At üzerinde 40 kilometre

Güncelleme Tarihi:

At üzerinde 40 kilometre
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2007 00:00

Atlı dayanıklılık, Türk biniciliği için yeni sayılabilecek bir disiplin. Ancak, tıpkı dünyadaki gibi Türkiye’de de bu dalı seçen binici sayısı hızla artıyor.

Cumartesi günü (yarın), İstanbul’a bir saat uzaklıktaki Gümüşdere sahilinde düzenlenecek Türkiye Şampiyonası ve Yarsuvat Kupası’na 30’a yakın binici katılacak.

Türkiye’de at deyince herkesin aklına hipodrom ve ganyan kelimeleri geliyor. Halbuki binicilik tamamen farklı bir spor dalı. Atlı dayanıklılık da Türkiye’de yeni gelişen bir disiplin. Doğal arazide uzun mesafeli koşu ya da kısaca atlı maraton diye tarif edilebilir. Bu yüzden özellikle Türkiye’de uzun mesafede Arap atları tercih ediliyor. Bu atlar uzun mesafede nefeslerini kontrol edebiliyor.

Bu disiplinde hız ve dayanıklılık önemli. Aynı zamanda atın ve binicinin büyük bir uyum içinde yarışması, adeta iki canlının bütünleşmesi gerekiyor. En önemlisi de binicinin atın yorgunluğunu hissedip tempoyu ayarlaması şart. Hız demek, atın 20 ya da 40 kilometre boyunca dört nala gitmesi anlamına gelmiyor. Binici son sürat gitmeye kalkarsa atın çatlamasına sebep olabiliyor. Dört ay önce Hadımköy’deki yarışta birkaç at bu yüzden yorgunluktan yere yığıldı.

Yarın İstanbul’a bir saat uzaklıkta, Karadeniz sahilindeki Gümüşdere’de 20 km’lik Hüseyin Yarsuvat Kupası ve 40 km’lik Türkiye Şampiyonası koşulacak. Gümüşdere’deki Tulya Kurtulan Atlıspor Kulübü de bu iki yarış için binicilere ve atlara ev sahipliği yapacak. Bu parkurun uygunluğunu Türkiye Binicilik Federasyonu teknik komiseri Xavier Rapelin aylar öncesinden kontrol etti.

Saat 9.30’daki 40 km’lik Türkiye Şampiyonası’na yedi binicinin katılması bekleniyor. Her 5 kilometrede veteriner kontrol noktasında atların nabzı kontrol edilecek. Veteriner ve hakemler telsizle "at sağlam" raporu verecek. Ayrıca, 20’nci kilometrede verilen yarım saatlik arada atların yaraları varsa ilaçlanacak, terleri alınacak ve hava şartlarına göre tabanları kapatılacak.

Saat 14.00’teki Hüseyin Yarsuvat Kupası’na ise 20 kadar binicinin katılması bekleniyor. Bu yarışta da veteriner kontrolü var. Ama biniciler ve atlar mola vermeden tüm mesafeyi tamamlayacaklar. Her iki yarışta da dereceye giren ilk üç sporcuya kupa verilecek.

NASIL İZLEYEBİLİRSİNİZ?

Yarınki yarış, Gümüşdere yakınında Kısırkaya Plajı’nda başlayacak. Kumsaldaki 5 kilometrelik bölümden sonra biniciler madenler bölgesine doğru bir rampa çıkacak. Madenlerin etrafında dolaştıktan sonra tekrar Kısırkaya Plajı’na inip bitişe gelecekler. Başlangıç ve bitiş noktasının bulunduğu Kısırkaya Plajı seyir için en uygun yer. Ayrıca parkur boyunca hakem ve veteriner noktalarında seyirciler atları yakından görebilecek. Tulya Kurtulan Atlıspor Kulübü (TASK) Tel: (212) 203 83 32; Türkiye Binicilik Federasyonu Tel: (212) 323 28 95-97

ESİN KAYNAĞI POSTA ATLARI

Atlı dayanıklılık dalının esin kaynağı, at sırtında çok uzun mesafeler kat eden posta ulakları. Uluslararası Binicilik Federasyonu FEI tarafından 1982’de bir spor dalı olarak kabul edildi. Son 10 yılda dünyada bu dalı seçen binici sayısı hızla arttı. Türkiye’de uzun yıllar atlı dayanıklılık sporcuları sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkıyordu. Ankara’daki Muhafız Alayı’nda ve Karagücü Binicilik Ekibi’nde biniciler yetiştiriliyordu. 2001’den sonra Türkiye Binicilk Federasyonu’nun Fransız teknik komiser Xavier Rapelin ile anlaşmasından sonra yeni sporcular yetiştirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!