Atatürk’ün kültür mirasını yok etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün kültür mirasını yok etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2012 00:00

Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı’nın (TOBAV) önderliğinde 14 sivil toplum kuruluşu, Atatürk Kültür Merkezi alanının yapılaşmaya açılmasına karşı bildiri yayınladı.

Haberin Devamı

TOBAV tarafından yapılan açıklamada, Konya Yolu’ndan Adliye Sarayı’na kadar 5 bölgeden oluşan Atatürk Kültür Merkezi alanının (AKM) yok edildiği iddia edilirken, sivil toplum kuruluşlarının, 1980 yılında Atatürk’ün Kültür Devrimi anısına çıkartılan, 2302 sayılı Atatürk Kültür Merkezi Kurulması Hakkındaki Kanun’un iptaline karşı bir bildiri yayınladığı belirtildi. Bildiride, söz konusu AKM alanının Ulus’taki Atatürk heykelinden başlayarak, 1’nci ve 2’nci TBMM Binaları, tarihi Ankara Palas binası dahil, hipodrom alanını, 19 Mayıs Stadyumu ve spor tesislerini, Gençlik Parkını, Opera ve CSO binalarını ve Cer Modern’i kapsadığı vurgulanırken, 1980 yılında çıkartılan yasayla 150 hektarlık AKM alanının Büyükşehir Belediyesi yetki alanından çıkartılarak, kültür sanat alanı olarak yasal güvenceye kavuşturulduğunu ve yapılaşma yasağı getirildiği hatırlatıldı.
Bildiride, TBMM’de görüşülen “Afet Riski Taşıyan Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı”na bir madde eklenerek AKM’nin yapılaşmaya açıldığını belirtilerek, yapılaşmaya açılan alanlarda “Atatürk’ün kültür sanat devrimi ile kültür mirası yok ediliyor” ifadelerine yer verildi.
Opera binamız yok
Avrupa’da bugün konser salonu ve opera binası olmayan tek başkentin Ankara olduğuna dikkat çekilen bildiride ayrıca, “Bu alanda üretilen projeler Başkenti bu yoksunluktan ve utançtan kurtaracaktı. Yeni yasayla bu fırsat yok ediliyor” denildi. Kültür Bakanlığı’nın kendi görev ve sorumluluk alanını Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devretmesine yönelik eleştirilerin de aktarıldığı bildiride şunlar kaydedildi:
“Demokrasi kültürünün oluşmasında kültür ve sanat toplumun temel taşını oluşturmaktadır. Siyasi erk bu yapıyı yok ederek tebaalaştırmış bir toplum oluşturma çabalarını sürdürmektedir. Bütün yurtseverlerin görevi, Cumhuriyetimizin başkentine sahip çıkmaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!