Astrologlar yalancı mı? (2)

Geçen perşembe söz verdiğim gibi, Georges Charpak ve Henri Broch’un Debunked (Maskeler Aşağı!) isimli kitabının sayfalarını çevirmeye devam ediyorum.

Charpak, Nobel ödülü sahibi ünlü fizik profesörü, Broch da fizik profesörü. Hedefleri altıncı hisçilerin, telekinezi uzmanlarının, falcıların ve diğer sözde bilimcilerin foyalarını ortaya çıkarmak..

Charpak ve Broch, astrologların toplumun öngörüleri çabuk unutmasından yararlandıklarını ileri sürüyor:

‘Yıl sonlarında yayınlanan süpermarket gazetelerinde, sık sık gelecek bir ya da iki yıl içinde bir başkanın katledileceği ya da İsa’nın yeniden dünyaya geleceği yazılır. İnsanlar da on yıllardır bunlara benzer kehanetleri okuyup dururlar. Fransa’da, eski bir başbakan için yapılmış kehaneti anımsamaktadır:

‘Geride bıraktığımız yılın genelde olumlu görünümüne karşın, yeni yılın ocak ayının ilk 15 gününde ve eylül’ünde Pierre Beregovoy, ciddi sorunlarla yüz yüze kalabilir... ’

Bu kehaneti, Yoru Horoscope 1993’ün yazarı Elizabeth Teisssier’e borçluyuz. İlgilenenler için söyleyelim, Pier Beregovoy 1 Mayıs 1993’te kendisini tabancayla kafasından vurarak hayatına son verdi. ABD’de binlerce kişi 11 Eylül 2001’de Dünya Ticaret Merkezi’nde hayatlarını yitirdi. Belki de bunlardan hatırı sayılır bir kısmının yıldız haritalarında, o gün ne yapmaları gerektiğine ilişkin yararlı kehanetler vardı- ‘aşk yaşamınız için yeni bir gün!’- ve ertesi gün!

Charpak ve Broch diyorlar ki: ‘Kitlesel ölümleri bir yana bırakalım, bireylerin ölümleri bile o günkü yıldız haritalarında yer almıyordu. Eğer astroloji yaşamınızdaki böyle önemli bir olayı öngöremiyorsa ve ertesi gününüz için yeni yeni kehanetlerde bulunuyorsa ne işe yarar ki!’

Boşluk astrolojisi

Charpak ve Broch astrologların yalanlarını ortaya çıkarmak için tabii ki bir takım bilimsel gerçeklerden yola çıkıyor ve bir takım hesaplamalar yapıyorlar.

Aynen şöyle:

‘9 Ocak 1960’ta doğan bir Oğlak’ın, 9 Ocak 1924’te doğan başka bir Oğlak’la aynı gezegen etkisi altında olması mümkün değil. Güneş her yıl aynı tarihte gökyüzünde aynı yere gelmez. Yukardaki iki tarihte Dünya’nın konumları arasında 22 bin millik bir fark vardır ve bu da Dünya’mızın çapının üç katıdır. Bu iki tarih arasındaki sapma tam 780 bin mildir!’

Yazarlar astrolojinin kullandığı yıldız haritalarına da hakimler. Anlayacağınız astrologlar bu kez kafalarını çok ciddi şekilde taşa çarpmışlar:

‘Çoğunlukla astrolojik falcılar ‘tropikal zodiak’ adı verilen şeye dayanarak çalışırlar. Bu güneş tabanlıdır ve ‘sidereal (burçsal) zodiak’ tabanlı yıldızlarla ilgisi yoktur. Astrologlar bir yıldız analizini bütünleştirdiklerinde genellikle içlerinde gök kürenin bölündüğü 12 eşit dikdörtgenle tanımlanan tropikal zodiakın 12 işaretini kullanırlar.

Bu bölümün başlangıç noktası ‘gama’ olarak adlandırılır ve tutulumun (güneşin yörüngesinin) gök ekvatoru ile ilkbahar ekinoksuna bağlı olarak kesiştiği noktadır.

Bir zamanlar İsa’nın doğumundan kısa bir süre önce tropikal zodiaka dayalı hesaplamalar, yıldızlar ve burçlara dayalı siderael (burçsal) zodiak’ın çeşitli işaretlerinin özgün belirli niteliklerine göre yapılan hesaplamalarla, hemen hemen aynıydı. Ama artık ekinoks kaymaları gök kürenin yıldızlı arka planına göre gama noktasının yerini değiştirdi! Astrolojik işaretlerin orijinal yıldızlarla hiçbir bağı kalmadı! Bu nedenle de günümüzün ‘tropikal tabanlı’ astrologları işe yarar yanları olmayan boş kutuları, yıldızlarla hiçbir ilişkisi olmayan dikdörtgen işaret bölgelerini körükörüne kullanıyorlar.’

Körü körüne yıldız falı okuyanlara benden bu kadar.. Gerisini merak eden, olasılık hesabı öğrenmek isteyen Maskeler Aşağı!’yı okusun..

Merak etmeyen astrologlara kulak asmaya devam etsin..

(*) Georges Charpak ve Henri Broch, Maskeler Aşağı, Kapital yayınları, 2005.
Yazarın Tüm Yazıları