Ataları köleciymiş

Güncelleme Tarihi:

Ataları köleciymiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2007 00:00

2008 başkanlık seçimlerine Demokrat Parti’den aday adayı olan melez senatör Obama’nın atalarının köleci olduğu iddia edildi. "Obama ne kadar siyah" tartışmalarına konu olan senatörün siyahlardan destek bulmasının bu şartlarda zor olduğu öne sürülüyor.

ABD’de Afrika kökenli başkan aday adayı Illinois senatörü Barack Obama’nın ailesi köleci çıktı. İlk kez aydınlanan bu gerçeğin, Baltimore Sun gazetesinde yayınlanmasının ardından, Obama’nın ülkedeki siyahların mücadelesi için uygun olup olmadığı tartışması başladı.

Babasının Kenyalı, annesinin ise beyaz bir Kansaslı olduğu bilinen Obama’nın atalarıyla ilgili ilginç gerçek, Kongre kütüphanesinde görevli olan ve boş zamanlarında ünlü isimlerin secerelerini araştıran William Reitwiesner’in çalışmasıyla ortaya çıktı.

İnternette, 1850 yılında Kentucky’nin Nelson bölgesinde yapılan nüfus kayıtlarını inceleyen Reitwiesner, Obama’nın annesinin büyük büyük dedesi George Washington Overall’un iki, büyük büyük ninesi Mary Duvall’in de yine iki siyah kölesinin olduğunu buldu. O dönemde, kölelerin adları kayıtlarda yer almıyordu. Sadece yaşları, cinsiyetleri ve renkleri kayıt ediliyordu. Buna göre, o tarihte 30 yaşında olan Overall’un kölelerinden biri 15 yaşında kız, diğeri 25 yaşında erkekti. Duvall’in köleleri ise 60 yaşındaki bir erkek ve 58 yaşındaki siyah bir kadındı.

DİĞERLERİNİN DE VAR

Ancak Obama’nın bu köleci geçmişinden haberi olup olmadığı da henüz bilinmiyor. Siyaset bilimci ve Maryland Üniversitesi’nde Afrikalı Amerikalı Liderliği Enstitüsü Müdürü Ronald Walters, konuyla ilgili olarak "Son derece ilginç bir dönüşüm. Obama’nın kölecilikle bağlarını derinleştiriyor" dedi.

Olayı normal karşılayanlar da var. Soyağacı araştırmacısı Gary Boyd Roberts, şunları söyledi: "Güneyli bir beyazın atalarının kölelerinin olması son derece sıradan birşey. Özellikle zengin ailelerin köleleri vardı ve bu yüzden hiç etkilenmedim."

Ailesi köleci olan sadece Obama değil. Reitwiesner’in araştırmaları, başkan aday adaylarından Arizona senatörü John McCain ile eski senatör John Edwards’ın da atalarının köle sahibi olduklarını ortaya koydu. McCain’in dedelerinden birinin, 1860’da Mississippi’de 52 kölesinin olduğu saptandı.

Yine aynı tarihte Edwards’ın iki eski akrabasının Georgia’da birer kölesi vardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!