Asırlık nine 100. yaşını kutladı

Güncelleme Tarihi:

Asırlık nine 100. yaşını kutladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 12:09

İzmir'de, Sağlık Bakanlığının Evde Sağlık Hizmeti uygulamasından yararlanan Kemal Hayırlıoğulları, 100. yaşını “sağlık melekleri” ile kutladı.

Haberin Devamı

İzmir'in Hatay semtinde yaşayan Kemal Hayırlıoğulları'nın sağlık kontrolüne giden aile hekimi Özlen Turgul, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Ekibinden Canan Zırhlı ve Şükrü Şener ile İl Sağlık Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Uzmanı Sinan Erkoç, ninenin 100'üncü doğum gününü kutladı.

Sağlık ekibinin getirdiği pastanın üzerindeki “100” yazılı mumları üfleyen Hayırlıoğulları, sağlık çalışanlarıyla bir asra ışık tutan anılarını paylaştı.
Oğlu Mustafa Hayırlıoğulları, torunu Ebru Kaçan ve torunun çocuğu Volkan Tatar ile yaşayan Hayırlıoğulları, yaptığı açıklamada, yaşı nedeniyle evden çıkmakta sorun yaşadığını, doktorların evine gelmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

Evini ziyaret eden aile hekiminin kendisiyle yakından ilgilendiğini ifade eden Hayırlıoğulları, doktorların ilgisi ile kendini çok daha iyi hissettiğini belirtti.
Doğum gününün kutlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Kemal Hayırlıoğulları, “Doğum günümü kutlamaları çok hoşuma gitti, sağ olsunlar. Ben artık sizlere hep dua edeceğim. Hepiniz başarılı olun inşallah. Her türlü hizmetten memnunum. Bütün doktorlardan memnunum. Allah onları başımızdan eksik etmesin” diye konuştu.

"KEMAL ADININ HATIRASI VAR"

Annesinin hayranı olduğu Büyük Önder Atatürk'ün isminden esinlenilerek kendisine Kemal adının verildiğini anlatan Hayırlıoğulları, şöyle konuştu:
“Bankaya gidiyorum, 'Askere gittin mi?' diye şaka yapıyorlar. Annem, Kemal Paşa'nın hatırası için adımı Kemal koymuş. Ailem hayrandı ona. Adımın Kemal olmasından mutluyum, mutlu olmaz mıyım? Atatürk'ün kendisini de gördüm. Çok çok iyiydi. 18-19 yaşındaydım. Tanıştım, konuştum Atatürk ile. Bu serbestliği o verdi bize. Onun gibisini görmedim ama ömrü azmış. Allah bana çok vermiş. Ona verecekti, bana vermeyecekti ama öyle istemiş.”

İNSANLARIN SAĞLIK SORUNLARINI SAHİPLENDİK

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan ise İzmir'de, Sağlık Bakanlığınca çıkarılan yönerge doğrultusunda 2010 yılından bu yana İzmir'de evde sağlık hizmeti sunulduğunu, kent genelinde 4 bin 500 civarında yatağa bağımlı hastanın uygulamadan yararlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Önceki yıllarda, vatandaşların talebi doğrultusunda küçük çapta yürütülen evde sağlık hizmetinin profesyonelleşmesiyle ulaşamadıkları çok sayıda hastaya ulaşma imkanı bulduklarına dikkati çeken Özkan, “İzmir'de yatağa bağlı, öz bakım becerilerini tek başına gerçekleştiremeyen yaklaşık 4-5 bin vatandaş olduğunu öğrendik. Başvuruda bulunan hastaların sağlığa ilişkin sorunlarını sahiplendik” dedi.

Haberin Devamı

Evde sağlık hizmetinin, aile hekimleri, hastanelerde kurulu birimler ve Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Ekiplerince ücretsiz yürütüldüğünü, hastaların düzenli olarak ziyaret edildiğini ifade eden Özkan, şunları kaydetti:
“Hastaneye gitmesi gereken hastanın, güçlükle apartmanlardan taşındığı görüntüleri 21. yüzyıl Türkiye'sinde, İzmir'inde görmek istemiyoruz. Hastaları, eğitim almış personelimizle evlerinden alıp, hastaneye götürüyoruz ve yatacaklarsa hastaneye yatırıyoruz yoksa evlerine bırakıyoruz. İlaç raporlarının çıkarılması konusunda yardımcı oluyoruz. Uygulama, aile hekimliğinde olduğu gibi ücretsiz. 4 bin 500 hastamızın, isimlerini, hastalıklarını, teşhislerini, ilaçlarını, raporlarında neler yer aldığını, takiplerinde ulaşılan bulguları, bilgisayar ortamında saklıyoruz. Yaşlı hastalarımız var. Aile fertlerinin ulaşmadığı hastalar var. Zorluklarına rağmen, bu hizmeti vermekten çok memnunuz. İnsanların, bir telefon uzaklarında bir ekibin olduğunu bilmesini istiyoruz.”
Evde Sağlık Ekibinin, Kemal Hayırlıoğulları'nın 100. yaşı kutlamasının memnuniyet verici olduğunu belirten Özkan, “Hastalarımızın, yanlarında birilerinin olduğunu hissetmelerini istiyorduk ve bu oldu. Bundan mutluluk duyuyoruz”diye konuştu.
Özkan, evde sağlık hizmetinin mesai saatleri içinde yürütüldüğünü, yatağa bağımlı hastaların ihtiyaç anında 112 acil servis hizmetinden de yararlanabileceğini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!