Aslan'ın alt yapı hocasından kritik tespitler

Güncelleme Tarihi:

Aslanın alt yapı hocasından kritik tespitler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 14:56

Galatasaray Futbol Akademisi Koordinatörü Evert Jan Derks, amacının sarı-kırmızılı genç futbolculara modern futbolu öğretmek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Galatasaray Dergisi'nin aralık ayı sayısına açıklamalarda bulunan Hollandalı teknik adam, daha önce Galatasaray Teknik Direktörü Frank Rijkaard ve antrenör Johan Neeskens ile çalıştığını, bu isimlerin altyapı çalıştırıcısına ihtiyaç duyduklarını söyleyerek kendisini aramaları üzerine de teklifi kabul ettiğini ifade etti.

Bütün akademiler için önemli olanın, iyi oyuncu yetiştirmek olduğunu vurgulayan Derks, şunları söyledi: “Küçükken almak, onu yetiştirmek, öğretmek ve A takıma hazırlamak hedef. Şampiyonluklar da önemli ama oyuncu yetiştirmek çok daha önemli. Kendinizi şampiyonluğa adapte ederseniz, hiçbir şey yapamazsınız ama oyuncu yetiştirip A takıma göndermeye adapte olursanız, şampiyonluk da gelir. Çünkü iyi oyuncular yetiştirmiş olursunuz. İstediğim, genç Galatasaraylı futbolculara modern futbolu öğretmek. Türkiye'de oyuncular bireysel futbol oynuyor. Hala 'Ben' ön planda geliyor. Bunu 'Biz' yapmak, takım olmak istiyoruz. Ve bunun Türk kültüründe çok zor olacağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Alt yapıdan her sene 1 oyuncuyu A takıma vermenin başarı olacağını söyleyen Evert Jan Derks, “Şansınız varsa ikinciyi verirsiniz. Şanssızsanız da hiç kimseyi veremeyebilirsiniz. Hollanda'da Seedorf, Kluivert, Zenden, Bruggink gibi isimlerle çalıştım. Ama bir tane oyuncu vardı ki, hepsinden iyiydi. Şimdiye kadar gördüğüm en iyi oyuncuydu diyebilirim. 17 yaşında bitti. Kızlar, alkol, sigara, uyuşturucu derken futboldan uzaklaştı. Bunlar bizim elimizde değil. Elimizde 14-15 yaşında 4-5 çok iyi oyuncunuz olabilir ama bunların içinden bir tanesi çıkış yapabilir” diye konuştu.

“AVRUPA'DAKİ TÜRK OYUNCULAR, 14-16 YAŞLARINDA ÇOK İYİLER. 17 YAŞINDAN SONRA İSE SİLİNİP GİDİYORLAR”

Hollandalı çalıştırıcı, Avrupa'daki gurbetçi Türk oyuncularla ilgili değerlendirmesinde ise “Avrupa'daki Türk oyuncular, 14-16 yaşlarında çok iyiler. 17 yaşından sonra ise silinip gidiyorlar. Ben bunun neden olduğunu bilmiyorum. Ancak tabii ki takip ediyoruz” dedi.

“15 YAŞINDA BİR TÜRK FUTBOLCU BEĞENDİM, 3 MİLYON EURO İSTEDİLER”

Haberin Devamı

Beğendikleri genç oyuncuları alt yapıya kazandırabileceklerini söyleyen Derks, başından geçen bir durumu anlatırken, “Geçen hafta 15 Yaş Altı Milli Takım maçlarını izlemek üzere Hollanda'daydım. Çok çok iyi bir Türk futbolcu gördüm orada. O akşam hemen transferi için yöneticilerle konuştum. İmkansız diyerek geri döndüler. Değeri milyon. Üstelik 1 değil, 3 milyon. Dolar da değil euro. 15 yaşında oyuncu 3 milyon euro olmaz. Genç Hollandalı futbolcular için böyle bir para yok. Futbolcular olmadan değil, olduktan sonra bu değerlere ulaşmalı” şeklinde konuştu.

Diğer yandan, Türk futbolunu çok enteresan bulduğunu aktaran Evert Jan Derks, “Bütün takımlar çok hırslılar, çok iyi mücadele ediyorlar, çok agresif oynuyorlar ama bilinçli oynamıyorlar bazen. Tamam biraz teknik var ama çok sert oynanıyor maçlar, futbol gibi değil” diye görüş belirtti.

Haberin Devamı

DİĞER HABERLER

  

  

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!