Aşut: Umut ve moral ekonominin yakıtıdır

Güncelleme Tarihi:

Aşut: Umut ve moral ekonominin yakıtıdır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2018 11:52

Aşut: Umut ve moral ekonominin yakıtıdır

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Şerafettin Aşut, ekonominin de insan gibi moralle çalıştığını dile getirerek, "Moral ekonominin, dolayısıyla girişimcinin yakıtıdır. Zaten karamsar ve gelecekle ilgili umutsuz olan bir kişinin beklentisi olamaz, hedefi olamaz, amacı olamaz" dedi.
Sanayicinin, tüccar ve girişimcilerin her şeye rağmen umutlu olmak zorunda olduğunu belirten Aşut, "Bizler iş dünyasının insanları gerçekçi insanlarız. Bardağın boş tarafını görür ve tedbirimizi alırız. Ama öte yandan dolu yanını da görür ve bu umutla geleceğe bakarız. Bu noktada bir süredir toplum olarak, iş dünyası olarak üzerimizdeki ataleti atmanın yollarını arıyoruz. Bence bunun en önemli yolu herkesin kendi işine odaklanması ve kendi sorumluluklarına dört elle sarılmasıdır" dedi.
Türkiye’nin özellikle son 5 yıldır olağan üstü bir dönemden geçtiğini ifade eden Aşut, "Arap Baharı ile başlayan siyasi ve ekonomik istikrarsızlık. Güzey sınırımızda savaş durumuna gelen bir Suriye sorunu. İstikrarsız bir Irak, dünyadan soyutlanmış bir İran. Zaten 2008 küresel finans krizi ile daralan dünya ticaretinin ve krizin bir sosyal sorunu getirmesi kaçınılmazdı. Bunlara rağmen, bölgesinde ayakta kalan bir Türkiye üzerinde oynanan oyunları görememek elbette mümkün değil. Ülkemizin uluslararası politikalarından elbette ilk etkilenen camia iş camiasıdır. İş dünyasının önemli bir çatı örgütü olan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak her zaman şunu ifade ettim, etmeye de devam edeceğim. İş dünyası olarak gündelik siyasete takılmadan, sanal sorunların kuyruğuna takılmadan işimize odaklanmayız" diye konuştu.
Türk girişimcisi tarih boyunca hiçbir zaman mükemmel şartları görmediğini kaydeden Aşut, şunları söyledi:
"Bizler sıkıntılara alışkın bir camiayız. Ancak, son 5 yıldır gerçekten hiç olmadığı kadar zor sorunlar yaşadık. En son 15 Temmuz hain darbe girişimi ile zirve yapan ve ekonomik anlamda devem edecek gibi görünen bir oyunun içine çekiliyoruz. Bundan dolayı devletimizden beklentimiz artık bu mücadelenin ekonomi alanında devam edeceğini iyi görmesi ve ekonominin gerçek anlamda ülkenin ajandasında birinci gündem olmasını sağlamasıdır. Çünkü ekonomik anlamda ne kadar güçlü olursak, bu oyunlara o kadar sağlam direnir ve galip çıkarız. Bunun da çaresi ekonomik reformların hızlanması, yapısal reformların yapılması, hukukun üstünlüğü ilkelerine hassasiyet gösterilerek küresel anlamda ekonomik algımızı iyi oluşturmaktır. Bunu yapacak en etkili güç ise girişimcilerimizdir."
Dünyada yaşananların en büyük nedeninin ABD olduğunu vurgulayan Aşut, sözlerini şöyle sürdürdü:
"ABD’nin hırçınlığının nedeni hala 2008 krizini aşamamış olmasıdır. AB, İngiltere’nin çıkışıyla yara almış ve geleceği sorgulanmaya başlamıştır. Afrika hala tüketen ve sadece ham madde üreten bir yer olmaya devam etmektedir. Arap ülkeleri sadece petrolle ayakta duran, üretme becerisinden yoksun yerlerdir. Bu bölgede; Asya, Avrupa ve Afrika üçgeninde Türkiye üretme becerisiyle, sanayisiyle, ihracata dayalı ekonomisiyle, tarım ve gıda gücüyle, nitelikli ve eğitimli insan kaynağıyla ve daha da önemlisi demokrasi değerlerini koruyabilmesiyle eşsiz bir ülkedir. Bu ülke Cumhuriyetle yedi düvelle savaştı, yokluklar içinde küllerinden yeniden doğdu. Bu anlamda 2018’in getireceği sorunlara ve zorluklara şikayet etmeden, umutla bu mücadeleye devam etmek sadece gelecek nesillere olan bir sorumluluk değil, aynı zamanda bu vatanı yoktan var eden atalarımıza ve ecdadımıza borcumuzudur. Unutmayın, ölüm bile hayatı yenilemek içindir. 2018’in kentimize, ülkemize refah, huzur ve hayırlar getirmesini diliyorum. MTSO olarak kentimizin ve ülkemizin umudu olmaya, bu umutla pes etmeden, ağlamadan, sızlamadan çalışacağımıza, üreteceğimize ve projeler üreteceğimize söz veriyoruz. Biz o parlak geleceği görüyoruz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!