Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 97'nci yıl dönümü kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Atatürkün Erzuruma gelişinin 97nci yıl dönümü kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2016 12:19

Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 97'nci yıl dönümü kutlandı

Haberin Devamı

Zafer KUMRU/ERZURUM, (DHA) - ULU önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, kongreyi toplamak için Erzurum’a gelişinin 97'nci yıldönümü törenlerle kutlandı.
Atatürk'ün kente geldiği 3 Temmuz günü ilk karşılandığı yer olan merkez Aziziye (Ilıca) İlçesi'nde bugün saat 09.00'da tören düzenlendi. Törenlere 23 Temmuz'da Erzurum Kongresi'ni başlatan Atatürk'ün kent merkezinde karşılandığı merkez Yakutiye İlçesi'nin İstanbulkapı Semti'nde devam edildi. Atatürk'ün kente gelişini temsil eden Türk bayrağının karşılanması törenlerine Vali Seyfetin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, daire müdürleri, asker ve öğrenciler Atatürk'ün anıtının bulunduğu yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Havuzbaşı'na kadar yürüdü.
Atatürk Anıtı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından çelenkler konuldu ve gençler bar tuttu. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen anıt önünde yaptığı konuşmada 3 Temmuz 1919 günü vatansever Erzurum insanı ile Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa'nın Palandöken Dağı eteklerinde birbirlerine kavuştuğunu söyledi. Erzurum'da başlayan millet haretekinin bütün vatan sathına yayıldığına dikkat çeken Başkan Sekmen şunları söyledi:
"3 Temmuz 1919 günü Erzurum'da bir millet hareketi başlamış ve bu hareket Milli Mücadele boyunca bütün vatan sathına yayılmıştır. Mustafa Kemal Paşa ve Erzurum insanını bu coğrafyada bir araya getiren, bu birlikteliğin gerçekleşmesinin temel amacı Türkiye'nin bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını yeniden elde etmesi ve millet egemenliğe dayalı, bağımsız Türk Devleti'nin ebedi-müddet yaşaması ideali olmuştur. 1919 Türkiyesi'ndeki şartları milli duyarlılıkla tespit eden Mustafa Kemal Paşa, memleketin çeşitli bölgelerinde kurulan milli hareketler arasında Erzurum'u seçerek buradaki milli teşkilatın başına geçmesi şüphesiz Erzurum insanına duyduğu bağlılığın, güven duygusunun bir ifadesi olduğu, tarihi bir gerçektir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, onun silah arkadaşları ve Aziz vatanımız uğruna dünden bugüne canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi, rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Yüce Allah, terörle mücadelede görev yapan kahraman ordumuzu ve emniyet mensuplarımızı her daim muzaffer eylesin."
Atatürk'ün Erzurum'a gelişi nedeniyle düzenlenen törenin ardından Vali Seyfettin Azizoglu ve beraberindekiler Atatürk'ün kongre boyunca 52 gün kaldığı evi ziyaret etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!