Ateşkes saat 19.00'da başladı

Güncelleme Tarihi:

Ateşkes saat 19.00da başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2016 18:51

Rusya ve ABD ortaklığında hazırlanan ateşkes planının bugün saat 19.00’da başladı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanığı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada "Suriye’de bir ateşkes fırsatı ortaya çıktı, inşallah bu ateşkes kalıcı olur ve siyasi dönüşüm, siyasi süreç başlar. Suriye’ye de yine Libya’ya, Irak’a, Yemen’e istikrar gelir, güvenlik gelir ve buralardaki kardeşlerimizin de gözyaşı diner" demişti. 

KERRY: ÇATIŞMALAR AZALDI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de ateşkesin başlamasından itibaren çatışmalarda azalma olduğuna dair ön raporlar aldıklarını, bazı yerlerde çatışmaların hâlen yaşandığını söyledi.

Kerry, Rusya'dan Esed'in ateşkese uyacağına dair taahhüt verdiğini öğrendiğini de aktardı.

Ateşkesin etkinliğine dair konuşmak için çok erken olduğunu ifade eden Kerry, bazı yerlerde ihlaller olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

ÖSO ATEŞKESE OLUMLU YANIT VERECEK

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve devrimci güçlerin, ülkede yürürlüğe giren ateşkese olumlu karşılık vereceğini duyurdu.

SMDK tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Halkımızın çektiği sıkıntıları hafifletmeyi, bombardımanın durdurulmasını ve abluka altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılmasını hedefleyen uluslararası her çaba doğru yolda atılmış bir adım olarak kabul edilecek ve olumlu karşılık verilecektir." ifadesi kullanıldı. 

ŞAM YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

Suriye rejiminin, Kurban Bayramı'nda çatışmaların durması konusunda ABD ile Rusya arasında varılan ateşkesi, 18 Eylül'e kadar tüm ülkede uygulayacağı bildirildi.

Suriye'de rejime bağlı ordunun, ülkenin resmi ajansı SANA'da yer alan açıklamasında, "Ateşkes, silahlı gruplar tarafından yapılan herhangi bir ihlale cevap verilme hakkını korumakla birlikle 12.09.2016 günü saat 19.00'dan itibaren 18.09.2016 tarihi ve saat 23.59'a kadar tüm ülkede uygulanacak." ifadesine yer verildi.

Muhalifler ateşkesle ilgili bir açıklama yapmazken, yerel kaynaklar, muhaliflerin bazı çekinceler bulunmasına rağmen, ateşkesin kabul edildiğine dair bir değerlendirme niyeti taşıdığını aktardı.

Bu çekinceler arasında ateşkesin uygulanması konusunda herhangi bir güvence verilmemesi gibi noktalar olduğu vurgulandı.
Suriye'de ateşkes sağlandıktan hemen sonra, Esed rejimi İdlib'de muhaliflerin kontrolündeki Maaret Musayrin beldesindeki yerleşim alanına düzenlediği hava saldırısı sonucu ateşkesi ihlal etmişti.

Haberin Devamı

Geçen cuma İsviçre'nin Cenevre kentinde varılan anlaşmaya göre, Suriye'de Kurban Bayramı'nda çatışmaların durması konusunda ABD ile Rusya arasında varılan ateşkesin yerel saat ile 18.45'te yürürlüğe girdiği duyurulmuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!