Aslında eyalet seçimi ama genel seçimden farkı yok

Güncelleme Tarihi:

Aslında eyalet seçimi ama genel seçimden farkı yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 10:05

Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da pazar günü eyalet meclisi seçimleri yapılacak. Seçim sonuçları eylüldeki genel seçimlere de ışık tutacak.

Haberin Devamı

KUZEY Ren Vestfalya (KRV), yaklaşık 18 milyon nüfusuyla Almanya’nın en büyük eyaleti. 13.1 milyon seçmeni var. Türk nüfusun da en yüksek olduğu eyalet. 900 bin civarında Türkiye kökenli bu eyalette yaşıyor. 14 Mayıs pazar günü eyalet seçimleri yapılacak. Eyalette SPD ile Yeşiller koalisyonu hükümette. Eyalet başbakanı SPD’den Hannelore Kraft. Pazar günkü seçimler sadece eyaleti kimin yöneteceğini belirlemeyecek. Aynı zamanda 24 Eylül genel seçimleri için ‘ön seçim’, Almanya açısından da ‘küçük genel seçim’ olarak görülüyor. Pazar günkü seçim Başbakan Merkel’le SPD’nin genel seçimlerdeki başbakan adayı Martin Schulz’un da bir ölçüde kaderini belirleyecek. Tüm siyasi partileri şimdiden bir titreme sardı ve gözler pazar günü yapılacak seçimlere çevrildi.

Haberin Devamı

Aslında eyalet seçimi ama genel seçimden farkı yok


HANGİ SEÇENEK?

Anketlere göre SPD ve Yeşiller oy kaybediyor. 2012 seçimlerinde yüzde 39.1 gibi yüksek oy alan SPD’nin oyları şimdi yüzde 32 ile 33 arasında oynuyor. Yüzde 11.3 oy alan Yeşiller ise yüzde 7’lerde seyrediyor. Başbakan Merkel’in partisi CD) anketlere göre oylarını artırmış durumda ve yüzde 30 civarında oy alacağı tahmin ediliyor. FDP yüzde 13 oyla sandıktan üçüncü büyük parti çıkacağa benziyor. Sağ popülist parti AfD’nin oyları yüzde 7, Sol Parti ise yüzde 5 civarında görünüyor. Bu durumda SPD, Yeşiller koalisyonu düşüyor. Çünkü toplam oyları yüzde 40-44 civarında ve hükümeti kurmaya yetmiyor. Eğer Sol Parti yüzde 5 barajını geçerse, SPD, Yeşiller ve Sol Parti’den oluşacak kırmızı-kızıl-yeşil koalisyon mümkün. Ancak Hannelore Kraft, Sol Parti’yle koalisyon kurmak istemiyor. SPD, Yeşiller, FDP arasında üçlü koalisyon da mümkün. Ancak FDP lideri Christian Lindner iktidarda yıpranmış olan SPD ve Yeşiller’le hükümete girmek istemiyor.

BÜYÜK KOALİSYON

Yine anket sonuçları rakamsal olarak CDU, FDP arasında bir koalisyona da yetmiyor. Rakamlara göre CDU, FDP ve sağ popülist AfD’den oluşacak üçlü bir koalisyon da mümkün görünüyor. Ancak ne CDU ne de FDP’nin, AfD’yi hükümete taşıyan ilk eyalet olmaya yanaşmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda en büyük ihtimal Kraft’ın eyalet başbakanlığında SPD ve CDU arasında büyük koalisyon hükümeti. Kraft’ın seçim kampanyasında CDU’nun eyalet başbakan adayı Armin Laschet’i sert eleştirmemesi, büyük koalisyona göz kırpıyor anlamında yorumlanıyor. Seçimde CDU’nun birinci parti çıkması ise tam bir sürpriz olur. Merkel bu durumda genel seçimleri bu sefer de garantiye alırken, Schulz’un şansı ise tehlikeye düşer.

BAKMADAN GEÇME!