Atakum'da feretiko kursu

Güncelleme Tarihi:

Atakumda feretiko kursu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2016 12:51

Atakum'da feretiko kursu

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - KADINLARA kendi işlerinin patronu olma şansı verecek olan Atakum Belediyesi Feretiko Kursu başlıyor. Kurs alanında incelemelerde bulunan Başkan İshak Taşçı, “Kadınlar hem kültürel bir değeri yaşatacaklar hem de meslek sahibi olarak ev ekonomilerine ciddi katkı sağlayacaklar” dedi.



Atakum Belediyesi Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi ile Atakum Belediyesi Kültür Sanat ve Eğitim Merkezi (AKSEM) işbirliğiyle, İŞKUR’un destekleriyle başlatılacak olan Feretiko Kursu için kayıtlar devam ediyor. Kursun gerçekleştirileceği alanda incelemede bulunan Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, “Kursumuza katılan hanım kardeşlerimiz, unutulmaya yüz tutmuş bu dokuma türünü öğrenecekler. Kursu tamamlamalarının ardından, kollarına altın bir bilezik takarak meslek sahibi olacaklar” dedi.



Altınkum Sosyal Tesislerinde kurulan Feretiko Kursu'nda incelemelerde bulunan Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan bir değerin yaşatılması ve bu sayede kadınların istihdama kazandırılması adına kursu önemsediklerini kaydetti. Eşi Fatma Taşçı ile birlikte kurs alanını gezen ve usta öğreticilerden detaylı bilgi alan Başkan Taşçı, “El dokumasının temelini teşkil eden Feretiko’nun tarihi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Feretiko, özellikle Osmanlı Döneminde kıyafetlerin yapımında en çok tercih edilen dokuma türü olmuştur. Bu önemli tarihsel değerin yaşatılması ve bu sayede kadınların meslek öğrenerek ev ekonomilerine katkı sağlamasına imkan sunulması noktasında kursumuzu başlatıyoruz. Altınkum Sosyal Tesislerimizde kurs için dokuma tezgahlarımız kuruldu. Kursumuza katılan hanım kardeşlerimiz, unutulmaya yüz tutmuş bu dokuma türünü öğrenecekler. Kursu tamamlamalarının ardından, kollarına altın bir bilezik takarak meslek sahibi olacaklar. Kursa katılmak ve bu imkandan faydalanmak isteyenler, Atakum Belediyesi Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi ile Atakum Belediyesi Kültür Sanat ve Eğitim Merkezine (AKSEM) başvurularını 12 Aralık 2016 tarihine kadar yapabilirler” diye konuştu.

Feretiko Kursu'nun Samsun’da bir ilk olduğunu ifade eden Başkan Taşçı, “Ahşap el dokuma tezgahlarında, hiçbir kimyasal sürece dahil olmadan tamamen doğal bir şekilde üretilen Feretiko, kursa katılan kadınlar için önemli bir geçim kaynağı olacak. Bu alanda uzmanlaşmış usta öğreticiler eşliğinde gerçekleştirilecek kursumuz 6 ay sürecek. Kursiyerlerimiz, kurs boyunca İŞKUR’dan günlük 30 TL destek alacaklar. Kurs bitimiyle birlikte sertifikalarını alacak olan kursiyerlerimiz kendi işlerinin patronu olma imkanı bulacak. Atakum Belediyesi olarak, özellikle kadınların sosyal, kültürel ve istihdama dayalı çalışmalar ile yeni imkanlar bulmalarını son derece önemsiyoruz. Bu önemden hareketle Atakum Belediyesi Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezimiz ile Atakum Belediyesi Kültür Sanat ve Eğitim Merkezimiz (AKSEM) sürekli bir araştırma ve proje üretimi halinde. Tüm kadınları bu önemli kurstan ve diğer kurslarımızdan faydalanmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.



Feretiko yapımının gerçekleştirildiği ahşap el dokuma tezgahının başına geçen Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, el emeği göz nuru bir üretim aşamasının olduğuna dikkat çekerek, “Bu tezgahlar, Atakumlu kadınlar için önemli bir fırsat sunacak. Her aşaması el emeği göz nuru olan Feretiko Kursu ilçemize hayırlı olsun” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!