Askeri bandoda sopranolar dönemi

Güncelleme Tarihi:

Askeri bandoda sopranolar dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2012 00:00

TSK bandolarında kadın sayısı artıyor. İki ay önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı iki kadın müzisyen alacağını duyurdu. Ama askeri bandoda kadın müzisyen dönemi Jandarma Bandosu’yla başladı.

Haberin Devamı

Komutan Albay Suat Yılmaz ile birlikte 73 askerden oluşan bandoda beş kadın astsubay görev yapıyor. Van ve Tunceli Jandarma Bandoları’ndaki kadın müzisyenlerle bu sayı dokuza çıkıyor. Bir viyolonsel alımı için de hazırlık var

ASKERİYENİN SANAT ELÇİLERİ

Jandarma Genel Komutanlığı Eşref Bitlis Kışlası’ndaki Bando Komutanlığı binasında iki ayrı stüdyo var. Büyük stüdyodan tanıdık bir melodi yükseliyor. Son dönemde reyting rekorları kıran bir televizyon dizisinin müziği bu. İki bine yakın eserden oluşan repertuvarın son halkası. Günde sekiz saat çalışıyorlar, bir gösterinin mesaisi neredeyse üç ay sürüyor.
‘Askerin sanat elçileri’nin Komutanı Albay Suat Yılmaz Jandarma Bandosu’nun konservatuvar mezunu ilk komutanı. 6 yaşından beri müzikle iç içe. Prof. Muzaffer Arıkan ve Doç. İstemihan Taviloğlu’ndan armoni, Prof. Nimet Karatekin’den piyano, Doç. Mehmet Erten’den trompet dersi almış. Orkestra şefliğindeki başarısınıysa öğrencisi olduğu Prof. Hikmet Şimşek, Prof. Gürer Aykal ve Doç. Sabahattin Kalender’e borçlu. 1993’ten bu yana Jandarma Bandosu’nun başında. Uluslararası orkestra şefliği kursu için gittiği Hollanda’daki bir festivalde gördükleri Türk Jandarma Bandosu’nun ilklerine ilham oluyor. Koreografik gösterilere başlayan Jandarma Bandosu yurt dışında birçok kez festival yıldızı seçiliyor, yurt içinde de bir yandan Mehteran takımıyla doğu-batı sentezini gerçekleştiriyor, bir yandan pop yıldızlarıyla albüm yapıyor. Dokuz yıl önce kadroya katılan kadın müzisyenlerle Bando’nun eksik halkası tamamlanıyor.

Haberin Devamı

Kadın bando komutanı neden olmasın

JANDARMA BANDOSU KOMUTANI ALBAY SUAT YILMAZ

Jandarma Bandosu’na kadın müzisyen alınmasıyla bandoda neler değişti?
- Ses çeşitliliği, görünürlük ve zenginlik kazandık. Solist olmadan, bandoyla sınırlı repertuvar yapabilirsiniz ama opera eğitimi almış solistimizle daha geniş repertuvarla izleyici karşısına çıkabiliyoruz. Solistimiz Özlem Üngör Kavadar opera eserlerinin yanı sıra Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, popüler yerli-yabancı hafif müzik eserlerini seslendirebilen nadir seslerden. Özellikle Karadeniz yöremizin türkülerinde çok başarılı.
Kamuoyundan nasıl tepkiler alıyorsunuz?
- Halka açık verdiğimiz konserlerde kadın astsubaylara yaptıkları iş ve çaldıkları enstrümana hayranlıkla bakan, onlarla fotoğraf çektirmek isteyen, hangi şartlarda kadın astsubay olunacağını soran insanlarla karşılaşıyoruz. Zaman içinde bir kadın müzisyenin bandonun başına getirilmesi, neden olmasın?

Haberin Devamı

KEPLERİMİZİ KIZ ÇOCUKLARINA GİYDİRİYORLAR

Erkek egemen ve hiyerarşik bir yapı içinde çalışmak kaygılandırdı mı?
- (Kd.Üçvş. Nilüfer Önersoy) Hayır. Bandodaki hiyerarşik yapıyı farklı algılamak lazım. Herkesin icrasıyla bir parça çıkıyor. Üniformalı olmak da sanıldığı kadar kaygı verici bir durum değil.
Nasıl bir ortam bekliyordunuz, neyle karşılaştınız?
- (Üçvş. Özlem Üngör Kavadar) Opera bölümünden mezun oldum. Jandarma Bandosu’nun çoksesli müziğin gelişmesine önemli ölçüde katkı sağladığını mesleğe başladıktan sonra fark ettim.
Nasıl bir eğitimden geçtiniz?
- (Kd.Çvş.Nazan Zehra Sarı) Üniforma giymek ciddi bir sorumluluk. Erkek astsubay adaylarıyla eşit şartlarda altı aylık eğitim aldık. Özgüvenim arttı, şimdi toplumda kendimi daha güçlü hissediyorum. Askerliğin mesleki sorumlulukları gereği sivil hayatta da disiplin ve düzen kendini gösteriyor.
Ordu içinde ast-üst ilişkisi, sivil hayattaki kadın erkek eşitliği-eşitsizliği bandoda nasıl hissediliyor?
- (Kd.Üçvş.Selma Yılmaz) Kadın personelin yadırganmadığı bir ortamda çalıştığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.
Kadın personelin bandoya nasıl katkı yaptığını düşünüyorsunuz?
- (Kd.Çvş.Nazan Zehra Sarı) Kadınlar bandoya renk katıyor ve çağdaş bir imaj kazandırıyor. Biz kadınlar kendi birikimlerimizi, bandonun geniş yelpazesinde harmanladık, bu da zengin ve renkli bir müzik arşivi ortaya çıkardı.
Sivil orkestrada görev yapmakla askeri bandoda görev yapmak arasında fark var mı?
- (Astsb.Çvş.Gizem Hüseyin) Müzik her anlamda disiplin işi. Yetenek ne kadar doğuştan gelirse gelsin disiplinli çalışma olmadan bir yere varılamaz.

Haberin Devamı

Sertab Hanım mı geldi

CUMHURBAŞKANI GÜL

Bandonun solisti Özlem Üngör Kavadar Ayder Yaylası çocuğu. Operacı olmasına rağmen Karadeniz türküleriyle anılması ondan. Yedi yıldır solist ve yan flüt icracısı olarak görev yapan Kavadar’ın ses rengi, Sertab Erener’e benzetiliyor. Benzetenler arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de var. Gül, bir 19 Mayıs töreninde ‘Rengarenk’ şarkısını söyleyen Kavadar’ın sesini duyunca “Aaa, Sertab Hanım mı geldi” demişti.

DÖRDÜ BİR ARADA

Jandarma Bandosu’nun Komutanlıkta görevli beş kadın müzisyeninden dördü ilk kez birlikte fotoğraf verdi. Gitarda Nazan Zehra Sarı, saksafonda Nilüfer Önersoy, kemanda Gizem Hüseyin, solist Özlem Üngör Kavadar’a eşlik ediyor. Yeni anne olan baterist Selma Yılmaz’sa doğum izninde.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN’IN HUZURUNDA

Bando, röportajın ardından Başbakanlık’ta Karadağ Başbakanı Igor Luksiç’i karşıladı. 1932’de sekiz erle kurulan Bando, şimdi 73 kişilik ekibiyle Genelkurmay Başkanlığı adına Garnizon Komutanlığı’nın planladığı karşılama, uğurlama, bayrak, cenaze, diploma, devir-teslim, açılış-kapanış ve milli bayramlar için hazırlanan törenlerde görev alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!