Ata sporumuz dünyaya tanıtılacak

Güncelleme Tarihi:

Ata sporumuz dünyaya tanıtılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2010 15:26

Türklerin ata sporu olan ve 649 yıldır süre gelen Kırkpınar Yağlı Güreşleri, dünyanın çeşitli ülkelerinde tanıtılacak.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, yaptığı açıklamada, 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin bu yıl çok renkli geçtiğini söyledi.

649 yıldır aralıksız devam eden bu geleneği dünyaya tanıtmak istediklerini anlatan Bak, “Bu nedenle de çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışma kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte bir çalışma yaparak sumocuları Kırkpınar güreşlerine getirdik” dedi.

Japon sumo güreşçilerinin Türkiye'ye getirilmesindeki öncelikli hedefin Türk ve Japon kültürlerini tanıtmak olduğunu vurgulayan Bak, şöyle devam etti:

“Sumocular, Selimiye Meydanı'nda ve Er Meydanı'nda gösteri yapmaktan büyük mutluluk duydu. Japon basını da bu etkinliklere çok büyük yer verdi. 7 Japon gazeteci ve televizyoncu 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni izlemek üzere Edirne'ye geldi. Başpehlivanlarımızdan Ahmet Taşçı ile Japon sumo güreşçisinin yaptığı güreş izleyicilerimizden yoğun ilgi gördü. Bunun devamını Tokyo'ya taşıyacağız. Tokyo'ya 20 pehlivanımızı götürerek bir tanıtım yapacağız.”

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 650. yılı etkinlikleri kapsamında 2010 yılının Başpehlivanı ile 2 kez altın kemer sahibi olan Ahmet Taşçı'nın Tokya'da Japon sumo güreşçileri ile güreş yapmasını planladıklarını ifade eden Bak, “Japonya yaklaşık 120 milyon nüfusu olan bir ülke. Ayrıca, Fransa, Paris, Londra, New York ve Pekin'in de aralarında bulunduğu önemli kentlerde Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 650. yılı etkinlikleri düzenleyeceğiz” diye konuştu.

DEDEDEN TORUNA YAĞLI GÜREŞ

Dünyada ikinci bir örneği bulunmayan ata sporumuz yağlı güreşler, dededen toruna aktarılarak 649 yıldır devam ediyor. 649. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde de milli güreşçi Mehmet Öztürk'ün torunu, Başpehlivan Recep Gürbüz'ün oğlu Antalyalı Ali Gürbüz 2 yıldır başpehlivan olabilmek için mücadele ediyor.

Birinci turda Ankaralı Osman Özgün'ü, ikinci turda Karamürselli Ali Güngör Ekin'i yenen ve üçüncü turda güreş yapmadan çeyrek finale çıkan Ali Gürbüz, bugün 1988 yılında babasının ulaştığı başpehlivanlığı kazanmak için mücadele verecek.

ER MEYDANI'NDAN PEHLİVAN PORTRELERİ

Edirne'deki 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi'ndeki Er Meydanı'nda devam eden güreşlere katılan her pehlivanın bir hikayesi var. Anadolu'nun en uzak kentlerinden Edirne'ye gelen pehlivanlar beraberlerinde sevdiklerini ve güreşe gönül veren hemşehrilerini de Er Meydanı'na taşıyor.

Güreşlerin başlamasını heyecanla bekleyen pehlivanlar ve onlara destek olan sevdikleri, pehlivanlara destek verebilmek için sabahın ilk ışıkları ile birlikte Er Meydanı'ndaki yerlerini alıyorlar.

649. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, Norveç, Japonya ve Türkiye'den 400 dolayında muhabir, kameraman, foto muhabiri ile fotoğraf sanatçısı takip ediyor. Güreşleri takip eden fotoğraf sanatçıları ise “Er Meydanı'ndan Pehlivan Portreleri” çalışıyor ve pehlivanların gün içinde yaşadıklarını fotoğraflamaya çalışıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!