Assange için polis nöbeti sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Assange için polis nöbeti sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 13:38

Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği önünde üç yıldır devam eden polis nöbeti sona erdi.

Haberin Devamı

Londra polisinden yapılan açıklamada, "yapılan değerlendirme sonucu polis, bugün büyükelçilik önündeki varlığına son verme kararı almıştır. Julian Assange'ı tutuklama operasyonumuz devam edecektir ve eğer büyükelçilikten ayrılmaya kalkışırsa kendisini tutuklamak için her türlü çabayı göstereceğiz. Ancak polisi sürekli tutmak artık uygun görülmemiştir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada kararın, içişleri ve dışişleri bakanlıklarıyla görüşülerek alındığı belirtilerek emniyetin kaynak ve imkanlarının sınırsız olmadığı vurgulandı.

 Maliyeti 12 milyon sterlin

İngiliz polisinin büyükelçilik binasının önünde 3 yıldır, 7 gün 24 saat nöbet tutmasının vergi mükelleflerine maliyetinin 12 milyon sterlini bulduğu hesaplanıyor.

19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldır diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.

Haberin Devamı

Sağlığından endişe edilen Assange'ın Büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.

İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!