Ata’ya ‘hukuk devleti’ sözü

Güncelleme Tarihi:

Ata’ya ‘hukuk devleti’ sözü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2014 01:40

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki heyet, 5 Nisan Avukatlar Haftası nedeniyle Anıtkabir’i ziyaret etti.

Haberin Devamı

Heyet, Atatürk’ün mozolesine çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulundu. Feyzioğlu, Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Yüce Atatürk, bugün demokrasimize ilişkin yaşadığımız sorunların temelinde, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına ilişkin evrensel değerlerin yasama, yürütme ve yargının temsilcileri tarafından topyekûn bir türlü içselleştirilmemiş olması vardır. Biz ışıklı yolunuzun yorulmak bilmeyen yolcuları olarak size söz veriyoruz, 82 bin avukat, 79 baro ve bizi takip eden 10 milyonlarca yurttaşımızla birlikte kurduğunuz Cumhuriyetin değerlerini koruyarak, hukuk devletini ve demokrasiyi omuz omuza, el ele yükseltecek, size layık olduğumuzu ispatlayacağız. Şükran duygularımızla...” diye yazdı. Heyet daha sonra 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün mezarını ziyaret etti.

AYM, Türkiye’nin önünü açıyor
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesi’nin Twitter ve Youtube yasağının kalrdırılmasıyla ilgili kararlarının Türkiye’nin önünü açan yaklaşımlar olduğunu söyledi. Feyzioğlu, şöyle konuştu: “Karar, TİB’e tebliğ edildiği anda YouTube’a yasak kaldırılmalıdır. Bu kararın 30 günü yok. TİB başta ilgili kurumlar, Anayasa’nın 26’ncı maddesi uyarınca güvence altına alınan ‘ifade özgürlüğü ihlaline’ son vererek mahkeme kararını derhal uygulamalıdır. Bu karar yeni kanuna göre verilmiş bir karardır. Twitter’da bir mahkeme kararı yoktu aslında, o idarenin bir eylemiydi ve biz idari yargıya başvurmuştuk. YouTube’la ilgili ise mahkeme kararına itiraz ettik. Mahkeme de yeni kanuna göre itirazımızı kabul etti. Bu mücadelede 2 kurumun öne çıktığını ifade etmeliyiz. 1’incisi avukatlık kurumu, biz sahada mücadale ediyoruz. Diğeri bireysel başvuru düzenlemesi sonucunda AYM tarihi bir rol oynuyor. Türkiye’nin önünü açan yaklaşımlar sergiliyor. Aslında Twitter yasağı da yürütmeyi durdurma verildiğinde kaldırılmalıydı. AYM, TBB’nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı uygulanmadığı için kendisine yapılan bireysel başvuruda iç hukukun tüketildiğini kabul etti. Bu karar o kadar kritiktir. Yoksa mahkeme ‘Yargı kararını uygulamak için 20 küsür gün daha var’ diye başvuruyu reddederdi. 10 milyonlarca kişinin iletişiminin kısıtlanmasına ilişkin bir eylem olduğu için İdari Yargılama Usülü Kanunu’ndaki 30 günlük uygulama süresi de burada geçerli değildir. Derhal uygulanmalıdır.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!