Astroloğuna sormadan sen bir hiçsin

Güncelleme Tarihi:

Astroloğuna sormadan sen bir hiçsin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2002 21:17

Yıldız falları Avrupa ve Amerika'da tam bir çılgınlık halinde. Amerika'da 70 milyon insan güne falını okuyarak başlıyor. Astroloji kitapları 10-12 dile çevriliyor ve 60 milyon satıyor. İnternette 3 milyonun üzerinde fal adresi var. Popüler sitelere yılda 120 milyon ziyaretçi giriyor.

Haberin Devamı

Astrolog federasyonları, birlikleri, dernekleri, okul ve kursları var. Günlük, haftalık, aylık, yıllık ve ömür boyu tahminler yapılıyor. Yeni yıla girerken bütün 'baba' astrologlar yıllık raporlar hazırlayıp, kitaplar çıkarıyor: Sağlık, para ve aşk 2003'te nasıl seyredecek? Gezegenler bu yıl hangi sürprizleri hazırlıyor? Hangi günlere dikkat etmek gerek, hangi dönemler yeni projeler için uygun? Yılın hangi geceleri en verimli avlara gebe, ne zaman zam istemeli, hangi günler mutlaka bir piyango bileti almalı? Bu yazı herkese bir yeniyıl hediyesidir; işte dünyanın takip ettiği en meşhur astrologlar, adresler, gözde astroloji kategorileri.

İnsanoğlu gökyüzünde asılı duran cisimleri farkettiğinden bu yana onlarla ilgilendi, durumlarından sonuçlar çıkarmaya çalıştı. Bizim kültürümüzde yıldızname olarak bilinen bu uğraş Sümerler'den bu yana gelişerek günümüze kadar ulaştı, hem önemli bir inanç objesi, hem de iyi bir gelir kaynağı oldu. Peki binyılların bu uğraşında durum şimdi nasıl? Kehanet ilminde arz talep dengesi nasıl işliyor?

‘‘Astronomi kutsal bir anadır, astroloji ise onun para getiren fahişe kızı’’ sözü yıldızbilimin hem tarihte hem de bugünkü işlevini en iyi özetleyen özdeyişlerden biri. Üstelik bu fahişe kızın geliri de iyice arttı. İnsanlığın bu en eski inanışı son zamanlarda yeniden hızlı bir yükseliş trendinde. Astrologlar yüzyıllardır yıldızların konumlanmalarından sonuçlar çıkarıyor ama artık bilgisayar sayesinde eskisi gibi uzun uzun hesaplar yapmak zorunda değiller ve geniş kitlelere ulaşabiliyorlar.

Yıldızbiliminin yatağı da Harry Potter'ın memleketi İngiltere. Günümüzde Avrupalıların yüzde 52'si astrolojiyi bir bilim olarak kabul ediyor. Ama işin gözünü çıkartmakta tabii ki Amerikalıların üstüne yok. Amerikan Astrologlar Federasyonu (AFA) 70 milyon Amerikalının güne fal okuyarak başladığını tahmin ediyor. AFA'nın da dünyada 56 ülkeden 3 bin 500 üyesi var. Amerikalılar bu konuyu o kadar önemsiyorlar ki AFA'dan başka AMAFA (Amerikan Astrologlar Federasyonu Uzman Üyeleri) ve PMAFA (Amerikan Astrologlar Federasyonu Profesyonel Üyeleri) gibi birlikler, yeterlilik sertifikaları, okullar, kurslar da var.

LOKOMOTİF İNTERNET

Yıldıznamenin Batı'daki lokomotifi internet. İnternet insanlara günlük ve aylık burç falları sunan astrologlarla doldu. Kişiye özel astroloji raporlarının her türünü bulmak mümkün. Arama motorlarında fal adreslerini istediğinizde karşınıza tam 3 milyon 210 bin başlık çıkıyor. Liz Green gibi ünlü astrologlarla ilgili 63 bin kayıt gösteriyor. İngiliz Kraliyet Astroloğu Russell Grant'in sayfasına günde 900 bin kişi giriyor ve 630 bin kişi e-mail ile günlük falını sipariş ediyor.

Birçok internet kullanıcısı daha detaylı astrolojik bilgiler için para da harcıyor. Çünkü tek bir tıkla kendiniz ve geleceğiniz için daha fazla bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Mesela Byrd Enterprises adlı firmaya 35 doları bastırırsanız aşk, kariyer, ilişki hakkında detaylı tavsiyeler alabilirsiniz. Yok, '60 dolar helal olsun' derseniz o zaman 6 ayınız garanti: Güneş, ay ve yükseleninize dayalı günlük tahminler size ulaşıyor. ya da 21,95'e (dolar) iki kişinin anlaşabilirlik raporu alabilirsiniz. Bu sayede karşınızdaki kişiye nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilir, bu insanla hayatlarınız boyunca sıkıcı bir çift mi yoksa bir ruh ikizi gibi mi yaşayacağınızı öğrenebilirsiniz.

PARANIN DOĞRU ADRESİ

İnternet sitelerinde 20 sayfalık ‘‘dönüm noktalı bütün hayat hikayeleri’’ ya da Hindu astrolojisi (Vedic) sayesinde ruhunuzu, aklınızı ve vücudunuzu iyileştirmek için önemli ipuçları bulabilirisiniz. Ünlü Starteller (starteller.com) gibi pek çok Vedik ustası, aynı zamanda rüya tabiri, imza falı gibi yan hizmetler de sunuyor.

Eğer peşinde olduğunuz şey paraysa tabii ki bunun da doğru adresi var. Hangi gün şanslısınız, şanslı numaralarınız, renginiz, vs. gibi önemli bilgileri moneyminded.com (paragöz) adresinden öğrenebiliyorsunuz. Köpeğinizin, kedinizin ya da kuşunuzun doğumgününü biliyorsanız, onun falını da takip edebilirsiniz: happypaws.com, o gün Pako'nun keyifsizliğini ve niye terliklerinizi getirmeğini açıklığa kavuşturabilir.

İnanın ya da inanmayın fal dinlendiriyor, kişiyi kendini dinlemeye, kendiyle meşgul olmaya itiyor. Astrologların kullandıkları dil adeta bir terapist dili ve takip edenleri pozitif olmaya yöneltiyor. Kimbilir belki de bu işe biraz ilgi duymak bu konuda sadece takip eden değil, size söz söyleyen olma fırsatını bile verebilir.

YILDIZNAME SÖZLÜĞÜ

ALÇALAN (DESCENDANT); Yükselenin tam karşısında ve doğum anında Batı ufkunda yer alan burç.

BAĞLANTI YILDIZI; Bir bölgedeki yıldızların koordinatlarını bulmak için seçilen belirli bir yıldız.

ÇİFT KARAKTERLİ BURÇLAR; İkizler, Yay, Balık. Ay bu burçlardan birinde ve sert etkiler almışsa birden fazla evliliğe neden olur.

DİŞİ VE ERKEK GEZEGENLER; Uranüs, Akrep, Balık. Doğum haritasında beşinci ev bu burçlara düşüyorsa çok çocuğunuz olur.

EVLİLİK NOKTASI; Yükselen burç+ ayakucu - Venüs.

GÜÇLÜ KONUM (EXALTATION); Bir gezegenin en güçlü olduğu burçtur. Bir doğum haritasında gezegenlerin çoğu güçlü konumdaysa o kişi yükselecek demektir.

HASTALIK NOKTASI (PART OF SICKNESS); Yükselen burç + Mars - Satürn.

KARMA; Kişiliğin geçmiş yaşamlardan bu yaşama aktardığı iyi ve kötü alışkanlıkları ifade eden Hint kökenli kelime.

ÖNCÜ; Burçların üç niteliğinden biri. Aktifliği, inisiyatifliliği ve kararlılığı temsil eder. Öncü burçlar Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak'tır.

ŞANS NOKTASI (PART OF FORTUNE); Yükselen burç + Ay - Güneş.

YARARLI GEZEGENLER; Jüpiter ve Venüs. İlki başarı, ikincisi de iyi huylar verir.

ZARARLI GEZEGENLER (MALEFICS, INFORTUNATES); Uranüs, satürn, mars bazen Neptün.

ÇİNLİLER BUNU İKİ BİN YILDIR YAPIYOR

Latin astrolojisi gibi Çin astrolojisi de insanı 12 değişik sembolle tanımlar. Kişinin burcunu bulmak için doğum tarihi kullanılır. Ama yine de Çin astrolojisi bir hayvanlar halkası ve yıldızlarla pek ilgisi yok. Çin astrolojisinde burçlar aylık değil yıllık. Her Çin burcuna karşılık bir hayvan ismi var; Fare, manda, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, keçi, maymun, horoz, köpek ve domuz. Hangi burçta olduğunuzu bulmak için doğum yılınızı bilmek yeterli.

GELECEK BİLMEDE HİNDULAR ÖNDE

Hint astrolojisi Vedik astroloji veya Jyotish adıyla biliniyor. Doğum horoskopunun analizi ile kader ve gelecek hakkında bilgiler elde ediliyor. Batı astrolojisinin gelecekle ilgili tahminlerinde karşılaştığı zorluklara karşın Vedik doğum haritası daha kolay ve açık bilgiler veriyor. Hint astrolojisinde davranışları yönlendiren olgular yerine, doğrudan sonuçları ön planda. Örneğin, doğumda sahip olduğumuz kişisel özelliklerin gelecekte bizi hangi olaylarla karşılaştıracağı açıkça yorumlanabilir.

Sayılarla harfin dansı: İSİM FALI

Sayı biliminden yararlanılarak oluşturulan bir fal. İbrani nümerolojik sistemine dayanılarak hazırlanan isim falının temelleri antik uygarlıklara ve düşünceye dayanıyor. İsimlerdeki her harfin denk düştüğü sayı değerinin toplanır, bu toplam dokuzdan büyükse çıkan sayı kendi içinde tekrar toplanır. Bulunan rakam karakteriniz ve süreceğiniz yaşam hakkında ipuçları içerir.

OSMANLI'DA EŞREF SAATLERİ

Astroloji, Osmanlıca'da ilm-i tencim ya da ilm-i ahkam-ı nücum diye anılırdı. Yıldızların durum, hareket, hız ve yönlerini saptama bilimi de ilm-i zic ya da ilm-i zayiçe olarak bilinirdi. Rasathane diye adlandırılan gözlemevleri, hem gökbilime hem de yıldız fallarına, savaş, barış benzeri toplumsal olaylar için eşref saati saptanmasına yarıyordu. Gökyüzü olaylarıyla bilimsel ve simgesel yorumlar yapan müneccimler uzun süre saray görevlisi olarak çalıştılar. Osmanlı sarayındaki müneccimbaşılık kurumu cumhuriyet dönemine kadar sürdü. Divan edebiyatında ve bütün Müslüman ülkeler edebiyatında, her harfin bir rakamı karşıladığı bir hesap sistemi kullanılırdı. Ebced hesabı edebiyatta bir olay için tarih düşürmede, gizli bilimlerde ise geleceği bilmede yardımcı olurdu. Dilimizdeki ‘‘yıldızı barışmamak‘‘ deyiminin kaynağı olan bu listeler, insanlar arasındaki ilişkileri önceden bilmeye yarar. Burçların doğası birbirleriyle dost olanlar iyi geçinir, yıldızlar arasındaki anlaşmazlık ve düşmanlıklar insan ilişkilerine aynen yansır.

Müneccimbaşı’nın torunları

Türkiye'de astroloji henüz Batı'daki kadar sektörleşmiş olmasa da yıldıznamenin yerli starları var elbette. Çoğu başka mesleki kökenlerden, yüksek öğrenim kişiler. Yalnız çağdaş müneccimler akçe değil dolar istiyor. Uzmanlık alanlarına göre sıralıyoruz.

Ülkeler astrolojisi deyince

Haberin Devamı

Yasemin BORAN

22 yıldır profesyonel. Günlük gazetede ilk kez astroloji yazıları yazan kişi olarak astrolojinin birçok alanında çalışması bulunan Boran, özellikle ülkeler astrolojisi ve bebekler üzerine yoğunlaşıyor. Hürriyet'te yazıyor. Altın Işık Derneği'nin kurucu başkanı. 3 yıllık astroloji eğitimi veriyor. Aylık ücreti 100 milyon lira. Öğrencileri kişisel hizmet veriyor, fiyatı 50 milyon lira. Bunalımlı geçiş dönemindeki yardıma muhtaç insanlarla bizzat ilgileniyor. Tel (216) 302 33 37

Gelecek analizleri deyince

Aycan ÖZENBAŞ

Kişilik ve gelecek tahminleri konusunda uzman. 13 yıldır profesyonel. Hürriyet ve ekolay için yazıyor. Kişiye özel hizmetlerine ancak internet yoluyla ulaşılabiliyor. İnternet adresi aozenbas2002@yahoo.com.

Finansal astroloji deyince

Hakan KIRKOĞLU

DF Astrols unvanına sahip. İngiltere'deki Faculty of Astrological Studies'in eğitmeni ve Türkiye temsilcisi. Milliyet gazetesinde yazıyor. e-mail yoluyla ulaşılıyor. Şirket astrolojisi üzerine yoğunlaşmayı planlıyor. www.hakankirkoglu.com adlı bir internet sitesi var.

Astro-psikoloji deyince

Barış İLHAN

9 yıldır profesyonel olarak bu işle meşgul. Hülya dergisinde yazıyor. AFA ve NCGR Danışma Kurulu üyesi. İlhan Yayınevi adında astroloji ve psikoloji kitapları yayınlayan bir yayınevi var. Astrolojide Yetişkinlerin Buluğ Çağı adlı bir kitap yazdı. Fiyat 100 dolar. www.astrolojidergisi.com Tel (212) 247 31 77

Eş uyumluluğu deyince

Kemal MİHAR

7 yıldır profesyonel. Sabah gazetesinde ve Max dergisinde yazıyor. Tanıdık vasıtasıyla ya da e-mail yoluyla ulaşılıyor. Uzmanlık alanına sinastri adı veriliyor. İnternet sitesinde bedava horoskop da var. www.astrozoom.com. Fiyat 150 dolar. Tel (532) 435 42 47

Jeopolitik astroloji deyince

Ata NİRUN

AFA üyesi ve temsilcisi. 15 yıldır profesyonel olarak bu işle meşgul. Büyük Dinler Savaşı ve Mars adında iki kitabı ve almanakları var. Seçerek kişiye özel hizmet veriyor ve fiyat da kişiye özel olarak belirleniyor. Sadece e-mail yoluyla ulaşılıyor. nirunata@superonline.com

Astro-alışveriş deyince

Metin KİRAZ

Yaklaşık 20 yıldır astrolojiyle meşgul. Saatler Astrolojisi ile Kehanet Sanatı, Şuur Projeksiyonu, Tarot ile Kehanet Sanatı ve Yaşayan Astroloji adlı kitapları yazan Kiraz son kitabında Batı'da 'Horary Astrolojisi' denen bir sistemi anlatıyor. 1987'de Kızıltoprak'ta Astroloji ve okült malzemeleri satan bir dükkan açtı: Galaksi Astrolojisi ve Sanat Evi. Fiyat 125 dolar. Tel: (216) 345 47 49

Kişisel gelişim deyince

Murat GÖRGÜN

AHP sisteminin kurucusu. Bu sistem bir dizi eğitim ve geliştirme çalışması. 8 yıldır bu işle meşgul. Beyaz Yıldız şirketine bağlı olarak çalışıyor. İnternet sitesi www.astrologum.com. Fiyat seans başına 80 milyon, AHP için 100-1000 dolar arasında. Tel (212) 234 00 51

Önceki hayat deyince

Nezihe SİNGİL

Karma astroloji uzmanı ve yaklaşık 20 yıldır bu işle uğraşıyor. Deanna Erkut'la birlikte Astroloji kitabının yazarı. İnternet sitesinin adresi www.astrokarma.net. Fiyat verilen hizmete göre 15-150 dolar arasında değişiyor.

Sezaryen doğumları deyince

Gufran ERKILIÇ

20 yıldır profesyonel. Directory Of Astrologers üyesi. Pratik Astroloji adında bir kitabı var. E-mail yoluyla ve telefonla ulaşılıyor. gufran@tr.net. Antalya'da yaşıyor. Fiyat 100 dolar ama kişiye özel değişebiliyor. Tel (242) 312 46 92

Günümüzün Nostradamusları

Gazete, dergi ve internet sitelerine yıldız falı raporları hazırlayan binlerce astrolog arasında elbette star olanlar da var. En çok parayı onlar kazanıyor, en çok onlar okunuyor ve tanınıyor. Milyonlarca insan onların tavsiyelerini ciddiye alıyor, günlük hayatlarını onların söylediklerine göre düzenliyor. Bu astrologların elindeki etkileme gücüne pek az öğretmen, din adamı ve politikacı sahip.

Kelly FOX / ABD

Popülaritesi kişiye özel raporlarından

Avustralya, Sidney doğumlu. Bu ülkede Humanistic Astrology Koleji'ni bitirdi. Şimdi ABD'de yaşıyor. AFA ve Amerikan Jeokozmik Araştırmalar Merkezi üyesi. Fox'un popülaritesinin nedeni kişiye özel raporları. Sitesinde ad, soyad, doğum yeri, tarih ve saati girdiğinizde sadece o kişiye özel kişilik analizleri, tavsiyeler, uyarı ve öngörüler sunuyor. Fox, astrolojinin insan hayatını yönlendirmede en iyi klavuz olduğu görüşünde: ‘‘Sitemde insanları kristal küre merakından uzaklaştırıp, gerçek astroloji sayesinde kişisel potansiyellerini açığa çıkarmalarına yardımcı oluyorum.’’ Sitesi www.astrology.com

Russell GRANT / İngiltere

Ana kraliçenin resmi falcısı

İngiltere'de 'Majestelerinin Astroloğu' olarak biliniyor çünkü 400 yıl sonra ilk kez 1978'de ana kraliçe kamuoyu önünde adını zikretti ve İngiltere'nin resmi falcısı oldu. 1998 yılında yayına başlayan sitesi İngiltere'de bu piyasanın lideri. Her gün 830 bin kişiye e-mail yoluyla falını yolluyor. Sitesinde tarot, Çin falının yanı sıra meraklıları chat yapabiliyor. Grant ev hayvanları için de bir fal sistemi geliştirmiş. Kediniz ya da köpeğiniz mesela balık burcuysa işte falı: ‘‘Bugün mönüde balık var. Bunu haketmek için n'aptın bilmiyorsun ama işte kasenin içinde duruyor. Doyana kadar ye, bittiğinde insanoğlu sahibine memnuniyetini gösterdiğinden emin ol.’’ Grant astrolojiyi daha interaktif hale getirmek için yoğun olarak bu konu üzerinde çalıştığını söylüyor. Sitesi www.russellgrant.com.

ELIZABETH TEISSIER / Fransa

Kitapları on iki dile çevrildi

Daha çok Almanya ve Fransa'da ünlü ama sitesi İngilizce ve Fransızca. Teissier'nin en çok haftalık falları ilgi görüyor. Çocukluğu Fas, İsviçre ve Fransa arasında geçti. Edebiyat ve sosyoloji eğitimi aldı ve bu birikimini astrolojiye yansıtıyor. 1975'ten bu yana yıldızbilimiyle ilgileniyor. Fransa ve Almanya'da sayısız tv ve radyoda astroloji programları yaptı. Çince dahil 12 dile çevrilen toplam on kitap yazdı. Bütün amacının 1666'ya kadar Sorbonne'de ders olarak okutulan astrolojinin, şarlatanların elinden kurtarılarak yeniden eski itibarına kavuşturulması olduğunu söylüyor: ‘‘Ben astrolojiye hakettiği asalet unvanlarını geri vermek için savaşıyorum.’’ Sitesi www.eteissier.com

SUSAN MILLER / ABD

Sitenin 120 milyon ziyaretçisi var

İkinci kuşak astrologlardan sayılıyor. Aylık falları çok rağbet görüyor. 5-6 sayfalık bu raporlarda o ayki iş, aşk ve para durumunuzun yanı sıra, çıkıp eğlenmeniz için uygun geceler, borç istemeye müsait günler bile var. Üç astroloji kitabı var. Kitapları bugüne kadar toplam 60 milyon sattı. İki kızıyla birlikte New York'ta yaşıyor ve New York Daily News'te köşe yazıyor. AFA ve Uluslararası Astrolojik Araştırmalar Derneği (İSAR) üyesi. 7 yıldır kendi sitesi var ve bu siteye yılda 120 milyon ziyaret gerçekleşiyor. Susan Miller'a göre astrolojinin amacı diğerleriyle daha sıkı ilişkiler kurmaya yardımcı olmak ve daha verimli yaşamak için insanları yönlendiren bir araç sunmak. Sitesi www.astrologyzone.com.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!