ATB Ekim Ayı Meclisi Toplandı

Güncelleme Tarihi:

ATB Ekim Ayı Meclisi Toplandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 16:02

ANTALYA TİCARET BORSASI MECLİS TOPLANTISI GERCEKLEŞTİRİLDİ

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ekim ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı.
ATB Ekim ayı meclisi toplandı. Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ekonomi ve gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.
1 Kasım’da yapılacak seçimlerden sonra siyaset kurumundan beklentilerini anlatan Çandır, "Birinci beklentimiz ülkemiz siyasetinin vasatlıktan kurtulması, sorunları doğru tespit eden, birleştiren, kullandığı dille topluma örnek olan aklıselim davranan ve çözüm üreten bir yapıya kavuşmasıdır. Yani siyasetin sınıf atlamasıdır. Siyasetten ikinci beklentimiz ise hafta sonunda yapacağımız seçimden sonra ortaya çıkacak millet iradesini, bu kez dikkate almaları ve oyalanmaksızın ülkeyi sürdürülebilir bir yönetime kavuşturmalarıdır. Beklentimiz sadece siyaset kurumundan ibaret değildir. Ülkesini seven herkesin asli vatandaşlık görevini yerine getirmesi ve 1 Kasım’da oyunu mutlaka kullanmasıdır. Çünkü, tarlada izi olmayanın harmanda sözü olmaz."
BÜYÜMEDEN YARARLANAMADIK
Son 10 yılda dünya ekonomisinde yaşanan sıra dışı büyümeden yeterince yararlanamadığımıza dikkat çeken Ali Çandır, şunları kaydetti:
"Şimdilerde bütün kurumlar ve uzmanlar, dünya ekonomisinin önümüzdeki 10 yılda, hiçbir şekilde geçmiş 10 yıldaki gibi büyüyemeyeceğini belirtmektedirler. Dolayısıyla heba edilmiş 10 yılın ötesinde, gelecek 10 yıl bizim için çok daha zorlu geçecektir. Geçtiğimiz hafta açıklanan Moody’s ve Fitch raporlarında Türkiye ekonomisi; dışa bağımlılık ve dış şoklar bakımından en kırılgan ekonomi olarak raporlanmıştır. Üstelik bu türden uyarılar, son 3 yıldır giderek artan yoğunlukta yapıla gelmektedir. Türkiye; son 3 yıldır Çin’den sonra borçlanmasını en hızlı artıran ülke durumundadır. Merkez Bankası rezervlerimiz hızla erimekte ve 100 milyar USD’nin altına inmiş bulunmaktadır. Bankacılık sisteminin hızla artan borçlanma oranlarına karşılık, ödeme riski de yükselmektedir. Bu ekonomik manzaranın kaçınılmaz sonucu olarak dünyanın en yüksek 3. faizini ödemekteyiz."
KAYBEDECEK ZAMANIMIZ KALMADI
OECD’nin son 15 yıllık verilerle yaptığı analizin sonuçlarını yayınladığını belirten Çandır, "Bu analize göre, 2050 yılına kadar kişi başına milli gelirini OECD seviyesine erişemeyecek ülkelerin başında Türkiye de bulunmaktadır. Bugün OECD’de ortalama kişi başına milli gelir 25 bin USD civarındadır. Bu gerçekleşmeler ve analizler, ülkemiz ekonomisinin birikmiş devasa sorunlarının olduğunu göstermektedir. Kaybedilecek zamanımız da kalmamıştır. Ticaretin, üretimin ve ekonominin ihtiyaç duyduğundan daha sıkı bir para politikası yürütülmektedir. Bu politikanın ilk sonucu piyasada yaşanan likit sıkıntısı ve ödeme zorluklarıdır. Vadeler ilave olarak uzatılmakta ve bu uzatmalar zincirleme bir etki yaratmaktadır. İnsanlar tahsilatlarında ve ödemelerinde zorluklar yaşamaktadırlar" diye konuştu.
G20 İVME KAZANDIRIR
15-16 Kasım tarihlerinde G20 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak Antalya’nın dünyanın ilgi odağı haline geleceğini belirten Çandır, "G20 ve B20‘nin en iyi şekilde yapılması ülkemiz ve kentimiz imajına katkı sağlayacaktır. Umuyoruz ki bu toplantılarda alınacak kararlar dünya barışına, istikrar ve güven ortamına katkı sağlar ve küresel ekonomiye ivme kazandır" dedi.
ATB Meclis üyelerine komite çalışmaları hakkında da bilgi veren Çandır, "Komitelerimiz her zaman olduğu gibi yoğun çalışmalarına devam ediyor. 1.Meslek Komitesi ile geçtiğimiz yıl başladığımız, “Antalya Buğdayını Arıyor” çalışmaları kapsamında değerlendirme ve çalışma toplantısı gerçekleştirilmiş ve projenin önümüzdeki iki yıl daha yapılması kararlaştırılmıştır. Yine 7. Meslek komitemiz son yıllarda ticari değeri yükselen, talebi ve pazar payı artan adaçayı üretiminde kapama bahçe yapılmasını özendirmek ve bergamot üretimini teşvik etmek amacıyla toplantılar yapmışlardır. Komite üyelerimize çalışmaları ve bizlere rehberlikleri için teşekkür ederim."
DÜNYADA DÜŞERKEN ÜLKEMİZDE ARTTI
Dünyada gıda fiyatlarının son 4 yılın en düşük seviyesine inerken ülkemizde gıda fiyatlarında bir artış olduğuna dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, "Bu sorun ancak daha iyi şartlarda ve daha fazla üretim yapılarak çözülecek bir sorundur. Küresel ölçekte ve ülkemizde insanlarımızın açlıkla karşı karşıya kalmasını ve açlık sınırının altında yaşamasını istemiyorsak, tüm gücümüzle üretmeye ve kaynaklarımızı da üretime yönelik Ar-Ge ‘de kullanmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
HAYVAN BORSASI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
Ali Çandır, Antalya’ya yapılması planlanan Canlı Hayvan Borsası’yla ilgili de Meclis üyelerini bilgilendirdi. Hayvan Borsası ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Çandır, "Bu kapsamda ANET Genel Müdürü Mehmet Urcu ile görüştük ve geçmişte yapmış olduğumuz teklifimizi yineledik. Kendilerinin de teknik olarak çalışma yapmalarının ardından umut ediyorum ki Antalya’nın ihtiyacı olan canlı hayvan borsamızı bir an önce ilimize kazandırır ve hizmete açarız" dedi
YÖREX TEŞEKKÜRÜ
6. YÖREX‘i 68 ilden 101 oda ve borsa, 52 kurum, 11 kalkınma ajansı ve 224 firma olmak üzere toplam 388 katılımcıyla gerçekleştirdiklerini belirten Çandır, "Fuarımız Türkiye’nin tüm renklerini 132 bin 198 ziyaretçi ile buluşturdu."
Çandır’ın konuşmasının ardından Meclis üyelerine YÖREX ve karekodlu çekle ilgili görseller sunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!