Ateşkes başladı: Yeni müzakere tarihi 7 Mart

Güncelleme Tarihi:

Ateşkes başladı: Yeni müzakere tarihi 7 Mart
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2016 01:23

Suriye’de savaşın başlamasından bu yana ilk büyük ateşkes dün gece başladı. Ateşkes öncesi BM Güvenlik Konseyi çatışmaların durdurulmasına ilişkin kararı oy birliği ile kabul etti. BM Suriye Özel Temsilcisi, “Cumartesi (bugün) Suriye için tarihi bir gün olacak. İhtiyacımız olan şey tarafların anlaşmaya sadık kalması” dedi. ABD Başkanı Barack Obama ise temkinli konuştu.

Haberin Devamı

SURİYE’de 2011’den beri devam eden, yüzbinlerce can alan savaşta kritik bir dönem... ABD ile Rusya’nın bu hafta uzlaşmaya vardığı geçici ateşkes, dün gece 00.00 itibarıyla başladı. Ateşkese tarafların uyup uymayacağını ABD ve Rusya eş başkanlığı altında çalışacak “Ateşkes Görev Gücü” izleyecek. Ateşkese dakikalar kala BM Güvenlik Konseyi, Suriye’de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oy birliği ile kabul etti. Kararda, Suriye rejimi ve müttefikleri ile muhalefetin, çatışmaların durması kararına uyacaklarını ABD ve Rusya’ya ilettikleri belirtildi.

MÜZAKERELER 7 MART’TA

Karara göre Suriye’de çatışmalar sona erdirilecek, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uygulanacak. Kararda, 2254 sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye’nin geleceğine halkın karar vermesi isteniyor. Ateşkes IŞİD, El Nusra ve BMGK tarafından ‘terörist’ kabul edilen grupları kapsamıyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, çatışmaların durması ve yardımların ulaştırılması kararına bağlı kalınırsa Suriye müzakerelerine 7 Mart’ta devam edileceğini bildirirken “Cumartesi (bugün) Suriye için tarihi bir gün olacak. İhtiyacımız olan şey tarafların anlaşmaya sadık kalması. Suriye için yol ayrımındayız. 5 yıldır süren kanlı çatışmaları sona erdirebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

OBAMA: ESAD’IN YERİ YOK

ABD Başkanı Barack Obama ise ateşkesten önce temkinli konuştu. ‘Eğer uygulanırsa’ diye başlayan Obama, ‘düşmanlıkların durdurulması’ adı verilen ateşkesle Suriye’de yaşamların kurtarılabileceğini söyledi. Obama, ‘tüm dünyanın Moskova ve Şam yönetimlerinin ateşkese bağlı kalıp kalmayacağını izleyeceğini’ sözlerine ekledi. Başkan Obama, Suriye’nin geleceğinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yer almaması gerektiğini, birçok Suriyelinin Esad düşmeden savaşmayı bırakmayacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Suriye’de ateşkes sürecinin “karmaşık” olacağını belirtmekle beraber bunu yapmanın başka bir yolu olmadığını belirtti. Öte yandan dün ateşkes öncesi Rusya, muhalif bölgelere hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Saldırıda cihatçı olmayan muhalif gruplar da hedef alındı.

Haberin Devamı

KALIN: PKK GÜDÜMÜNDE DEVLETE İZİN VERMEYİZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ateşkesle ilgili olarak “Biz prensip olarak bu ateşkesi destekliyoruz, bu kararın alınmasında Türkiye de aktif bir rol oynadı” dedi. Kalın, ayrıca, Türkiye’nin Suriye Kürtleriyle bir sorunu olmadığını belirterek, “Bizim mücadelemiz PKK’nın güdümünde bir devlet oluşumuna doğru giden süreçle ilgidir. Türkiye sınırının hemen güneyinde PKK güdümlü bir devlet yapılanması, devlete benzer bir yapı, otonom yapı, kanton türü şeylere elbette izin vermez” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!