Ateş savaşçılarının zorlu labirenti

Güncelleme Tarihi:

Ateş savaşçılarının zorlu labirenti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2018 14:03

Hürriyet Ankara, Türkiye’de sadece Ankara İtfaiyesi’nde bulunan ‘eğitim labirenti’ne girdi. Ateş savaşçıları, ısı ve dumanlı bir ortamda gerçeğe uygun senaryolarla zorlu eğitimlerden geçerek göreve hazır hale geliyor.

Haberin Devamı

Ankara İtfaiyesi’nde görevli itfaiye erleri, yangın ve kurtarma olaylarında karşılarına çıkabilecek her türlü zoklukla mücadele edebilmek için, ‘eğitim labirenti’nin yorucu testlerinden geçiyor.
Türkiye’de sadece Ankara İtfaiyesi’nde bulunan ‘eğitim labirenti’nde, stajyer itfaiye öğrencileri de mesleğin zorlu koşullarını görme imkânı buluyor.
Ateş savaşçıları, güç ve dayanıklılığı geliştirmeye yönelik koşu bandı, merdiven, bisiklet ve kondisyon aletlerinin yer aldığı labirentte öncelikle mesleki yapıya uygun hale geliyor. Ardından, sonsuz merdivenle belirlenen katlara hızlı tırmanma gibi farklı eğitimlerden geçen ateş savaşçıları, ısı ve dumanın yoğun olduğu ortamda ise gerçek bir yangını yaşıyor.

SICAKLIK 80 DERECENİN ÜZERİNDE

Gerçeğe uygun senaryoların uygulandığı ‘eğitim labirenti’nde sıcaklık, 80 derecenin üzerine çıkıyor. Kapıları kapatılan, tüm ışıkları söndürülen labirentte yangının kaynağını termal kamera ile bulmaya çalışan itfaiyeciler, bir yandan da mahsur kalanların kurtarılması gibi farklı görevleri yerine getiriyor.

Haberin Devamı

Ateş savaşçılarının zorlu labirenti


YARDIM İSTEYEN İNSANLARIN SESLERİ

Labirentte ağlayan bebek, çığlık atan ve yardım isteyen insanların sesleri de içeri veriliyor. İtfaiyeciler ve stajyer öğrenciler, yangın ortamına uygun kıyafetlerle ve kendi ağırlıklarına ek 40 kiloluk tam teçhizatlı bir dehlizden diğerine sürünerek geçip zorlu eğitimi tamamlıyor.
Ateş avcılarının labirent performansları da eğitmenler tarafından dışarıdaki kontrol merkezinden kameralarla an be an takip ediliyor.

EKSİK YÖNLERİ DE TESPİT EDİLİYOR

Eğitim labirentinin tasarımının kendilerine ait olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, labirent eğitiminin de itfaiyecilerin yıllık zorunlu eğitimlerinin bir parçası olduğunu söyledi. Stajyer öğrencilerin ve itfaiyecilerin uzman eğitmenler eşliğinde yıl boyunca burada eğitim aldıklarını kaydeden Sipahi, “Eğitim labirenti personelin yangın ve kurtarma ortamlarına hazırlanmasına, yangın, arama kurtarma bilgi ve becerilerinin artmasına yönelik kullanılan ısı ve duman ortamlı bir merkez. Bu merkezde personelimizin yangın ve arama kurtarma çalışmalarında karşılaşabilecekleri zor şartlara nasıl tepki verdiklerini sürekli izleyebiliyoruz. Bu bilgiler ışığında eksik yönlerin giderilmesi için de çalışma yapma imkanı buluyoruz. Labirent ayrıca dışarıdan eğitimlere katılmak isteyen teşkilatlara da açık. Farklı illerden itfaiyecileri de burada eğitime alıyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!