Atatürk'ün Söke'ye gelişinin 94'ün yılı etkinliklerle kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Atatürkün Sökeye gelişinin 94ün yılı etkinliklerle kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2018 18:33

Atatürk'ün Söke'ye gelişinin 94'ün yılı etkinliklerle kutlandı

Haberin Devamı

BÜYÜK önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Cumhuriyet'in kurulmasının ardından devrimlerin benimsenip benimsenmediğini yerinde görmek ve Kurtuluş Savaşı'nda kahramanca mücadele eden Türk halkına teşekkür etmek için çıktığı yurt gezileri kapsamında Aydın'ın Söke ilçesine gelişinin 94'üncü yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalar, Atatürk'ün 9 Şubat 1924 yılında Söke'ye gelişinde karşılandığı Söke-Kuşadası Karayolu Granta Mevkisi'nde, doğaseverlerden oluşan grubun yürüyüşü ve bisiklet tutkunlarının pedal çevirmesiyle başladı. Yürüyüşe katılanlar tarafından taşınan Türk bayrağı, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Cafer Efe Heykeli önünde Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu'na teslim edildi. Söke Garnizon Komutanı Topçu Albay Emin Kurtoğlu, CHP'li Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, siyasi parti, meslek odaları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile gazilerin de de yer aldığı kortej, Söke Belediye Bandosu'nun çaldığı marşlar eşliğinde kutlamaların yapılacağı Cumhuriyet  Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında Atatürk'ün 94 yıl önce Söke'ye gelirken yaşadığı coşku adeta bir kez daha yaşandı. Yürüyüşün sonunda Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenkler sunuldu.

Burada kalabalığa seslenen Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, "Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savcaşı'nda kazanılan zafer sonrasında 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan ederek eşsiz askeri dehası yanında, bilge bir devlet adamı olduğunu da bütün dünyaya gösterdi. Bir imparatorluğun küllerinden bir milli devletin doğuşu elbette ki kolay olmamıştır. Yapılan ve yapılacak olan devrimlerin halkla birlikte gerçekleştirilmesi, devletin bekası için mutlaka gerekliydi. O zamanlar iletişim teknolojisi elbette bugünkü gibi gelişmiş ve etkin değildi. Atatürk düşüncelerini milletiyle paylaşmak için yurt içi gezilerine başladı. İşte bu gezilerde öncelik verdiği ilçelerden birinin de Söke olduğunu görüyoruz. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk 9 Şubat 1924 tarihinde Kuşadası üzerinden Söke'ye gelmiştir. Jaletepe İlkokulu'nun önünde halka hitap eden ulu önderimiz önce Hükümet Konağı'nı sonra da Belediye'yi ziyaret etmiştir. Bu temaslarında halkın sorunlarıyla ilgili bilgi almış, yetkililerden şehrin ekonomik ve sosyal durumunu öğrenmiştir. Eski Rum Mahallesi'ne 'Kemal Paşa Mahallesi' ismi verildiği bu ziyarette kendisine iletilmiştir" dedi.

Konuşmaların ardından Söke Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu, Ata'nın Söke'ye gelişinin 94. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen atletizm müsabakalarında dereceye giren sporculara madalya ve ödülleri dağıtıldı. Söke Belediyesi'nce yapılan düzenlemelerle Atatürk'ün Söke'ye gelişi ile ilgili görsellerin yer aldığı, ayrıca Behiye Hanım Ortaokulu öğrencilerinin yaptığı duvar boyama etkinliği ile zenginleşen Serdar Şenoğlu Sokak'ta Atatürk fotoğraflarından oluşan sergi de gezildi.

Necati MALDAR / SÖKE (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!