‘Ateşkes’ sınavı

Güncelleme Tarihi:

‘Ateşkes’ sınavı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 20:02

Münih’te önceki akşam yapılan Suriye toplantısında bir hafta içinde ‘çatışmaların durdurulması’ konusunda uzlaşma çıktı. Çoğu rejim kuşatması altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması da kabul edildi. BM’nin terör örgütü olarak gördüğü El Nusra ve IŞİD’e operasyonlar ise devam edecek. Ancak bildirinin sahada nasıl karşılık bulacağı muamma. Rusya, Halep’te hava saldırılarını sürdüreceğini açıkladı. Türkiye ise Moskova’nın bağımsız hareket etmesine karşı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih kentinde önceki akşam başlayan Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun toplantısında 6 saatlik görüşmelerin ardından ‘çatışmaların durdurulması’ için uzlaşma sağlandı. Dün sabahın erken saatlerinde açıklanan bildirgeye göre aralarında ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’ın olduğu 17 ülke bir hafta içinde çatışmaların sonlandırılması ve kuşatma altındaki kentlere insani yardım ulaştırılması konusunda anlaştı. Ancak daha önce Suriye’deki iç savaşla ilgili pek çok uzlaşmada olduğu gibi bazı noktalar kesinliğe kavuşmadı.

RUSYA: HALEP’TE GEÇERLİ OLMAYACAK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmeler sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Lavrov ve Kerry, anlaşmanın IŞİD ve El Nusra Cephesi gibi BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü sayılan gruplara yönelik operasyonları durdurmayacağını belirtti. Lavrov, Russia 24 televizyon kanalına yaptığı açıklamada da Rusya’nın Halep’teki hava operasyonunun devam edeceğini söyledi. Lavrov, “Rusya’nın Suriye geneli için altına imza attığı ateşkes Halep konusunda geçerli olmayacak. Çünkü Halep büyük ölçüde terör örgütü El Nusra militanları tarafından kontrol ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

KERRY ‘ATEŞKES’ DEMEDİ

Kerry ise anlaşmayı ‘ateşkes’ olarak nitelendirmeye tereddütlü yaklaştı. Kerry, “ateşkesin büyük yasal imtiyazlar ve sorumluluklar taşıdığını, ‘çatışmaların durdurulmasının’ ise bunları içermediğini” söyledi. “Ateşkes daha kalıcıdır” diyen Kerry, Münih’te varılan noktayı ise çatışmalara “mola verilmesi” olarak tanımladı. ABD Dışişleri Bakanı, mevcut durumda anlaşmanın kağıt üzerinde olduğunu vurgulayarak, “Önümüzdeki günlerde sahada atılacak adımları görmemiz gerekiyor. Siyasi geçiş olmadan barışı sağlamak mümkün değil” dedi. Kerry, “Gerçek test tarafların bu taahhütlerine bağlı kalıp kalmayacakları ve onları uygulayıp uygulamayacakları” diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: RUSYA DEVAM EDERSE ATEŞKES SAĞLANAMAZ

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bu bildiriyle Cenevre görüşmelerini engelleyen hususlar tespit edilmiş, siyasi sürecin önünü açmak için bir fırsat yakalanmıştır. Önemli olan bu fırsatın kullanılması, hava saldırılarının durdurulması, sivillerin hedef alınmaması ve insani erişimin sağlanmasıdır” dedi. Çavuşoğlu, Münih’te yaptığı açıklamada ise “Rusya bu bölgelerde saldırılarını devam ettirirse çatışmalar da durdurulamaz, ateşkes de sağlanamaz” ifadesini kullandı. Bakan, “Rusya’nın DAEŞ’e ve El Nusra’ya yönelik yaptığı operasyonlara kimse itiraz etmez. Ama bunu da koalisyonla bir şekilde koordineli yapmak gerekir” diye konuştu.  Muhaliflerin Yüksek Müzakere Komitesi’nin liderlerinden George Sabra, anlaşmanın pratiğe geçip geçmeyeceği konusunda kararın muhalif savaşçılara ait olduğunu söyledi. Barış görüşmelerini 25 Şubat’a ertelemek zorunda kalan BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise büyük güçlerin müzakerelerin yeniden başlaması konusunda istekli olduğunu ancak durumun ‘bulutlu’ olduğunu kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!