At motosiklet değildir ‘Cihan’ Cirit atı mıydı?

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın Bayrampaşa Parkı'nda attan düştüğü süreçte tam bir alaturkalılık yaşandığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

Turgut Özal'ın Koruma Müdürü ve ANAP eski Milletvekili Musa Öztürk, tepki göstererek, ‘‘Alaturka yaşamayı millet olarak bırakmamız lazım. Biz çadır ve aşiret devleti değiliz. Ama bunlar eğitim işi...’’ diyerek şu soruları yöneltti:

‘‘Böyle bir manzara karşısında nerede koruma müdürü, nerede sağlık ekibi?.. Özal bir yere giderken bir hafta öncesinden bölgede keşif yapar, plan hazırlar, örneğin o atın ne yediğini bile araştırırdık.’’

İstanbul'da çıkan haftalık 'Yarışçı' Gazetesi'nin Genel Yayın Müdürü Atahan Zilcioğlu, Erdoğan'ın düştüğü atın ata sporumuz cirit atı olabileceğini söyledi.

Atların cinslerini anlatır mısınız?

- Dünyadaki yarışlarda İngiliz ve Arap diye iki cins at koşturulur. Araplar daha dayanıklı ve uzun mesafelerde koşturulur. Daha çok tercih edilen İngilizler ise sürat yarışlarında tercih edilir. Türkiye Jokey Kulübü'nün (TJK) yarışlarında her iki cins atlar koşmaktadır. Ancak, Arapların dünyada itibar gördüğü en önemli ülkelerden biri Türkiye'dir.

Erdoğan'ın düştüğü at..

- Yaşar Alış'
a ait Arap atı... Büyük bir olasılıkla cirit oyunlarına katıldığı anlaşılıyor. Çünkü, Erdoğan at üzerindeyken, huzursuzluğu ve kısa alandaki dönüşleri, cirit yaptığını gösteriyor. Çünkü vahim olaydan sonra bir yere gitmedi ve durdu.

BAŞBAKAN VELİEFENDİ'YE NEDEN GELMEDİ

Böyle ata bilinir mi?

-
At binenin, kılıç kuşanan diye bir söz vardır. Ata binmek için eğitim almak gerekiyor. Seyisi de ata hakim değildi, çünkü atın nasıl tutulacağını bilmiyordu. Sayın Başbakan, ata binmeyi bilmediği için düştü. Yanındakiler şov yaptırmak istediler Başbakan'a... Bu çok yanlıştı. Ayrıca, Başbakan'ın bir hafta önce Veliefendi'de yapılan Başbakanlık Koşusu'na katılmaması dikkat çekti camiada... Bu koşu, Cumhurbaşkanlığı, Gazi ve TBMM Başkanlığı gibi en önemli koşulardan biridir. Türkiye'yi, yurtdışında temsil eden önemli atlar yarıştı. Aslında Sayın Başbakan, at sevgisini kendi adına yapılan bu yarışı izleyerek göstermeli; ödüllerini vermeli, isterse hiçbir risk almadan böyle bir gösteri yapabilirdi. Böylece ekonomik krizden etkilenen sektöre ilgisini ve desteğini gösterebilirdi. Sektörden 30 bin kişi ekmek yiyor, geçen yıl devletin fonlarına ve TSK'ya tam 1 katrilyon katkıda bulundu TJK... Bu arada sektörün bir üzüntüsünü belirtebilir miyim?

UNAKITAN PROTOKOLÜ DİNLEMEDİ

Evet...

- Başbakanlık Koşusu'
na, Başbakan Yardımcısı M.Ali Şahin ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan gelmişti Başbakan'ı temsilen... Ancak, Şahin takım elbiseli iken, Unakıtan tişörtlüydü; yanında da torunu vardı. At koşturan Atatürk, İnönü ve Bayar dünyadaki yarış kültürüne bağlı olarak en güzel giysileriyle yarışları izlerlerdi. Atlı sporun protokolünde resmiyet hákimdir. Maalesef Unakıtan bu protokolü çiğneyen ilk bakan oldu. Tavrının camiada pek hoş karşılanmadığını belirtmek isterim.

Rüya tabiri!

BİR okurumuz, Erdoğan'ın attan nasıl düştüğünü TV haberlerinde izledikten sonra ‘‘Bu anlattıklarımı hadi yaz bakalım’’ dedi.

Aktarıyoruz:

‘‘Padişahın birisi bir ülkeye savaşa gidecek, rüyasında güreş tutuyor. Ancak sırtı yere geliyor.

Padişah buna çok üzülüyor. Ertesi gün rüyasını yorumlatmak istiyor. Ancak kimse korkusundan bir şey söylemek istemiyor.

Bu arada yürekli bir adam ortaya çıkıyor; ‘Padişahım' diyor:

‘Savaşa gidip kazanacaksınız. Çünkü sırtını toprağa dayayan adam galip gelir.'

Ve Padişah gittiği savaştan galip olarak dönüyor.

Ne demek istediğimi anladınız mı?’’

Yorum okurlarımızın.

Gelibolu’dan Ölüdeniz’e

Hükümet,
para bulmak için Ölüdeniz'den Gelibolu'ya kadar, tüm 1. derece SİT alanlarını, düşük yoğunlukla da olsa imara açıyor. Çeşitli kanunlarda değişiklik öngören ve 37 maddeden oluşan tasarı dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı kaçak yapı ve gecekondulara da af getiriyor. Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını öngören Anayasa değişikliğini gerçekleştiremeyen hükümet, kaynak için dünyada eşi görülmedik biçimde aralarında Ölüdeniz'den Gelibolu'ya kadar koruma altında bulunan bütün 1. derece doğal SİT alanlarını imara açıyor.

Protesto edelim!

Levent TOPÇU


Seçilme yaşı

25
yaş; ülkemiz koşullarında milletvekili olmak için çok genç bir yaş!.. Siyasi liderler kolaylıkla kullanabilecekleri bilgisiz, deneyimsiz milletvekilleriyle çalışma gereksinimi içindeler herhalde... Milletvekili; yaşamda, belli bir uzmanlık alanında deneyim kazanmış, olgun yaşta bir halk temsilcisi olmalıdır. Parlamentomuzda bugüne kadar çok sayıda cahil milletvekili görev yaptı ama bunlar hiç olmazsa olgun yaşa gelmiş aile babasıydılar. Milletvekili seçilme yaşında değişiklik yapılmasına gerek yoktu.

Abdullah Şevki-ANKARA

Fındık ve para

GİRESUN'
dan gönderilen bir elektronik mesajda, fındıkla ilgili bir atasözü şöyleymiş:

‘‘Fındık dalda tekleme, para gelir diye bekleme!’’

Okurumuz diyor ki:

‘‘Havaların kurak gitmesinden ürün az; hükümet hálá fiyatı açıklayamıyor. Tayyip Bey'in geçen yıl, seçimlerden önce vaat ettiği 2 milyonluk sözünü kendisine hatırlatıyoruz.’’

Mesaj Panosu

İSTANBUL
liselilerden e-mail yağmuru sürüyor. İstanbul Defterdarlığı tarafından Maliye Bakanlığı'na sunulan öneri içinde tarihi okul binalarımızdan okulumuzun da satılmasını protesto ediyoruz.

Haberin Devamı

KAMU mülklerinin satışı yetkisinin genişletilerek tek bir bakanlığa bağlatılması ile ilgili yasa gelecekte derin yaralar açabilecektir. Bu yasadan medet umanlara prim vermeyelim.

Haberin Devamı

Deniz TÜFEKÇİ

AYVALIK Sarımsaklı'da Küçükköy Belediyesi'ne ait ekmek fırınında vatandaşların tüm ikazına rağmen poşetsiz ekmek satılıyor. Talimatı Belediye Başkanı'nın verdiği söyleniyor. Bakkalların poşetsiz ekmek satmadığı beldemizde insan sağlığı ile oynanmasın.

Nedim İYİYOL

AYVALIK

Yazarın Tüm Yazıları