Asiyi vali yapmak

Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzyıllar süren başarısının önemli bir nedeni de "asi"lerle mücadele yöntemiydi. Birileri bir bölgedeki yönetimin kötülüğünden şikayet edip isyan mı etti. O kişi o bölgenin başına vali atanır "kolaysa sen çöz" denilerek isyanın üstesinden gelinirdi. Tarihinimiz bir çok şanlı komutanının bu tür yöntemlerle başa getirilmiş asiler olduklarını bilmek ilginç değil mi...

Piyasanın yıllardır en büyük sorunlarından biri olduğu belirtilen komisyon iadesi sorunu artık çözülüyor gibi. Alınan yeni kararla aracı kurumular alık yüzde 35'e varan oranlada komisyon iadesi yapabilecekler. Yani Osmanlı sistemi uygulanıyor.

Engelleyemiyorsan yasallaştırarark düzenle. Ayrıntılara bakacağız ama açıkça söylemek gerekli, Aracı Kurumlar Birliği'nin kuruluşunun ardından ilk önemli icraatına tanık oluyoruz. Sermaye piyasasının en önemli sorunlarından biri olduğu belirtilen ve sektörde haksız rekabet yarattığı iddia edilen komisyon iadesi artık yasal hale getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun bu haftaki toplantısının ardından yayımlanan günlük bültende konunun ayrıntılar mevcut.

Önce komisyon iadesi nedir ona bir bakalım isterseniz. Aracı kurumlar, her ne kadar yapmıyoruz deseler de, portföyü belirli bir miktarın üzerindeki yatırımcılara kendi aracı kurumlarından işlem yapmaları karşılığında, yapılan işlemlerden alınan komisyonda indirim garantisi verirlerdi.


Mevzuata göre minimum komisyon oranı binde 2 olmak zorunda. Bu oranı resmi olarak düşüremedikleri için de işlemler sırasında bu tutarı kesip, ay sonunda çeşitli isimler altında bu müşterilere geri verirlerdi. Bu işi yapanla yapmayan arasında nasıl bir fark olacağını siz kendiniz bulursunuz zaten.

Şimdi artık aracı kurumlar önceden belirledikleri müşterilerine ay sonunda yüzde toplam komisyon gelirinin yüzde 35'ini aşmayacak miktarda komisyon iadesi yapabilecek.

Bu arada komisyon oranlarının belirlenmesi işi artık Aracı Kurumlar Birliği'nin olacak. Kurul oranları belirleyip SPK onayına sunacak. Bu işin yasal prosedürü işlemeye başladı. İş bu aralar Rekabet Kurulu'nda görüşülüyor. Buradan çıkan kararın ardından yürürlüğe girecek.

Aklımdayken söyleyeyim, yeni halka arzlar geliyor. Galatasaray ve Beşiktaş halka arzı bunlar içinde en çok konuşulanları olacak. SPK, Galatasaray halka arzında lot altı talep toplama ve kredi kartı ile satış işlemlerine onay verdi.
NOT: Bu arada aklıma takıldı, ben de bir kaç yıl önce sıkı bir FRP oyuncusuydum. Satanistlik bulamış mıdır? Sayın yetkililer kendimi ihbar ediyorum n'olur beni bu illeten kurtarın. (Heh heh)

NOT 2: Yok yok vaz geçtim şimdi ciddiye filan alırlar. FRP filan oyamadım ben. Hiç sevmem hatta...
Yazarın Tüm Yazıları