Astımı olanlar bunlara dikkat etmeli

Güncelleme Tarihi:

Astımı olanlar bunlara dikkat etmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2016 09:33

Astım hastalığı olan kişilerin hastalığının evrelerinde bazı hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Uzmanlar, özellikle astım hastalarının üzüntü ve stres nedeniyle atak geçirebildikleri konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

 

Astım, bir alerji türüdür. Alerjiye bağlı olarak solunum yollarının daralması ve sıkışması sonucunda sık sık tekrarlanan krizlerle kendini belli eder. Krizler, soluduğunuz bir maddeye karşı aşırı duyarlıkla tetiklenir. Bu durumda, vücut histamin ve bazı kimyasal mediatörleri salgılar ve solunum yolu şişerek daralır. 

Astım krizi sırasında solunum yolu çevresindeki kaslar sıklaşır, çeperleri şişer. Hava kanallarının giderek daralması öksürüklere ve nefes darlığına neden olur. Astım hastalığının tedavisinde gecikildiği takdirde, sağlık durumunda ciddi sorunlar yaşanabilir ve akciğerlerde giderilmesi imkansız sorunlar çıkabilir.

TÜYLÜ HAYVANLAR, KİRLİ HAVA, POLENLER...

Astımı olanlar bunlara dikkat etmeli

Haberin Devamı

Astım hastalarının, krizleri tetikleyen nedenleri çok iyi bilmeleri gerektiğini kaydeden uzmanlar, soğuk algınlığı, virüs enfeksiyonları, evdeki tozlar ve akarlar, polenler, kediler, köpekler ve diğer kürklü ya da tüylü hayvanlar, kirli hava, ani ısı değişmeleri, egzoz ve sigara dumanı, boyalar, bazı kimyasallar ve hatta parfümlerin kokusu, egzersiz, heyecanlanma, bağırma, gülme tetikleyici olabilir. Hastaların kendi bünyelerini bilerek tetikleyicilerden uzak durması krizleri önleyecektir.

AŞIRI EGZERSİZ YAPMAK ASTIMI TETİKLEYEN FAKTÖRLER ARASINDA

Astımın sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Astımı tetikleyen veya daha da kötüleştiren faktörleri ise şöyle sıralayabiliriz: Soğuk hava, aşırı egzersiz, sigara dumanı, küf ve toz, polenler, sprey, boya ve kuvvetli kokular, aspirin, hayvan tüyü, solunum enfeksiyonları, kükürt gibi besin ilaveleri, aşırı korku ve heyecan da astım krizine yola açabilir. Ayrıca bazı aşırı bronşit sonucu astım krizleri meydana gelebilir. Astım tedavisi için ilaçların sürekli kullanılmaları gerekir.

Hastanın da alerji yapan maddelerden mümkün olabildiğince uzak durması gerekir. Örneğin, keskin koku, toz, duman, sis, çicek tozu (polen) astımı olan kişilerin çoğunu rahatsız eder. Hastanın nelere karşı alerjisinin bulunduğunu, yapılacak alerji testleri de ortaya çıkarır. Akciğer hastalıklara ve alerji ile uğraşan merkezlerde bu testler yapılabilmektedir. Burada yapılacak tetkiklerden sonra sizi nelerin rahatsız ettiği ortaya çıkacaktır. Eğer bu tür maddeler işyerinizde bulunuyorsa, bazen iş değiştirmek de rahatlamak açısından yararlı olabilmektedir.

Haberin Devamı

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Astımı olanlar bunlara dikkat etmeli



Astım hastalığı ve nöbetlerin ortaya çıkmasında hem genetik, hem çevresel faktörler etkilidir. Astım, kadınlarda daha sık görülen bir hastalık ve pek çok türü var. Alerjik ve alerjik olmayan olarak ikiye ayrılıyor.

Egzersiz astımı efor sırasında ortaya çıkan bir tür deride sıcaklık, kızarma, kaşıntı ve kuru öksürükle birlikte seyreder. Egzersizden 4 saat öncesine kadar yemek yemeyin, ilaç almayın. Çok sıcak ve nemli havada egzersiz yapmayın. Gece astımı olan kişiler, sabaha karşı, öksürük, hırıltı ve nefes darlığı ile uyanır. Yatak odası bu türde çok önemli. Evcil hayvanları odanıza sokmayın.

Haberin Devamı

ODA ISISINA DİKKAT EDİN

Oda ısısının soğuk olmamasına, yün, yorgan, yastık gibi eşyalarda akarlarla mücadeleye dikkat edin. Alerjik maddelere dikkat edin. Yiyeceklere bağlı astımda proteinler ile dondurulmuş gıdalar, ve fast foodlardaki katkı maddeleri sülfitler rol oynuyor. Bu yiyeceklerin uzun süre dayanması için kullanılan sülfitler, krizleri tetikliyor.

NASIL BESLENDİĞİNİZDE ÇOK ÖNEMLİ

Astımı olanlar bunlara dikkat etmeli

Aşırı tuz ve alkol tüketmemeye de dikkat edin. Gastrik astım, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşuyor. Buna reflü deniyor. Mide fıtığı olanlarda yaygın bir hastalık. Hafif yiyin ve 3 saatten önce sırtüstü yatmayın. Astımla mücadelede besinler önemli rol oynuyor. A, C, E vitamini içeren besinler vücudun direncini artırıyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME!