ASKİ; faturalar 45 günlüktür

ASKİ "Kartlı ödemeye geçmemiz mi isteniyor" (20.10.2008) başlıklı yazıya şu açıklamayı yapıyor:

"Sözü edilen yazıda faturaların 60 güne yakındır gelmediğini yazılmaktadır. Ankara’da toplam 1.650.000 civarında abonemiz bulunmaktadır. Bu abonelerin fatura işlemleri, ASKİ Tarifeler Yönetmeliği’nin Madde 13. ’ASKİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu kararı ile su tüketimi tahakkuk ve tahsilatlarını üst sınırı 2 ayı geçmeyen dönemlerde yapar. Ayrıca ASKİ Yönetim Kurulunun 27.2.1991 tarihli kararı ile Resmi kurum ve belediyelerin ayda bir, konut ve işyerlerinin de tahakkuk ve tahsilatlarının yaklaşık 45 günde bir yapılması’ kararı doğrultusunda yapılmaktadır.

Kurumumuz, suyun tasarruflu şekilde kullanılmasının sağlanması amacıyla uzun yıllardır fiyatlandırmada kademe uygulama yapmakta olup, su faturaları da yine uzun yıllardır 45’er günlük dönemlerde düzenlenmektedir. Faturalama da ise, kullanılan su miktarı 45’er günlük dönemlerdeki tüketim esas alınıp yapılmaktadır.

TARİFE HESABI

Abonelerimizin tüketim miktarlarının hesaplanması ve faturalama işlemi çağdaş ileri teknoloji ürünü olan el terminalleri ile ilçe ilçe yapılmaktadır. Örneğin bir abonemiz 45 günlük dönemde, 17 m3’lük tüketim yapmış ise 10 m3’lük bölümü birinci tarife üzerinden fiyatlandırılmakta, kalan 7 m3’lük tüketim ise ikinci tarife fiyatı üzerinden yapılmaktadır.

Eğer okuma aralığı 45 günü geçti ise, örneğin 50 gün oldu ise el terminali tarafından hemen orantı kurularak mevcut tüketiminin 45 günlük tüketim değeri hesaplanmakta, kalan miktar birinci kademe fiyatı üzerinden hesaplanarak faturalama yapılmaktadır.

Örneğin, bir abonemizin sayaç okuması 50. Gün yapılmakta ise ve tüketimi de 50 m3 ise, el terminali hemen orantı yaparak 45 günde okunsa idi abonenin 45 m3 tüketim yapacağını hesaplamakta, 45 m3 lük tüketimi normal kademeli olarak hesaplayıp, geriye kalan 5 m3 lük tüketimi tekrar birinci kademe olarak fiyatlandırarak, toplam fatura tutarını hesaplamaktadır.

Melih Gökçek şu alaycı yürüşünden bir vazgeçse

HER
şeye bir kulp takarak alaycı gülüşlerle vatandaşa her şeyi bilirim mesajı vermeye çalışan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek telaş içinde. Ne demek yani kim karşısına aday çıkarsa hemen karşı taarruza geçip gülümseyerek karalama kampanyasına başlıyor.

Onun alaycı gülüşlerini ancak beş ay daha göreceğiz.

Sayın Murat Karayalçın’ın adaylığı söz konusu olunca sayın Gökçek bence saygın bir belediyeci olsaydı şöyle bir açıklama beklerdik.

’Çok memnun oldum, kendisi Ankaramıza hizmet etmiş deneyimli biri. Onunla yarışacağıma sevindim’ diyerek gerisini istediği gibi ilave etse bekli de bu kadar tepki almazdı. Murat Karayalçın’dan bu kadar çekineceğini biliyorduk ama bu telaş niye... Kanal kalmadı hergün bir karalama. Ben diyorum ki Ankara’Melih Gökçek’e elleriyle teslim eden bu solda tam birleşmiş düğümler tek, tek çözülüyor. Bunu gören Gökçek alaycı gülüşlerini biraz da telaşa çevirdiğinin farkına varmadı. Ama tüm Ankara bunun farkında.

Hüseyin EKŞİ
Yazarın Tüm Yazıları