Aşk dolu hafta içi piknikleri

Emekliliğin tadını çıkaran çiftler, baharın kıpırtısıyla aşkları filizlenenler veya yakın dostuyla kaliteli zaman geçirmek isteyenler için nefis bir seçenek piknik.

Sevilen, sevmeyi seven, büyük, küçük, kırgın, vurgun, yorgun, dost, yoldaş çiftlere, keyifli ve içten bir yemek arası... Ne de olsa yarın kimseye vadedilmedi. Şimdi soluk alma ve küçük mutluluklar yaratma zamanı...

Malum, günler uzadı, havalar da gitgide güzelleşiyor. İşler belki yavaşlamadı, ama içimizde bir yürüyüp gitme arzusu beliriverdi, köpürüp köpürüp duruyor. “Şimdi İstanbul’da piknik yapmanın tam vakti!” desem, ormanların, yolların kalabalığından ve çilesinden bahsedeceksiniz belki. Piknik denince, aklımıza mis gibi deniz ve toprak kokusu yerine kalabalık ve ilerlemeyen bir trafik gelir oldu. Hafta sonları öyle gerçekten, peki piknik sefasını hafta içine taşımaya ne dersiniz? Hazır sabah beş gibi ağaran, dokuza kadar aydınlık günlerdeyken... Hem de çok sevdiğiniz biriyle baş başa!
Pikniğin hazırlığı, bir akşam evvelden 40 dakika (neye 40 dakika ayırmıyoruz ki!)... Sevdiğiniz, hazırladığınız yiyeceklere göre, ister çantanızı sabahtan iş yerinize götürün, ister akşam eve uğrayıp alın. Nefis bir günbatımı ve ay ışığında geçen üç dört saatlik bir piknik keyfinden sonra, eve bir hafta tatil yapmış gibi hafif döneceksiniz, eminim. Televizyon karşısında hop diye geçiveren dört saatlerden çok daha uzun, dolu dolu, huzurlu olacak.

2 kişilik hafta içi pikniği

Ne Zaman: Hafta içi, akşamüstü. Mesai/okul çıkışında veya evde geçirilen bir günün sonrasında.
Nerede: Ev veya işyerinize en fazla yarım saat mesafedeki manzaralı bir tepe, yeşil alan, deniz veya su kenarı. Kimse bahane bulmasın, mutlaka vardır öyle bir yer, yaratıcılığınızı serbest bırakın yeter. Piknik yeri bulmakta zorlanacak olursanız, www.refikaninmutfagi.com adresli web sitesinden bana mesaj atabilirsiniz.
Kiminle: Sevdiğiniz biriyle... Otuz yıllık eşiniz, yeni sevgiliniz, en yakın dostunuz veya büyük ekonomik krizi yürekler ağızda omuz omuza geçirdiğiniz iş arkadaşınız... Aslında bu yazıyı okurken aklınıza ilk kim geldiyse, o doğru insandır. Çekinmeyip davet edin.
Yanımızda ne götüreceğiz: Yere sermek için 2 peştamal, eski bir kilim veya 2 plaj havlusu (kareli piknik örtüsü olanlar, bu fırsatı zaten kaçırmazlar herhalde!). Keyfinize göre, sıcak çayla veya kahveyle dolu bir termos. Üşürseniz diye bir battaniye. Peçete ve bardak. Bunları sırt çantasına doldurursanız, onu da uzanırken yastık niyetine kullanabilirsiniz.
Ne yiyeceğiz: Mutlu Ekmek Arası, patates ve pancar cipsleri, bir de Gizemli Çilek!

MALZEMELER
Mutlu Ekmek Arası
Ev yapımı mayonez için:
Yumurta sarısı 2 tane
Hardal 2 tatlı kaşığı
Zeytinyağı aldığı kadar
Tuz

Fındık 2 avuç
Karabiber 12 top karabiber
Reyhan 3 dal
Taze fesleğen 5 dal
Tavuk göğsü 1 tane
Taze kekik 3 dal
Sarımsak 1 diş
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Sirke 1 tatlı kaşığı
Köy ekmeği 4 dilim
Tereyağı
Marul 4-5 yaprak
Tuz

YAPILIŞI
1 tatlı kaşığı hardala 1 yumurta sarısı ekleyin ve çırpın, sonra içine damla damla zeytinyağını katın. Nefis zeytinyağlı mayoneziniz hazır böylece, içine istediğiniz gibi tuz da ekleyebilirsiniz. Mayonez alıştığınızdan farklı renkte olacak, korkmayın, bu renk sağlığın rengi!
Bir torbaya bir avuç fındık ve 12 tane karabiber atıp bir kavanoz yardımıyla iri taneli kalıncaya kadar dövün. Reyhan ve fesleğenin yapraklarını koparın ve her bir yaprağı 4-5 parçaya ayırın. Bu karışıma hazırladığınız mayonezi ekleyin ve tuzunu zevkinize göre ayarlayın.
Sarımsağı dövün ve taze kekikle birlikte, 2 parmak kalınlığında kestiğiniz tavuğa ekleyin. İki çorba kaşığı zeytinyağına, yarım çorba kaşığı sirke ekleyin ve tavuk parçalarını, en az 10 dakika olmak üzere, dinlendirebildiğiniz kadar dinlendirin.
Tavayı kızdırın, içine 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin, yağ ısınınca tavukları tavaya koyun ve 4-5 dakika boyunca çevirerek pişirin. Pişerken, tahta spatulayı satır gibi kullanarak tavuğunuzu ince parçalara ayırın. Kokoreç gibi olacak. Yalnız tavuğu bu şekilde uzun süre kızartıp kurutmayın. Sıcak ve gözenekleri açık tavuk, sosu güzelce emecektir.
Ekmek dilimlerini tereyağı ile yağlayın, biraz karabiber, biraz tuz serpin ve mayonez karışımını ekmeğinizin içine yayın. Üzerine biraz marul ekleyin, tavukları koyup dilimleri kapatın. Nefis ekmek aranız hazır.

Patates ve pancar cipsleri

MALZEMELER
Patates 2 tane
Pancar 5 tane
Sarımsak 2 diş
Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Karabiber 30 çekimlik

YAPILIŞI
El rendenizin düz kenarını veya mutfak robotunun disklerini kullanarak patates ve pancarları ince ince dilin. Dilimleri içi buzlu suda yarım saat bekletin. Sonra bir havluyla veya kalın bir peçeteyle tek tek kurulayın, geniş ve çukur bir kaba koyduğunuz 3 parmak yağda 3 dakika kızartın. Pancarları kızartmadan önce sarımsak, zeytinyağı ve karabiber karışımının içinde marine edin. Patatesi doğrudan kızartabilirsiniz. Kızartırken cipsleri her seferinde tek bir sıra halinde koymanız çok önemli, aksi takdirde birbirlerine yapışabilirler. Bir de yağın tam kızmış olması lazım. Bunun için de bir dilim patatesi feda edip önceden yağa atmanız iyi olabilir, tam anlamıyla cazırdadığında onu alıp diğer dilimleri atabilirsiniz tavaya.
Kızartma faslından sonra, cipsleri çamaşır kurutur gibi kurutursanız iyi olur, böylece yağlarını bırakır ve çıtırlaşırlar. Bunun için fırın tepsisinin veya bir kasenin üzerine kızartma teli yerleştirip cipsleri telin üzerine koyabilirsiniz. Cipsleri bir gün sonra yiyeceğiniz için, tam soğumadan kapalı bir kutuya koymayın!

Gizemli Çilek

MALZEMELER
Badem ezmesi 150 gr
Çilek Yarım kg
Siyah (Bitter) çikolata 150 gr

YAPILIŞI
Orta büyüklükteki çilekleri güzelce yıkayın ve havlu ile kurulayın, ama tepelerindeki yaprakları ayıklamayın. Neden derseniz, üç sebebi var. Birincisi, yaprakları koparırsanız çilek daha hızlı sulanıp bozulabilir. İkincisi, yemekte yeşil renk her zaman iyidir. Üçüncü neden ise çilekleri yapraklarından tutacak olmanız. Hepimizin bildiği kabak oyucuyla çileklerin ortasına bir delik açın. Satın aldığınız badem ezmelerini birleştirip elinizde ince bir hamur yapın ve tek tek çileklerin etrafına yerleştirin. Tüm çilekleri bademle doldurduktan sonra çikolata faslı başlıyor...
Çikolatayı benmari usulü eritin. Benmari usulü, ısıya veya ateşe doğrudan temas etmemesi gereken gıdaların sıcak suyun ısısı ile pişirilmesidir. Bunun için bir tencerede su kaynatın, su kaynayınca ateşi kısın ve çikolatayı cam veya porselen çukur bir tabağa koyup sıcak suyun üzerine yerleştirin. Çikolataları ufak parçalara bölüp çevirerek eritin. Erime süresi, kullandığınız çikolatanın kalitesine göre değişecektir.
İlk başta garip gözüken bu karışım, bir süre sonra baştan çıkarıcı bir hal alacak. Yalnız, tencerenin altında yanan ateş çok yüksek olmasın, yoksa çikolatayı yakabilirsiniz. Eriyen çikolatayı ocaktan alıp biraz karıştırıp ılıtın. Çilekleri teker teker çikolataya daldırabilirsiniz. Sonra fırın kağıdının üzerine dizip 1 saat boyunca kurumalarını bekleyin. Kuruduktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman çantanıza atıp, yanınızda bir paket çilekli çikolata ile gezebilirsiniz!

Maarifetlii Maarif Takvimi

Enginarın, bezelyenin ve baklanın tadını çıkarma zamanı.
Yoğurtlu semizotunu her şeyin yanında yapma, barbunyalı günlerin de başlangıcı.
Marul ve roka sevenlerin tam randımanlı roka yemeleri için son ay.
Taze sarımsak çıktı, bütün yıl kullandıklarımıza göre çok daha keskin olacağından az kullanarak daha iyi performans alabiliriz.
Meyvelerden ise can’ım erik ve kiraz vakti.
Kalkan bitti bitecek, levrek yemek için de son ay. Barbun nefis.
Tüh bu sene de ekim yapmadım diyenlere geç değil! Neredeyse her şeyin ekildiği son ay. Ekerim çıkmaz diyenlere fide almak için ideal zaman.
Yazarın Tüm Yazıları