Astronot adayımız olduğunu biliyor muydunuz?

YARIN bu programı mutlaka izleyin. Geniş açılı gözlüklerle bakın yeni yıla.

İnsanın kaygı ve endişeler yumağı içinde daralan ufkunu açan programın ilkini ben, geçen Salı günü izledim. İkincisi bu Salı, yani yarın 11.00’de Açık Radyo’da. Yılbaşı ertesi erken kalkmaya değecek, programı izleyince fark edeceksiniz.

Bozcaada’da, sürdürülebilir turizmin ilk adımlarını atan Deniz Pak’ın, Ada’daki stüdyosundan yaptığı programın adı "Deniz aşırı". En son konuğu ise 33 yaşında bir bilim adamı Doçent Doktor Serkan Anılır.

Serkan Anılır birçok ilke imzasını atan 33 yaşında bir genç. Sekiz bin kişinin çalıştığı Japon Uzay Ajansı JAXA’ya kabul edilen ilk Türk, aynı zamanda ilk yabancı.

Astronot aday adayı ilk Türk.

Uzay teknolojisiyle alt yapısız mimari konseptini ortaya atan ilk bilim adamı.

Japon uzay ajansının programına aldığı ATA Uzay Asansörü’nün proje mimarı.

Onun hakkında ilk söylenebilecekler bunlar.

Programda Dr. Anılır ile sohbete Leman’ın ünlü karikatüristi Mehmet Çağçağ da katılıyor. Onu hepimiz astronotlarla dalga geçen karikatürleriyle de tanıyoruz. Ama bu kez o da kendini bilimin gerçekliğinin heyecanına kaptırmış.

Bu keyifli sohbette ben çok şey öğrendim.

* * *

HER
şeyden önce 12 Aralık’ta dünyanın kendi alanında her biri tek olan isimlerinin katıldığı bir sempozyumun İstanbul’da yapıldığını öğrenip, gidemediğim için hayıflandım.

Mars’a giden Viking uzay aracını çizen Dr. Silvano Colombano’dan tutun, İki kez uzaya giden İtalyan astronot Roberto Vittori’ye kadar insanlık yolunu aydınlatan adımların kahramanlarını kaçırdığım için üzüldüm.

Biyosfer 2 projesinin mucidi John P. Allen’den, günümüzün Jules Verne’i bilim kurgu yazarı James Hogan’a, dünyanın üç büyük mimarından biri olan Kengo Kuma’ya, Airbus’ın içini tasarlayan Brent Sherwood’a kadar kendi alanlarının en iyisi 12 bilim adamının katıldığı toplantının konusu, Alt Yapısız Mimarlık.

Dr. Serkan Anılır, Almanya’da lisansüstü yaparken ilk uzay oteli projesini çizerek bilim dünyasının dikkatini çekiyor. "Hotel Europa" adını verdiği projesi, alt yapısız mimarlık konseptine ilk adım. "Uzay ortamında tasarım yaparken çok özel malzeme, dehşet teknoloji olduğunu fark ettim. Bunlar hayata geçirildiğinde insana çok yardımcı olacak" diyor.

Alt yapısızlık, her hangi bir alt yapıya bağlı olmadan oluşturulan binalar anlamına geliyor. Kendine yeterli evler. Enerji üreten, atıklarını yeniden kullanmak için dönüştürebilen binalar bunlar.

* * *

HOTEL AVRUPA
projesi ile dikkat çekip NASA’ya davet edilişi, orada astronot eğitimi görüşünü de anlattı Dr. Anılır. Astronot Eğitim Merkezi Başkanı ile tanışıyor, o da "İlk Türk astronot sen ol" diyor. Yer çekimsiz ortam yani havuz eğitimi, ardından küçük bir Cessna ile uçuş eğitiminin ardından NASA, ilk Türk astronot adayının eğitimini tamamladığını Türkiye’ye haber veriyor. "Ama Türkiye ilgilenmedi" diyor Dr. Anılır.

Türkiye’nin ilgisizliği sadece buna değil ki. Uluslararası Alt Yapısız Mimari Sempozyumu’nun ilkini Türkiye’de yaparak, bilim coğrafyasına Türkiye’yi de katmak için verdiği uğraşa da fazla ilgi yok. Aynı Ata uzay asansörü ile ilgili çalışmalarına olduğu gibi.

"Bu asansör akıl, çağdaşlık ve bilimi sembolize ediyor. Atatürk de aynı özelliklerin sembolü olduğu için projemin ismini Ata koydum" dediği projesi bugün Japon Uzay Ajansı’nın programında yer alıyor.

Yıllar sonra, uzaya malzeme, insan taşıyan ilk araç faaliyete girdiğinde adı Ata olacak. Torunlarımız, bunu bir Türk bilim adamı tasarladı diye övünecekler.

Yeni yılda hayalleriniz büyük, ufkunuz geniş olsun...
Yazarın Tüm Yazıları