Ata’nın Ankara’ya gelişi kentte coşkuyla kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Ata’nın Ankara’ya gelişi kentte coşkuyla kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2011 00:00

KUTLAMALAR kapsamında önce Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve beraberindeki heyet Anıtkabir’i ziyaret etti. Vali Yüksel, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral İhsan Uyar, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara milletvekilleri, yerel yöneticiler, sivil
/images/100/0x0/55eae269f018fbb8f89ce23f
toplum örgütleri temsilcileri ve seğmenler, Aslanlı Yoldan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine ulaştı. Yüksel’in mozoleye çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Yüksel, Anıtkabir Özel Defteri’ne şöyle yazdı:

“Büyük Atatürk, Dikmen Tepesi’nde 92 yıl önce seni karşıladığımızda duyduğumuz gurur ve heyecanı, bugün tüm Ankaralılar bir kez daha yüreğimizde hissediyoruz. 27 Aralık 1919’da yolunu gözleyen ve Milli Mücadele’de hiç tereddüt etmeden senin yanında yer alan Ankaralıların ‘vatanı ve milleti düşmandan kurtarmak için hepimiz ölmeye hazırız, emrini bekliyoruz’ beyan ve iradelerini bugün de kararlılıkla muhafaza ettiklerini bilmenizi isterim. Bağımsızlığı ve zaferi yüreklerinde sembolleştiren Ankaralılar, senin ışığının aydınlattığı medeniyet yolunda yürümeye devam edecek ve Dikmen Tepesi’nde 92 yıl önce yaktığın hürriyet ve istiklal meşalesi Ankara’da hiç sönmeyecektir.” Anıtkabir’deki törenin ardından Ulus’taki Atatürk Anıt’ı önünde de tören düzenlendi.

Ankara Atatürk’ü burada kucakladı
/images/100/0x0/55eae269f018fbb8f89ce241


Atatürk’ün Ankara’ya gelişinde ilk karşılandığı Dikmen Keklikpınarı’nda devam eden törende de seğmen gösterileri büyük ilgi topladı. Törende konuşan Vali Yüksel 27 Aralık’ın çok önemli bir tarih olduğunu kaydederek, “İstiklal ve bağımsızlık bizim karekterimizdir diyen bir ses dalga dalga Anadolu’ya yayılmış ve insanların yüreklerinde yerini almıştır. 92 yıl önce bugün Ankaralılar Mustafa Kemal ile kucaklaşıyordu. 27 Aralık, bir milletin tekrar doğuşudur. Milli Mücadelenin yol haritasının yapılmasıdır. 92 yıl önce burada toplanan Ankaralılar hangi yüreği taşıyorsa, bugün burada olan Ankararlılar da aynı yüreği taşıyor” diye konuştu.

Ankara 20 yıl önce bozkırdı

Belediye Başkanı Gökçek ise 10 yıl önce Keklikpınarı’ndaki Atatürk Parkı’nın inşa edildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Atatürk Parkında Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişini temsili olarak görebiliyorsunuz. Dünün Ankara’sıyla bugünün Ankara’sı arasında mukayese edilemez fark var. Bundan 20 yıl önce Ankara bozkır olarak biliniyordu. Şu anda Türkiye’nin en yeşil kent merkezi Ankara’dır. Ankara Avrupa’nın örnek başkentlerinden biri oldu. Ankara, Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği istikamette çok daha iyi yerlere gelecek.”

Atatürk parkına fidan dikildi

Konuşmaların ardından izciler Vali Yüksel’e Türk Bayrağı, Cumhuriyet Fidanı ve İzci Flaması teslim etti. Seğmen gösterilerinin ardından Vali Yüksel, Belediye Başkanı Gökçek ve Korgeneral Uyar Atatürk Parkına fidan dikti.

Çelenk konuldu

ATATÜRK’ün Ankara’ya gelişinin 92’nci yıldönümü Mamak’ta coşkuyla kutlandı. Kaymakamlık binası önünde gerçekleşen kutlamada, Mamak Kaymakamı Ertuğrul Kılıç, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve Garnizon Komutan Vekili Albay Cengiz Kayın Atatürk büstüne çelenk koydu.
Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin, Kurtuluş Savaşı’nın en önemli olaylarından biri olduğunu söyleyen Akgül, “Bundan tam 92 yıl önce Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın en iyi Ankara’dan yönetileceğinin inancını taşıyordu. İllerde ulaşım ve haberleşme imkanı yoktu. Ankara, cephelere eşit uzaklıkta ve yurdumuzun tam ortasındaydı. Atatürk ve temsil heyeti 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geldi”dedi.

92. yıl coşkusu Etimesgut’u sardı

ATATÜRK’ün Ankara’ya gelişinin 92. yıldönümü Etimesgut’ta törenlerle kutlandı. İlk tören Etimesgut Halk Eğitim Merkezi önünde düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenk konularak başlayan törene Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Tören Komutanı Tankçı Albay Ahmet Muzaffer Mekiş, Etimesgut Emniyet Müdürü Hasan Doğancı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Karaman, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. Kutlamalar kapsamında Etimesgut Belediyesi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilerin katıldığı kros yarışmaları düzenlendi.

Yenimahalle 92 Yıl öncesine döndü

YENİMAHALLE’de Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 92’nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen resmi tören, Ragıp Tüzün Parkı’nda gerçekleşti. Atatürk Anıtı önündeki törene, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Yenimahalle Kaymakamı Meftun Dallı, Garnizon Komutanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım, şube müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yaşar günün anlam ve önemine ilişkin yayınladığı mesajda, 92 yıl önce Dikmen Sırtları’nda, Kurtuluş Mücadelesi’nin Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bekleyen Ankaralıların bugün de aynı heyecanı taşıdıklarını belirtti.

Liderlerden Ankara mesajı

ATATÜRK’ün Ankara’ya gelişinin 92. yıldönümü dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da birer mesaj yayımladı.

Gül: Dönüm noktası

Ankara’nın, Kurtuluş Savaşı’nda stratejik kararların alınmasına, Yüce Meclis’in toplanmasına, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşuna ev sahipliği yaptığını ve üstlendiği başkentlik görevini bugüne kadar başarıyla yerine getirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Kurtuluş Savaşı’nın önemli dönüm noktalarından birinin de Atatürk ve arkadaşlarının Ankara’ya gelişi ve milli mücadelenin merkezi olarak bu şehri seçmeleridir. Ankaralılar 27 Aralık 1919’da Atatürk ve arkadaşlarını büyük bir sevgi, heyecan ve coşkuyla karşılamış, milli mücadelenin başarıya ulaşmasında en önemli güç olan millet desteğini, inancını, azim ve kararlılığını ortaya koymuş, milli birliğin en güzel örneğini sergilemiştir” dedi.

Erdoğan: Marka şehir

Samsun’da 19 Mayıs 1919’da başlatılan milli mücadelenin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Heyet-i Temsiliye üyeleriyle birlikte 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişiyle tüm Anadolu’ya yayıldığını belirten Başbakan Tayyip Erdoğan da mesajında şunları kaydetti:
“Nitekim, söz konusu gelişin ardından 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış, İstiklal Savaşımız Ankara’dan sevk ve idare edilmeye başlanmıştır. Böylece Ankara daha o günden itibaren, yeni kurulmakta olan devletimizin de fiili başkenti haline gelmiştir. Hızla gelişerek bugün dünyanın çağdaş başkentleri arasında yerini alan Ankara, siyasi hayatımızın merkezi olarak modern Türkiye’nin dünyaya bakan yüzü ve marka şehirlerinden biri olmuştur.”

Kılıçdaroğlu eleştirdi

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 92. yıldönümünü kutlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise mesajında devlet kurumlarının İstanbul’a taşınmasını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “AKP iktidarı döneminde, vasiyeti bile tartışma konusu edilen Atatürk’ün kutsal saydığı tüm değerler birer birer aşındırılıyor, Cumhuriyetin ve Cumhuriyetin kazanımları gibi, Başkent Ankara’nın da içi, ruhu boşaltılıyor. Çok iyi biliyoruz ki, bu koşullarda Atatürk’ün Ankara’ya gelişini kutlamak, bugün her günden daha fazla önem taşıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!