"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Aşk elması: Domates

Hiç merak ettiniz mi, meyve sebze adları dilimize nereden geçmiş.

Artık bizden olmuşlar, ama kökleri ne? Salata Fransızcanın Provance lehçesinden geliyor. Sal tuz demek, salada da tuzlanmış anlamında kullanılmış. Sebze Farsça, yeşil anlamına gelen sebz sözcüğünden gelmiş dilimize. Domates çok uzaklardan Meksika uygarlıklarından Uto-Aztek dilinden, sadece bize değil, dünyaya armağan: Tomate- aşk elması. Biber Latince pipere, patlıcan Farsça badingan, fasulye Rumca phasoulia, patates İspanyolca patata, soğan Sanskritçe sukanda, enginar Latince cinara, kereviz Arapça kerefs, havuç Farsça hevic, pırasa Latince brassica, ıspanak İspanya’yla ilgili olarak Latince spinacia sözcüklerinden geçme. Ama unutmayalım kabak bizden!

Çayın uzun süre demlenmesi içindeki bazı maddelerin oranını değiştirdiğinden tadını bozar. 10-15 dakika demleme için ideal süredir.

Çiğden karnıyarık


6 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika


Pişirme süresi 30 dakika


Malzeme listesi


250 gr orta yağlı kıyma

6 adet orta boy patlıcan

3 adet orta boy kuru soğan

2 adet orta boy domates

2 yeşil sivri biber

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber


n Öncelikle, zeytinyağı ve kıymayı teflon tavaya aktarıp kıymayı, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız kuru soğan, karabiber ve tuzu ekleyip tavla zarı formunda doğradığınız domates ve yeşil biberi de ilave ederek kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Patlıcanı alacalı soyup tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin. Patlıcanları uzunlamasına ortadan ikiye bölüp içlerine kavrulmuş kıymalı harcı paylaştırın. Karnıyarıkları fırın kabına dizip 3 bardak sıcak suyu da fırın kabının kenarından dökün. Dilimlediğiniz domates ve sivri biberle süsleyip 175 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirip sıcak sıcak servise sunun.

K

ek tutkulu

aşk



8 kişilik


Hazırlama süresi 10 dakika


Pişirme süresi 25 dakika


Malzeme listesi


6 adet yumurta (oda sıcaklığında)

150 gr margarin (yumuşamış)

250 gr bitter çikolata

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz


n Öncelikle, çikolatayı küçük parçalara ayırıp orta boy bir tencereye koyun. Yumuşamış margarini üzerine ekleyip çok kısık ateşte çikolata iyice eriyinceye kadar ısıtın. Erir erimez toz şeker ve unu azar azar ilave edip sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar daha pişirin. Hemen ocaktan alıp soğumaya bırakın. Bu karışımın 2 su bardağı kadarını ayırın. Öte yandan, yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Yumurta sarılarını soğuyan kek karışımına teker teker ekleyerek iyice karıştırın. Yumurta beyazları ve tuzu derin bir kapta mikserin yüksek devriyle 5-6 dakika, iyice katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Yumurta beyazlarını kek harcına ekleyip spatula yardımıyla tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bu kek harcını her tarafı yağlanmış 25-28 santimetre çapındaki kek kalıbına aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. (kekin ortası yumuşak kalacak) önceden ayırdığınız çikolata sosunu sıcak kekin üzerinde gezdirip çeşitli şekerlemelerle süsleyerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI