Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay hakim karşısında

Güncelleme Tarihi:

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay hakim karşısında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2016 12:26

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarına yönelik davada tutuklu bulunan yazar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın aralarında bulunduğu 9 sanığın yargılanmasına başlandı.

Haberin Devamı

Mahkeme kararı ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi yayın danışma kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay, gazetenin sorumlu yazı

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay hakim karşısında

işleri müdürü İnan Kızılkaya ve Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilirkaya, "terör örgütü üyeliği" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanmıştı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması bugün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yapıldı. Duruşmayı Fransa, İsviçre, İsveç, İngiltere ve Almanya Konsolosluklarından temsilciler, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş ve Selina Doğan ile Fransız yazarlar ve Alman yayıncılar da takip etti.  İddianamenin okunmasının ardından sanıkların savunmalarına geçilen duruşmada ilk savunmayı Aslı Erdoğan yaptı. 

Haberin Devamı

"HUKUK VARMIŞ GİBİ SAVUNMA YAPACAĞIM" 

Erdoğan savunmasına, "Hukuk varmış gibi yapacağım" diyerek başladı. Bütünüyle yasal bir gazetenin  hiçbir yetkisi bulunmayan yayın kurulunda yer aldığı için tutuklandığını söyleyen Erdoğan, "18 yıl önce Radikal Gazetesi'nde başladığım yazılarımın hiç birine dava açılmadı" dedi.  Yazılan iddianame ile temel hukuk ilkelerinin çiğnendiğini söyleyen Erdoğan, "En acısı 26 yıl 8 kitap, yüzlerce yazı yazmış bir yazarın cımbızla seçilen yazılarından suçlanması" ifadelerini kullandı. "Ben bir yazarım benim var oluş amacım anlatmak" diyen Aslı Erdoğan şöyle konuştu: "Örgüt üyeliği suçlaması için gösterilen tek delil, gazetenin künyesinde yazan ismim."

NECMİYE ALPAY'IN SAVUNMASI

Aslı Erdoğan’ın ardından savunmasını yapan Yazar Necmiye Alpay, tutukluluğunun yargısız infaz niteliği taşıdığını söyledi. Özgür Gündem Gazetesi ile olan ilişkisinin, basın özgürlüğünü desteklemek amacıyla olduğunu söyleyen Alpay, Voltaire’nin sözünü örnek göstererek, “Düşüncelerinize katılmıyorum ama, onları ifade edebilmeniz için elimden geleni yapmaya hazırım” dedi.

AMACIM ÖZGÜRLÜĞE DESTEK OLMAKTI

Haberin Devamı

Gazetenin yayın danışma kurulunda yer almasının amacını, “Gazetenin özgürlüğüne destek olmaktı” diyen Alpay, “Danışma kurulu üyeliğimden ötürü, bu davaya kadar hakkımda herhangi bir soruşturma açılmadı” dedi. Hiçbir somut delil olmada tutuklandığını söyleyen Alpay, “Terör propagandası ya da silahlı örgüt savunması ile basın ve ifade özgürlüğünü savunmanın daha fazla birbirine karıştırılmayacağını umuyorum. Ülkemizin yangından kurtulmak için tüm yurttaşların özgür ve yapıcı sesine ihtiyacı var. Sırayla herkesin ve her sesin susturulduğu bir sürecin ne anlama geldiğini tarih bize gösteriyor” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!