Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in madalyası

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in madalyası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2015 21:32

NOBEL Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak geldiği Türkiye’de dün ilk olarak Genelkurmay Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Haberin Devamı

Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in madalyası

Sancar, Nobel madalyasını ve sertifikasını törenle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a teslim etti. Sancar, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştü. Görüşmede Aziz Sancar’ın eşi Gwen ve manevi kızı Rose Peifer da yer aldı. Sancar, yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede Erdoğan ile ülkedeki eğitim sorunlarını konuştuklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Sancar’a PTT tarafından özel bastırılan pulu armağan etti. Sancar, daha sonra eşi ve kızıyla Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’ün mozolesine kırmızı karanfiller bıraktı.

Çalışmalarını ABD’de sürdüren ve dün A Haber’de canlı yayına katılan Sancar, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in madalyası

BİR SAAT EĞİTİMİ KONUŞTUK

-Cumhurbaşkanı ile bir saat eğitimi konuştuk. Beni oldukça bilgilendirdi. Ben buradayken Doğu’da kızlarımızın yüzde 90’ı okula gitmezdi, şimdi yüzde 95’i okula gidiyor. O beni çok sevindirdi. 
- Büyük aşamalar olmuş, tabii sorunlar var. Pozitif bilimlerde kimya, fizik, biyoloji alanlarında gerekli çalışmaları nasıl sağlarız, onları konuştuk.  
- Mardin’in Savur ilçesinden gelen bir çocuk eğer Nobel alırsa İzmir’de, İstanbul’da olan çocuklar da güzel araştırmalar, bilim yaparlar. Bu, bizdeki ilk bilim ödülü. Memleketim adına üzüldüm. Niye Aziz Sancar ilk Nobel alan olsun? Belki yarın başka bir Türk de ödül alır.
- Ben milliyetçi insanım. Madalya ve sertifikayı, Genelkurmay Başkanı’na teslim ettim. Genelkurmay’ın kasasında saklanacak. 19 Mayıs’ta Allah kısmet ederse tekrar geleceğim, Anıtkabir’e koyacağız. Bu, Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in madalyasıdır. Cumhuriyet bir mucizedir. Benim idealist öğretmenlerim vardı. Amerikalılardan daha iyi eğitim verdiler. 
- Mayısta Mardin’i ziyaret etmeye çalışacağım. Anadolu’da bin yıllık tarihimiz var. Osmanlı ile gurur duyarım. Kravatım Osmanlı, yakamda Türk bayrağı var.  

İNCİR VE SİMİT İSTERİM...

Haberin Devamı

- 69 yaşındayım, Türkiye’ye gelip laboratuvarı oturtup araştırma yapmak 10 yıl alır. 80 yaşında olurum. O bakımdan gelmeyi düşünmüyorum, imkânım yok. Türkiye’ye borcumu ödeyeceğim. Türkiye’nin suyunu özlerim, en çok da insanını. Arkadaşlar gelirken ‘Ne istiyorsun’ deyince ‘incir ve simit’ derim. Fakat daha çok vatanımı özlüyorum tabii.  m ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!