Astronot gıdası Adıyaman’da yetiştirilecek

Güncelleme Tarihi:

Astronot gıdası Adıyaman’da yetiştirilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2016 11:30

Astronot gıdası Adıyaman’da yetiştirilecek

Haberin Devamı

Mahir ALAN-Haci BOZKURT/KAHTA(Adıyaman), (DHA)- ASTRONOT gıdası olarak bilinen Kinova Adıyaman’da yetiştirilmeye banacak.

Astronot gıdası olarak bilinen ve zayıflamada, Nasa, Rusya tarafından uzaya deneme amaçlı yolladıkları astronotların gıdasında kullanılan kinova Adıyaman’da 2 bin dönüm alanda yetiştirilecek.

Tahıl grubuna alternatif ürün olarak Adıyaman ve ilçelerde yetiştirilmeye başlayacaklarını belirten Adıyaman Kinova Yetiştiricileri Derneği Başkanı Ziraat Mühendisi Yusuf Çoban, Tahıl grubuna alternatif olarak biz bunu buraya getirdik. Burada denemeleri yapıldı. Bölgemizde uygun iki çeşidini getirdik. Kinova son dönemlerde astronot gıdası olarak bilinen bir bitkidir. Bir kilosu 10 kilo ete eş değerde olduğunu söyledi.

2013 yılında Kinova Birleşmiş Milletler tarafından dünya Kinova yılı olarak ilan edildiğini anımsatan Çoban, şöyle konuştu:

“Tahıl grubuna alternatif olarak biz bunu buraya getirdik. Burada denemeleri yapıldı. Bölgemizde uygun iki çeşidini getirdik. Kinova son dönemlerde astronot gıdası olarak bilinen bir bitkidir. Bir kilosu 10 kilo ete eş değerdir. 2013 yılında kinova Birleşmiş Milletler tarafından dünya kinova yılı olarak ilan edildi.^Bu süreçten sonra dünyada kinova yetiştiriciliği hızlı bir ivme kazandı.Dünyanın bir çok tarafında yetiştirilen kinova 5 yıl içerisinde Türkiye’de de bazı bölgelerde yaygın bir şekilde yetiştirilmeye başlandı. Bundaki besin değeri 1 kilodaki 10 kilodaki etteki besin değerine eşit olduğundan dolayı birde insanları tok tutuğundan dolayı Nasa ve Rusya uzay denemelerinde astronotlarına bunu yedirmiştir. Besin kaynağı olarak kinovayı işleyip o şekilde yedirmiştir. Kinova bitkisi diğer tahıllara oranla çok avantajlı az emek çok kazanç elde edilebilecek bir bitkidir. 5 aylık bir süreçte yetişebilen bir bitkidir. Kinova bitkisinin tamamı mekanizma ile yapıldığı için çiftçilerimizin bu konudaki emekleri diğerlerine göre az olacaktır. Kinovanın Pazar problemini şuanda belirli ölçüde çözmüş durumdayız. Yurt içindeki Pazar kısmını hallettik hedefimiz yurt dışında Pazar kanalları açmak onun üzerinde çalışıyoruz. Şuanda Hollanda ve Ukrayna’da iki şirketle bağlantı halindeyiz. Önümüzdeki dönemlerde Allah kısmet ederse oraya bir Pazar ağı kuracağız. Elde edilen ürünleri garantili bir şekilde çiftçiyi mağdur etmeden satılacaktır. Bölgemizdeki önder çiftçiler ile yaptığımız görüşmede Adıyaman merkez Kahta, Besni’de olmak üzere toplamda 2 bin dönüme yakın bir alanda kinova üretimi yapılacaktır. Bundan beklenen hedef 300 ile 400 ton arasında verim beklenmektedir. Bu verimde Türkiye genelinde yüzde 50’ine tekabül etmektedir.”

Tarımda bölgede kısır bir döngü haline geldiğini bunun aşılması için tahıla alternatif olarak Kinova yetiştirmeye başladıklarını belirten Çoban, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bölgemizde kuru tarım olarak kısır bir döngü içerisinde yapılmaktadır. Bir türlü sulu tarıma geçemedik. Bu bitkide hem kuruda hem suluda rakam sıfırdan tutunda 4 bin metreye kadar ger koşulda yetiştirilen bir bitkidir. Yalnız şunu unutmamak lazım bu bitkinin şuanda piyasada 150’ye yakın çeşidi bulunmaktadır. Bizim bölgeye uyan iki çeşidini denemelerimizle tespit ettik. Burada küçük bir alanda üretimini yaptık. Kinova bir çok alanda kullanılan bitkidir. İlaç sanayisinde, sağlıklı beslenmede, gıda da ve çeşitli sektörlerde kullanılıyor."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!