Atatürk'ün Kuşadası'na gelişi kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Atatürkün Kuşadasına gelişi kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 13:57

Atatürk'ün Kuşadası'na gelişi kutlandı

Haberin Devamı

ULU Önder Atatürk'ün Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ne gelişinin 93'üncü yıldönümü, durup kendi izlediği Gazibeğendi Tepesi'nde törenle kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kuşadası'nı ziyaretinin 93'üncü yıldönümü törenle kutlandı. Atatürk'ün ilçeye gelişinde durup Kuşadası'nı izlediği için ismi Gazibeğendi tepesi olan noktada yapılan törenlere; Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Belediye Başkanı CHP'li Özer Kayalı, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Murat Genç, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Törende ilk konuşmayı yerel tarihçi ve yazar Nail Topal yaptı. Atatürk'ün geçirdiği bir rahatsızlık sonucu İzmir'e dinlenmeye geldiğini, Kuşadalı İktisat Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'un daveti üzerine 9 Şubat 1924'te Kuşadası'nı ziyaret ettiğini anlatan Topal, "Ulu önder Atatürk, eşi Latife hanım, Kazım Karabekir Paşa, Besteci Şerif Muhittin Targan ile birlikte trenle Kuşadası'nın belgesi olan Selçuk'a gelmiş. Efes ören yerini gezdikten sonra Kuşadası'na hareket edilir. Şimdiki adı Gazibeğendi olan bu tepede arabayı durduran Atatürk, Kuşadası'nı beğeniyle izlemiş" dedi. Belediye Başkanı Özer Kayalı ise Atatürk'ün "Milletin geleceğini, yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır" sözünü hatırlatarak konuşmasına başladı. Kayalı, "Cumhuriyeti yarattı ve uygar ülkelerin seviyesine çıkararak gençlere emanet ederek, Atatürk'ü sadece anlamak değil okumak da lazım. Yüz yıl önce ön görülerini bugünlerde yaşıyoruz. Kurtuluş savaşındaki başarı tankla tüfekle topla değil. Milletin kararlılığı, azmi, vatan sevgisi ve birlikteliği ile olmuştur. Bu birlikteliği bu günlerde o ruhla bir araya getirmemiz lazım. Herkes üzerine düşeni Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında, bulunduğu mevki ve ortamda kendi kişisel çıkarlarını bir kenara bırakarak hizmet etmek içen fazlasını yapmalıdır" dedi.

Kaymakam Muammer Aksoy da konuşma yaparak şunları söyledi:

"Kurtuluş mücadelemizin, Cumhuriyetimizin çağdaşlaşma hareketinin büyük önderi Atatürk'ün Kuşadası'na gelişini anmak üzere buluşuyoruz. Düzenlediğimiz bu anmalarda amaç geçmişe ait bilgilerimizi yenilemek ve tarih bilincimizi geliştirmektir. İkinci olarak büyük Atatürk'ün dönemini daha iyi anlamak daha iyi aktarmaktır. Geçmişten ders alarak geleceği daha iyi şekillendirmektir. Bu ziyaretler Atatürk'ün, ülkenin her karış toprağına, halkın görüş ve önerilerine verdiği önemi yansıtmaktadır. Atatürk'ün kurtuluş mücadelesinin öncesi, sırasında ve sonrasında yaptığı tespitler ve ortaya sürdüğü görüşler, bugün hala geçerliliğini korumaktadır. İlk defa Kuşadası'na geldiğinde, bu tepeden ilçeye baktığını, Kuşadası'nın potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve övgülerini dile getirmiştir. Atatürk'ün o günlerdeki tespitlerinde öngördüğü gibi Kuşadası bir dünya kendi haline gelmiştir" diye konuştu.

Anma etkinliği zeybek gösterisi ve öğrencilerin okuduğu şiirlerle sona erdi.

Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!