Ege Haberleri

EGE

    Aşure ayı

    Hürriyet Haber
    19 Mayıs 2000 - 00:00Son Güncelleme : 19 Mayıs 2000 - 00:01

    ESKİ takvime göre Muharrem Ayı'nın onuncu günü ‘‘Aşure Günü’’ olarak bilinir. Dinsel bir gün olan ‘‘Aşure Günü’’ yıllar geçtikçe gelenekselleşip tek gün yerine tüm Muharrem Ayı içerisinde yapılan bir tatlı olmuştur. Aşure, fazla miktarlarda yapılıp özellikle komşulara, eşe dosta dağıtılır.

    HER ne kadar aşure günü bitmiş olsa da bu kadar güzel bir tatlıdan geç de olsa söz etmekten büyük keyif duyacağım.

    ÇÜNKÜ aşurenin sadece bir ay değil, daha sık yapılıp tüketilmesi gereken bir tatlı olduğunu düşünüyorum. Gelelim aşurenin besin değerine; yapımı oldukça zahmetli olan aşurede herşey var.

    C vitamini dışında B vitaminleri, E vitamini, kalsiyum, demir, protein gibi birçok besin öğesi var. Besin değeri yüksek, enerji değeri düşük olan bu tatlı içine konan malzemeye göre yaklaşık 300 - 350 kkal.

    TAHILLAR grubundan buğday pirinç; kolestrol içermeyen protein kaynağı baklagillerden nohut, kuru fasulye, bakla, kalp sağlımızı için yararlı olan doymamış yağ asitleri ve E vitamini içeren ceviz, fındık, posa, potasyum ve daha birçok minerali içeren kuru meyveler aşurenin neden diğer tatlılara göre üstün olduğunu kanıtlıyor.

    VARSIN ‘‘Aşure Ayı’’ bitsin. Biz bu kez içinde ne olduğunu bilerek aşuremizi kaynatalım ve her zamankinden daha bilinçli olarak afiyetle yiyelim.

    SİZLERE aşurenin bir porsiyonunun besin öğesi değerlerini veriyorum.

    Aşurenin bir porsiyonunun enerji ve besin öğeleri:

    Enerji: 320 - 350 kkal

    Protein: 8 gr

    Yağ: 5 gr

    Karbonhidrat: 85 gr

    A vitamini: 350 IU

    Demir: 2.3 mg

    Kalsiyum: 68 mg

    B1 vitamini: 0.3 mg

    B2 vitamini: 0.03 mg

    Hiasin: 1.6 mg

    C vitamini: 0

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı