Aşkınıza ‘hayır’ demeyin

Güncelleme Tarihi:

Aşkınıza ‘hayır’ demeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kadınların hemen hemen yarısı, hayatlarının bir döneminde cinsel ilişkide ağrı ve yanmadan şikayetçi oluyorlar. Ancak bu nedenle doktora başvurmaktansa, sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Ağrılı cinsel ilişkinin yaygın görülen sebeplerinden biri, vajinal kuruluk. Vücuttaki hormon dengesiyle nemli ve sağlıklı olan vajina, bu denge bozulduğunda, kuru kalabiliyor. Hormon takviyesinin yanısıra bazı jeller de bu rahatsızlığın giderilmesine yardımcı oluyor. Artık bu tür ilaçlar Sağlık Bakanlığı'nın izniyle, Türkiye'de de satılıyor.

Bir adama hayransınız hatta ona aşıksınız. Onu gördüğünüzde, sesini duyduğunuzda, karşı karşıya geldiğinizde içiniz titriyor. Her an yüreğinizde, hep aklınızda... Fakat yanıp, tutuştuğunuz halde, yalnız kaldığınızda hiçbir şey olmuyor, olamıyor. Çünkü cinsel ilişki sırasında canınız çok acıyor ve adama bayıldığınız halde ne olduğunu anlayamıyorsunuz. Halbuki sizin gibi cinsel ilişki sırasında zorluklar yaşayan çok sayıda kadın var ve onlar da anlayamıyorlar. Üstelik kadınlar bu tür sorunlarda doktora gidip, çözüm aramak yerine sessizliğe gömülmeyi tercih ediyorlar.

Genel nüfus içinde kadınlarda görülen cinsel fonksiyon bozukluklarının sıklığı konusunda, bu nedenle bilgi sahibi olmak çok kolay değil. Amerika Birleşik Devletleri'nde Kinsey ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen ilk çalışmada, evli kadınlar arasında yüzde 63 oranında, başta orgazm ve uyarılma sorunu olmak üzere cinsel işlev bozukluğu tespit edilmiş. Danimarka'da yapılan bir başka çalışmada ise özellikle 40 yaş grubunda, yüzde 35 oranında cinsel işlev bozukluğu belirlenmiş.

ON KADINDAN BİRİ

Son olarak İngiltere'de Oxford'da yapılan araştırmaya yaşları 35-59 arasında değişen 500 kadın katılmış. Cinsel işlev bozukluğunun tam olarak belirlenebilmesi için partneri olan kadınlar tercih edilmiş. Araştırmanın sonuçlarında, vajinal kuruluk, cinsel ilgisizlik, orgazm yetersizliği ve ilişki zorluğu hastalığı baş sıralarda yer almış. Ayrıca cinsel işlev bozukluklarının yaş ilerlemesi, psikolojik düzensizlikler ve evliliklerdeki uyumsuzluklar nedeniyle artış gösterdiği de elde edilen bulgular arasında. On kadından biri, cinsel sorun yaşadığının farkında olduğunu belirtmiş. Ancak kadınların sadece yüzde 4'ü bu konuda yardım isteyebileceklerini söylemişler.

Cinsel işlev bozukluklarının üst sıralarında yer alan vajinal kuruluk, ağrı ve sancıya sebep oluyor. Vajinadaki nem, yumurtalıklardan üretilen östrojen ve progesteron hormonlarıyla kontrol ediliyor. Hormon düzeyleri, aylık periyod dönemlerinde değişiklik gösteriyor. Menopoz, emzirme dönemleri, cerrahi uygulamalar, doğum kontrol hapı, antibiyotik, antihistaminik gibi ilaçların kullanımı ve bazı psikolojik nedenler vajinanın nem dengesini bozabiliyor. Tedavisinde hormonal ilaçların yanısıra bazı jellerde kullanılıyor. Türkiye'de de bu alanda Gleitgelen piyasaya verildi. Bu jel üzerine Avusturya'da 150 kadınla yapılan araştırmada jelin kullanımının sonucunda vajinadaki şartların normale döndüğü belirlenmiş. Özellikle hormondan uzak durmak isteyenler için önemli bir seçenek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!