At etindeki kanser tehlikesi

Haberin Devamı

At etindeki kanser tehlikesi

TÜRKİYE’de IKEA restoranlarında en çok tüketilen ürün İsveç Köftesi. Avrupa’da haftalardır dalga dalga yayılan at eti skandalı İsveç Köftesi’ne de bulaşınca ortalık iyice karıştı. Burger King daha geçen hafta 10 milyon hamburgeri raflardan çekip, Nestle tüm etli hazır ürünlerini geri toplarken IKEA’nın meşhur İsveç Köftesi’nde de at eti çıkıca Türkiye de dahil herkes iyice telaşlandı.
Neyse ki IKEA, Türkiye’nin imdadına İzmirli Pınar Et yetişti. Türkiye’de IKEA’nın en çok satılan ürünü İsveç Köfteleri ve diğer et ürünlerinde kullanılan malzemenin kendi tesislerinden alındığını ve yüzde 100 dana eti olduğunu açıklayarak bir anlamda garantör oldu.
Pek çok toplumda at etinin yenmesi tarih boyunca engellenmeye çalışılmış. Bunun birinci nedeni atlardan görev hayvanı olarak yararlanma kaygısı geliyor. Orduda, ulaşımda, hızlı taşımacılıkta kullanılan at bu nedenle korunmaya çalışılıp diğer hayvanların yanında özel bir statüye sahip olmuş.
Yine de bazı ülkelerde sofralara konma alışkanlığı olmuş. Örneğin Fransa, her zaman at eti tüketiminin hayli yüksek olduğu ülkelerden biri olarak biliniyor. Kazakistan’da ise en makbul etlerden biri. Ben kendi payıma bu ülkede ikram üzerine sırf merakımdan at etini tatmıştım ama hoşuma gitmemişti.
Ancak bugün skandallara neden olan modern dünyada tüketimin engellenmesinin esas nedeni atların tedavisinde kullanılan Phenylbutazone isimli bir ilaç. Atların sakatlanması, ağrı çekmesi veya ateşinin yüksek olması durumunda kullanılan bu ilaç insanlarda kansere veya başka öldürücü hastalıklara neden oluyor. İşte bütün Avrupa ülkelerinin ve at eti karıştırılmış ürünler sattıkları ortaya çıkan dünya gıda devleri bu nedenle panik içinde.
Her ne kadar gıda devleri et ürünleri satın aldıkları Romanya ve İrlanda gibi ülkeleri suçlayıp anlaşmalarını iptal etse de zincirin en başından itibaren hayvan sağlığında gerekli denetimi yapmadıkları için onların da suçlu bulunması kaçınılmaz.
Görüldüğü gibi at eti skandalı öldürücü boyutlara ulaşmış durumda. Türkiye’deki İsveç Köftesi’nin sorunsuz olması halk arasında sucukluk diye tarif edilen yaşlı ve bakımsız atların etlerin kullanılmadığı anlamına gelmez.
Hele işin içine kanserojen maddeler olan ilaçlar da girmişse, başta yerel yönetimler olmak üzere, tüm ilgili kurumların at eti skandalını çok ciddiye alıp kötü niyetlilere göz açtırmaması gerek.

Haberin Devamı

At etindeki kanser tehlikesi

Haberin Devamı

Cazlı günlere hazırlanın

SİYASETTEN, ekonomiden, günlük kaygılardan birkaç saatliğine de olsa kaçmak isteyenler için 20. Uluslararası İzmir Caz Festivali 4 Mart’ta başlıyor. Geçen yılki festivalde birbirinden değerli caz ustalarıyla unutamayacak günler geçirmiştik. Bu yıl da hayli zengin bir program var. Türkiye’nin caz ustası Kerem Görsev ve Festival Yaylıları’nın açılış konseriyle başlayacak oırganizasyon 20 Mart’ta Mauro Grossi Quintet’ın kapanış konseriyle sona erecek.20 yaşına basan bir festival İzmir’in gerçek bir gururu. Bu köşede her zaman dile getirmişimdir festivalin İzmir’in kültürel zenginliğine katkısı hiçbir maddi değerle karşılaştırılamaz. Bu alanda yapılan her bir kuruşluk yatırım İzmir insanında nesiller boyu sürecek birikim yaratıyor. 20. Uluslararası İzmir Caz Festivali’nin hazırlıkları sürerken, mayısta özel konser için New York Filarmoni Orkestrası’nın geleceği müjdesini vererek yeni bir tarih yaratacak olan İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın kurucularına ve başta Filiz Eczacıbaşı Sarper olmak üzere bugünkü yöneticilerine İzmirliler ne kadar teşekkür etse azdır.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları