Askerin bir bardak çay fiyatı titizliği

İSTANBUL İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu aradı:

Haberin Devamı

- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’ndan arkadaşlarınız Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu’nda (Silivri Cezaevi) çayı tam olarak nerede içmişler?
- Arkadaşlarıma tam yerini sorup, size bilgi vereyim...
Nedim Şener ve Ahmet Şık’ı ziyarete gittiğimiz gün, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ile Sayman Gülseren Güver, daha önce Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın duruşmalarını izlemeye gittiklerinde çayı demli istediklerinde aldıkları yanıtı bana o gün aktarmışlardı:
- Komunatın talimatı var. Demini bir parmaktan fazla koyamıyorum. Demini fazla koyarsam, iki bardak çay parası almam gerekiyor. Çünkü, bu demlikten kaç bardak çay çıkabileceği hesaplanıyor.
İstanbul Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Kurtoğlu, benden Sibel ve Gülseren’in çayı aldıkları yerin tam tarifini sorarken ekledi:
- Bizim askerlerimizin sorumlu olduğu çay ocağından satış yok. Sadece kendi personelimize servis yapılır.
Hemen Sibel Güneş’i aradım, çay ocağının yerinin tarifini istedim:
- Duruşmanın yapıldığı salonun girişinde bir çay ocağı var. Yanında da lokanta bulunuyor. O çay ocağından almıştık.
Ardından altını çizdi:
- Biz çayı demli isteyince, görevli “komutanın talimatı var, fazla demli veremiyorum” dedi. Biz de görevlinin asker olduğunu düşündük.
Durumu Hüseyin Kurtoğlu’na aktardım:
- Dediğiniz yer, bizim sorumluluğumuzda değil.
- Öyleyse gerekli düzeltmeyi yaparım.
- Düzeltme yapmanız için aramadım. Sadece doğrusunu bilmenizi istedim.
Ertesi gün emekli Korgeneral Hayri Güner’den bir mektup aldım. Mektup Silivri 5 Nolu L Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu C-4 Koğuşu adresliydi:
- TGC yönetiminden arkadaşlarınızın size aktardığı “demli çaydan iki bardak parası alırım” uygulamasının yapıldığı yer konusunda bir yanlış anlama olduğunu düşünüyorum. Çünkü, Ergenekon ve Balyoz duruşmalarının görüldüğü salonun girişindeki büfe, çay ocağı ve lokantadan tutuksuz yargılandığım günlerde yararlandım. Söz konusu mekanlardaki hizmetlilerin bir kısmı sivil, bir kısmı da açık cezaevinden hükümlülerdi.
Hem Hüseyin Kurtoğlu’nun konunun üzerinde durması, hem de Hayri Güner’in Silivri’den gönderdiği faks, konuyu netleştirdi. “Demli çaydan iki bardak parası alırım” diyen hizmetli asker değildi. O çay ocağını askerler işletmiyordu.
Aslında o çay ocağını işleten kim olursa olsun, satışın ve hesapların dikkatli izlenmesi çok doğal... Aslında Sibel ve Gülseren’in anlattıklarını aktarmamın, o dikkati ortaya koymaktan başka amacı yoktu.
Askerlerin “bir bardak çay”ı bile titizlikle araştırmasına saygı duydum...

Haberin Devamı

Köy okullarına kitap defter ve giyim eşyası için 1.9 milyon lira topladılar

Haberin Devamı

İSTANBUL Merter’de faaliyet gösteren tamamına yakını tekstil ve hazır giyim sektöründen 49 şirketin patronları buluştu ve “Merter Platformu”nu kurdu. Aralarına İstanbul Tekstil ve Hambez İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle’yi de alan işadamları, platforma LK Jeans Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Acar’ı başkan seçti.
Cengiz Acar, platformun hedefini açıkladı:
- Köy okularına 5 milyon kitap ve 1 milyon ürün göndermek için yola çıkıyoruz.
Hemen ilk buluşmada kollar sıvandı, oluşturulan listeye adını yazdıran platformun kurucu üyeleri gönderebilecekleri kitap, kırtasiye malzemesi ve giyim eşyası sayısını bildirdi.
Cengiz Acar, listeyi önüne aldı, ilk buluşmada ulaştıkları sonucu açıkladı:
- Arkadaşlar, daha ilk buluşmada 1 milyon 949 bin liralık rakama ulaştık. Bunun anlamı 700 bin kitap ve 120 bin kırtasiye malzemesidir. Ayrıca bazı arkadaşlarımızın giyim eşyası taahhüdü de bu rakamın içindedir.
Acar, bununla yetinmek niyetinde değildi:
- Bir hafta sonra yeniden biraraya geleceğiz. Platformumuzun üye sayısını 1000’e çıkarmak istiyorum. Böyle bir güçbirliği ile 3 bin köy okulunun tüm kütüphane ihtiyacını karşılayabiliriz.
Ardından Merter’de faaliyet gösteren tekstil-hazırgiyim şirketlerinin sayısına dikkat çekti:
- 7 bin şirket Merter’de faaliyetini sürdürüyor. Sadece Merter’dekiler olarak biraraya gelmemiz bile bu sorunu çözer. Ancak, kapımız diğer işadamı arkadaşlarımıza da açık. Yeter ki biraraya gelelim, sözünü ettiğim okullara el uzatalım.
Bir gecede 1.9 milyon liralık ayni ve nakdi kaynak ortaya konulabildiğine göre, “Merter Platformu”, hedefine kısa sürede ulaşacak gibi görünüyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları