Aşk Evlilik için yetmiyor

Güncelleme Tarihi:

Aşk Evlilik için yetmiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Günümüzde evli çiftlerin yüzde 50’sinin bir süre sonra boşanmak için mahkemeye başvurmaları evlilik kurumunun önemini yitirdiği düşüncesini gündeme getiriyor. Boşanma oranlarındaki bu artışa karşın evlenen çiftlerin sayısında da büyük bir artış var.

Kırsal kesimlerde görücü usulüyle evlenmek hâlâ geçerliliğini koruyor. Fakat kentlerde gençlerin büyük bir çoğunluğu eşlerini kendileri seçiyorlar. Bu seçimi yaparken de aşk, çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Birbirlerini seven çiftler hayatlarını birleştirdikleri zaman her şeyin istedikleri gibi olacağına inanıyorlar. Acaba bu bir yanılgı mı? Evlilik uzmanları, evlilikte mutlu olmak için aşkın yeterli bir olgu sayılamayacağı düşüncesinde birleşiyorlar.

Birbirlerini seven iki insan neden birlikte mutlu olmasın? Evliliğin sadece aşkla yürümeyeceğini kabul etmek gerekiyor.

Birbirinize ne kadar uygunsunuz?

Sevdiği erkekle evlenmeye hazırlanan bir genç kızın, önce kendine şu soruları sorması gerekir:

1- Bir süre sonra aşkımızın bitme ihtimali olabilir mi?

2- Sevgilimin, beni kızdıran huyları var mı?

3- Olumlu ve olumsuz düşüncelerimi onunla rahatça paylaşamıyor muyum?

4- Sevgilimle aramızda büyük görüş ayrılıkları var mı?

5- Evlendiğimiz zaman aile bütçesini nasıl düzenleyeceğimiz konusunda fikir birliğine varamıyor muyuz?

6- Sevgilimin hoşlandığı şeylerden nefret ediyor muyum?

7- Sevgilimin ilerde iyi bir baba olacağına inanmıyor muyum?

Bu soruların büyük bir çoğunluğuna ‘‘Evet’’ yanıtını verirseniz, sizin için aşk yeterli bir evlilik nedeni değildir.

Kadınla erkek birbirlerini sevseler de fiziksel ve ruhsal bakımdan birbirlerine uygun olup olmadıkları araştırılmalı. Gelişmiş ülkelerde bilgisayarlardan yararlanılarak, aşık çiftlerin iyi bir evlilik kurup kuramayacakları saptanıyor.

Aşık çiftlerin, gerçekleri görmekte zorlandıkları ve genellikle bir düş dünyasına kendilerini kaptırdıkları bir gerçek. Bilgisayarlar, düş dünyasında yaşayan çiftleri gerçeklerle yüzleştiriyor.

Duygular yanıltabilir

Evlilik için aşkın yeterli olmayacağını ve hiçbir zaman da olmadığını gösteren o kadar çok örnek var ki insanın aşka olan inancı kalmıyor. Aşk aslında evliliklerde mutluluğu arttıran bir unsur. Ama tek neden değil.

Duygular insanları her zaman yanıltabilir. Ama evlilik ciddi bir olaydır. ‘‘Ben onunla mutlu olacağımı sanıyordum. Onu çok da seviyordum, fakat yanılmışm’’ diyerek evliliği noktalayamazsınız. Ayrılık, aile içinde pek çok kişiyi etkiler. Özellikle çocuklarınız varsa, onların da yaşamlarında bazı hoşa gitmeyecek değişiklikler olur. Bu nedenle, sevdiğinize inandığınız kişiyle evlenmeden önce kendinize size sunduğumuz soruları sorun ve doğru yanıtlayın. Kararınızı daha sonra verin.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!