Asırlık bina ilk günkü gibi

Güncelleme Tarihi:

Asırlık bina ilk günkü gibi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2015 01:12

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde neredeyse bir asırlık tarihi gümrük müdürlüğü binası, restore edilip törenle hizmete açıldı.

Haberin Devamı

Restorasyonu tamamlanan gümrük binasının açılış törenine; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken, Yardımcısı Ayhan Yazıcı, binanın restorasyonuna katkı veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan Proje Koordinatörü Restoredir Hasan Esençam, Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına İl Müdür Yardımcısı Sadullah Özel, Ayvalık Gümrük Müdürü Salih Arık, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı ve yönetim kurulu üyeleri, projeyi tamamlayan NYZ adına Dilara Senek, daire amirleri, Ayvalıklı turizm, seyahat firmalarının temsilcileri, gümrük memurları ve gümrük çalışanları katıldı.

Asırlık bina ilk günkü gibi

"ZOR OLANI O TARİHİ BİNAYI AYAKTA TUTMAKTIR"
Ayvalık'ın tarihi gümrük binasının Türkiye'deki en eski gümrük binası olduğunu söyleyen Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken, tarihi eserler için 'yık kurtul' veya 'restore et yaşat' şeklinde iki ayrı düşünce bulunduğunu söyleyip, "Zor olanı o tarihi binayı ayakta tutmaktır. Gümrükler ülkelerin aynasıdır. Yurt dışından gelen turistlerin ilk karşılaştıkları yer gümrük kapısı ve gümrük personelidir. Gümrük personelinin güler yüzü ve davranışı iyi olursa, gümrük binalarımızın görüntüsü iyi olursa tüm bunlar ülkemize gelen turistler için olumlu birer imaj olarak kendisini gösterecektir" dedi.

GÜMRÜĞÜN BİR ZAMANLAR ÜNÜ KÖTÜYMÜŞ
Yaklaşık yedi yıl önce Yunanistan'ın başkenti Atina'daki bir programda Türkiye'yi dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Yunanistan'ı da Yorgo Papandreu'nun temsil ettiğini hatırlatan ve anısını paylaşan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, "O toplantıda ben de Ayvalık Ticaret Odası Başkanı olarak hazır bulunmuş ve beş ticaret odası başkanı arasında konuşmacı olmuştum. O dönemler Ayvalık Gümrüğü bir karantina gümrüğü olarak sayılıyordu. 1930'lu yıllarda Ayvalık'tan Midilli'ye giden bir vapurda şarbon vakasının tespit edilmesi nedeniyle; o yıllardan itibaren Ayvalık'tan Midilli'ye giden yolcu gemilerine sarı bayrak çekiliyor, gemi rıhtıma yanaştığında sirenler çalınıyor ve gemilerimiz rıhtıma yanaştığında astronot kılıklı bir görevli yolcuları karşılıyordu. Yürüdüğümüz yolları ilaçlıyorlar ve gemiden çıkan herkese vebalı muamelesi yapıyorlardı. Tabi Türk yolcular olarak bu durumdan son derece üzüntü duyuyorduk. Ben o toplantıda bu üzüntümüzü dile getirmiştim. Sanırım bu konuyu orada her iki ülkenin başbakanları ile dörder bakanın da hazır olduğu ortamda dile getirmiş olmam işe yaramıştı ki birkaç saat sonra Yunan makamları bu durumu düzeltmişlerdi. Bu da beni son derece memnun etmişti. Bugün bu açılışta bu anekdotumu da sizlerle paylamak istedim" diye konuştu.
Asırlık bina ilk günkü gibi

DEĞİŞİM ŞAŞIRTICI YORUMU
Gümrük binasındaki değişimin inanılmaz olduğunu söyleyen Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı da, "Tarihi gümrük binamız küçük bir bina ama kendisine beklenmedik büyük işler yapan bir bina. Gümrük binaları ülkeler arası dostlukların, hoşgörünün, sıcaklığın ilk kapısıdır. İçinde bulunduğumuz bina yaklaşık 100 yıldır o dostluğu, o hoşgörüyü ve güler yüzlülüğü en iyi şekilde göstermiştir ki bugün geldiğimiz noktada; on binlerce insanın, binlerce aracın gelip geçtiği bir noktaya gelmiştir" diye konuştu.
Konuşmaların tamamlanmalarının ardından binanın restore edilmesinde emeği geçenlere protokol üyeleri; adlarına TEMA Vakfı'nca dikilecek beş fidana ait belgeleri teslim etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!