Assange: Her şey 1979’da başladı

Güncelleme Tarihi:

Assange: Her şey 1979’da başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 00:18

Gizli belgeleri ifşa eden WikiLeaks sitesi, önceki gün ABD’ye ait 500 bin yeni belgeyi daha ifşa etti.

Haberin Devamı

Belgeler, ABD Başkanı Jimmy Carter iktidarda olduğu 1979 yılından. Yazılı bir açıklama yapan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, dokümanların önemini “Eğer modern çağımızla ilgili bir başlangıç yılı kabul edilecekse, bu 1979 olur” diyerek vurguladı.

KÂBE BASKINI VAHABİZMİ TETİKLEDİ

Assange, 1979 yılında olan İran devriminin, Suudi Arabistan’daki Kâbe baskınının, Irak’ta Saddam Hüseyin’in iktidarı ele geçirmesinin ve Mısır’la İsrail arasında imzalanan Camp David Antlaşması’nın sadece bugünkü bölgesel güç dinamiğini oluşturmakla kalmayıp dünyanın petrol ve militan İslam ile arasındaki ilişkiyi de önemli derecede etkilediğini öne sürdü. Assange, Kâbe baskınının, Suudi Arabistan’ı Vahabizme kaydırdığını, İslami fundamentalizmi uluslararası boyuta yayarken, Suudi-ABD ortaklığında Afganistan’ın istikrarsızlaştırılmasını tetiklediğini savundu.

Haberin Devamı

EL KAİDE’DEN DEAŞ’A KADAR UZANDI

Assange, Sovyet işgaline karşı Suudi ve Amerikalıların mücahitlere milyarlarca dolar akıttığını, bunun El Kaide’nin yükselişini ve Sovyetler Birliği’nin çöküşünü getirdiğine dikkat çekti. El Kaide’nin büyümesinin etkisinin bugün Ortadoğu’da DEAŞ’ın ortaya çıkmasına kadar vardığını kaydeden Assange, “1979’da kanın akması hiç durmayacak gibi göründü. Onlarca ülke, suikastlere, darbelere, ayaklanmalara, bombalamalara, siyasi adam kaçırmalara ve bağımsızlık savaşlarına şahit oldu” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE, 3 DURUMDAKÜRT KONTROLÜNÜ KAYBEDER’

WikiLeaks’in açıkladığı ve Türkiye’deki ABD temsilciliklerinin raporlarının da yer aldığı belgelerden bazıları şöyle:m 5 Eylül 1979 tarihli ‘Adana OR-M’ koduyla ABD Dışişleri’ne yollanan kriptoda Kürt meselesi ele alınıyor ve Türkiye’nin üç şart gerçekleşmediği halde kontrolü kaybetmeyeceği ifade ediliyor. Bu şartlar, İran ya da Irak’ta bağımsız bir Kürdistan’ın kurulması, Türk hükümetinin meşruiyetinin sorgulanmasına yol açacak parlamenter bir kaos ve Kürtler içinde disiplinli, radikal ve birleşmiş bir Kürt ayrılıkçı cephesinin kurulması. m 26 Mart 1979 tarihli belgede Başbakan Ecevit’in Libya’da Kaddafi ile görüştüğü, Kaddafi’nin Ecevit’ten İsrail-Arap çatışmasında daha militan bir tutum almasını ve Türkiye’yi NATO’dan çıkarmasını istediği iddiaları not ediliyor. Notta, “Ziyaretin akşamı Kaddafi, Kürt özgürlüğünü açıkça desteklerken, Ecevit diğer yanağını çevirdi” denilmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!