Aşut: “Suriyeliler, Gıda Sektöründe Mersinli Üreticilere Örnek Oldular”

Güncelleme Tarihi:

Aşut: “Suriyeliler, Gıda Sektöründe Mersinli Üreticilere Örnek Oldular”
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2016 16:35

MTSO BAŞKANI ŞERAFETTİN AŞUT, ODAYA KAYIT YAPTIRAN SURİYELİ SAYISININ 600’Ü GEÇTİĞİNİ BELİRTEREK, İŞLETMELERİNİ MERSİN’DE AÇAN SURİYELİLERİN KENT EKONOMİSİNE DE KATKI SAĞLADIKLARINI SÖYLEDİ.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, odaya kayıt yaptıran Suriyelilerin sayısının 600’ü geçtiğini belirtti. Bunların Mersin ekonomisine de katkı sağladıklarını da ifade eden Aşut, “Özellikle gıda sektöründe Mersinli üreticilere örnek olacak işletmeler ortaya çıktı. Biz de kendimize çeki düzen vermek durumunda kaldık” dedi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut, ülkelerindeki savaş nedeniyle Mersin’e gelen Suriyelilerin kente etkilerini İHA muhabirine değerlendirdi. 2015’te Mersin açısından, Suriyelilerin bölgeye gelmesi, kentin onları kabullenmesi sürecinde bazı sıkıntılar yaşandığını söyleyen Aşut, ancak kamu idaresinin Suriyelilere olumlu yönde bir bakış açısı ortaya koymasıyla Mersin’in bu sorunları kısa sürede atlattığını vurguladı. Bu konuda küçük sıkıntıların bu yıl da süreceğini, dönem dönem sıkıntı yaşanacağını dile getiren Aşut, kent ekonomisi açısından ise farklı bir bakış açısını ortaya koydu. MTSO’ya kayıtlı Suriye sermayeli şirketlerin tırmanışının sürdüğünü ve şirket sayısının 600’ü geçtiğini bildiren Aşut, “Beni sevindiren, gıda sanayinde, kimyada, metal imalat sanayinde varlar. Kendilerine uygun konut üretmek için inşaat sektörüne giriyorlar. Bu da ekonomiye büyük destek olarak geliyor” diye konuştu.
“GIDA SEKTÖRÜNDE MERSİNLİ ÜRETİCİLERE ÖRNEK OLACAK İŞLETMELER AÇTILAR”
Suriyelilerin Mersin’e göçle geldiklerine ama ekonomik desteğin de süreceğine işaret eden Aşut, “Elbette yaşanan bir takım sıkıntılar da var. Ama buraya gelip işletme açan Suriyeliler ürettikleri ürünlerin çok az bir miktarını yurt içinde ve kendi komşularıyla paylaşıyorlar. Üretimlerinin büyük bölümünü Ortadoğu’ya, Kuzey Afrika’ya yolluyorlar. Oralarda pazarları var. Suriye’de bunların işletmeleri vardı. Hayat devam ediyor onlar için ve yatırımlarını burada yaptılar. Özellikle gıda sektöründe bizim Mersinli üreticilere örnek olacak işletmeler ortaya çıktı. Biz de kendimize çeki düzen vermek durumunda kaldık. Türkiye ve Mersin ekonomisine zararları ortadan kalkıyor” şeklinde konuştu.
“İŞSİZLERİN ÇOĞU VASIFLI İNSANLAR, ANCAK DEĞERLENDİREMİYORUZ”
Mersin’e gelen Suriyeliler arasında işsizler de olduğunu belirten Aşut, ancak bu işsizlerin çoğunun da vasıflı insanlar olduklarını, sertifikaları, diplomaları olmadığı için değerlendirilemediklerini kaydetti. Aşut, “Aralarında yüksek fizik, kimya mühendisleri, makine mühendisleri var. Operatör doktorlar var. Operatör doktoru burada tezgahtar olarak kullanamazsınız. Kültürsüz ve parasız insanlar da var ama kendi içinde birbirini kapatıyorlar. Önümüzdeki süreçte çalışmalarının önünün açılması Türkiye’deki birçok konuyu, yozlaşmayı ortadan kaldıracaktır. Çünkü parasızlık insanlara farklı şeyler yaptırabilir” ifadelerini kullandı.
Suriyelilerin Mersin’de, kentteki mevcut gıda işletmelerinin daha da hijyen hale gelmesini sağlayacak çok modern tesisler açtıklarına dikkat çeken Aşut, şöyle devam etti: “Kendi damak tatlarına uygun, kendi yörelerinin ürünlerini üretmeye başladılar. Gıda kodeksine dahil etmek için harekete geçtiler. Yanlarında çalışan insanların bir kısmını çalıştırabiliyorlar ama bizim buradaki insanların da çalıştığı birçok Suriyeli işletme var. Gıda sanayinde de farklı yerlere gelmek istiyoruz. Suriyeliler de burada unlu mamullerde farklı şeyler ortaya koydular.”
“GENÇ NÜFUS MERSİN’E GELDİ”
Mersin’e gelen Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönmeleri konusundaki görüş ve öngörülerini de aktaran MTSO Başkanı Aşut, şunları söyledi: “Suriyelilerin çocukları burada okuyorlar. Sadece Mersin Üniversitesi’nde 900’e yakın Suriyeli öğrenci var. Ayrıca eşleri bizim eşlerimizle birlikteyse, ülkelerinde sıkıntı olduğu sürece buradalar. Bu çocuklar 4-5 yıl daha burada kalırlarsa geri gönderemezsiniz. Türkçe eğitim alıyorlar. Sağlık sorunlarını kendi içlerinde kendileri çözüyordu, artık özel sektörden faydalanmaya başladılar. Böyle olunca bu insanların gideceğini düşünemezsiniz.”
Mersin’in artık bu dönemden itibaren Suriyelilerin entegrasyonu konusunda çalışması gerektiğinin altını çizen Aşut, sözlerini şöyle tamamladı: “Suriyelileri kendi içimize entegre edip, bizim gibi hareket edebilecek pozisyona getirmemiz gerekiyor. Örf, adet, anane, ticari ahlak konusunda çalışmalıyız. Genç nüfus Mersin’e geldi. Çok gençler ve gençlerin adaptasyonu daha fazla olacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!