Aşkları lastik gibi uzadı

Güncelleme Tarihi:

Aşkları lastik gibi uzadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en ünlü orkestralarından La Scala Filarmoni Orkestrası dünden sonra bugün de İstanbul'da bir konser veriyor. Tanınmış orkestra şefi Riccardo Muti yönetiminde Beethoven ve Bussoni'nin eserlerinin seslendirileceği konserde La Scala yüzyıllık aşkı Prelliyle buluşuyor.

Yıl 1884. Milano elektriğe yeni kavuşmuştur. Ancak Milano'nun sanat ve kültür merkezi olan La Scala Opera Binası'nın henüz elektriği yoktur. Opera ve klasik müzik hayranı olan genç girişimci Pirelli, tarihi binanın elektrikle aydınlanması için her türlü çabayı gösterir. Kablo ve araba lastiği üreticisi olan Pirelli bütün işçilerini bu binanın aydınlatılması için seferber eder. La Scala Pirelli kablolarıyla aydınlanır. Bu jestin karşılığında Pirelli'de çalışan mühendisler La Scala'da düzenlenen konserlere gitmeye başlarlar. Tam 20 yıl sonra 1913 yılında La Scala Müzesi'nin yapılması için düzenlenen projede yer alan elli firmadan biri yine Pirelli'dir. Ve Pirelli, la Scala Tiyatro Müzesi'nin kurucularından biri olarak İtalyan müzik tarihine geçer. Bugünlerde Tarihi La Scala Binası restorasyona alınacağı için, Pirelli yine yardıma koşuyor. La Scala'yı restorasyon süresince iki yıllık bir süre için Bicocca Sanayi alanında inşa edilecek yeni bir tiyatro binasında konuk edecek... İkinci Dünya Savaşı öncesinden bu yana ülkemize lastik satan Pirelli'nin sahibi Leopoldo Pirelli, 1960 yılında Türkiye'de bir lastik fabrikası açmaya karar verir. Türk Pirelli'nin müdürü Paul Calvi, sanata atılma maceralarını şöyle anlatıyor:‘‘Türkiye'de otomobil lastiği üreten ilk firma bizdik. 1974 yılında, Türk Pirelli'nin yönetim kurulu başkanı olan Eczacıbaşı, İtalya'daki patronlardan, ilki gerçekleştirilecek olan İstanbul Müzik Festivali'ne sponsorluk yapmalarını rica etti. O dönemden bu yana her yıl bazı konserlerin sponsorluğunu üstlendik.'' Ancak bu yıl Festival programında La Scala'yı gören Pirelli bu konsere sponsor olmak için kolları sıvadı. La Scala dün gece dünyanın en usta orkestra şeflerinden Riccardo Muti Yönetiminde büyüleyici bir konser verdi. Böylece Pirelli ile La Scala aşkı İstanbul'da da tescil edilmiş oldu... Bu akşam La Scala bir konser daha veriyor.

LA SCALA 219 YAŞINDA

Teatro alla Scala 1778'de kuruldu. Filarmoni orkestrası ise 1982 yılında, La Scala Operası bünyesinde senfonik repertuarı genişletmek ve uluslararası alanda rekabet edebilmek amacıyla kuruldu. Kendi üyelerinden oluşan bir kurul tarafından yönetilen topluluk, sanat politikası açısından opera yönetiminden tamamen bağımsız. La Scala Filarmoni Orkestrası 115 müzisyenden oluşuyor. O tarihten bu yana birçok ünlü isim geçti La Scala'dan. Herbert Van Karajan Yönetiminde Maria Callas bu binada konser verdi. Pavarotti bu binada hayranlarının karşısına çıktı. Murray, Frittoli, Ludwig La Scala'da konser veren diğer ünlü solistler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!