Aşırı terleme iş ve sosyal hayatı kötü etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Aşırı terleme iş ve sosyal hayatı kötü etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 13:00

Aşırı terleme kişinin iş hayatından sosyal hayatına hatta duygusal ilişkisine kadar pek çok şeyi olumsuz etkileyebiliyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu, aşırı terlemenin kalıcı yöntemler ile tedavisini anlatıyor.

Haberin Devamı

Regional hiperhidrozis denilen bölgesel aşırı terleme; eller, koltuk altları, yüz ve ayakların aşırı terlemesi durumudur. Bu durumun genel terlemeden ayrılması gerekir. Tüm vücudun doğal olarak terlemesi bölgesel terlemeden farklı bir durumdur. Genel terlemede dahili bir rahatsızlık araştırmasının yapılması gerekir. Ancak lokal terlemede uygulanan çeşitli tedavi teknikleri vardır. İlk etapta uygulanan botoks ve iyontoforez gibi ameliyatsız yöntemler var. Tüm bu ameliyatsız teknikler, terleme tedavisinde kalıcılığı olmayan yöntemlerdir. Etkisi geçtikçe tekrar edilmesi gereken yöntemlerdir. Kalıcı olarak uygulanan terleme tedavisi ise klipsli ETS denilen Endoskopik Torakal Sempatektomi yöntemidir. Bu bir cerrahi yöntemdir, sağ ve sol koltukaltından girerek terleyen bölgenin sinirine bir metalik klips koyarak ortalama 30 dakika içinde tamamlanan bir yöntemdir.

 

Haberin Devamı

Aşırı terleme iş ve sosyal hayatı kötü etkiliyor

 

AŞIRI TERLEMENİN NEDENLERİ NELER?

Aşırı terlemenin genel olarak iki nedeni vardır. Primer sebepler, aşırı terlemeye neden olan bir sempatik sinir sisteminin sebebini açıklayamadığımız aşırı çalışması olarak açıklanabilir. Bir de ikincil sebepler var ki belirli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Örneğin tiroit bezinin aşırı çalışması yani hipertiroidi, diyabet ve bazı otoimmün hastalıklar aşırı terlemeye neden olabiliyor. Onun için bize gelen bu tür hastalarımızdan ilk isteğimiz, terlemenin altında başka bir rahatsızlık olup olmadığını öğrenmek açısından bir dahiliye kontrolüdür. Eğer böyle bir rahatsızlık yoksa o zaman tedavi uyguluyoruz.

 

Aşırı terleme iş ve sosyal hayatı kötü etkiliyor

 

Haberin Devamı

AMELİYATSIZ TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Aşırı terleme şikayeti olan hastalarda özellikle dermatoloji bölümüyle birlikte çalışıyoruz. Bu tür hastalarda cerrahiyi en azından ilk seçenek olarak sunmuyoruz. Dermatolojinin çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. İyontoforez dediğimiz, düşük voltajlı bir elektriğin verilmesi ve son yıllarda çok popüler olan botoks enjeksiyonu bu seçenekler arasındadır.

 

Aşırı terleme iş ve sosyal hayatı kötü etkiliyor

 

KLİPSLİ ETS TEDAVİSİ İLE AŞIRI TERLEMEYE ÇÖZÜM

Aşırı terleme tedavisinde uygulanan cerrahi teknik klipsli ETS ameliyatıdır. Klipsli ETS kapalı teknik ile yapılan bir operasyondur. Her iki koltuk altından önce sağ sonra sol taraf olmak üzere sırayla beş milimetrelik küçük iki tane kesi yapılmaktadır. Kamerayla girerek terlemeye neden olan sempatik zincir bulunmakta ve etkilenen bölge el, koltukaltı ya da yüz o bölgeye sinir zinciri boyunca klips konulmaktadır. Hastalarımız operasyondan terlemeden uyanırlar ve aynı gün eve dönerler. Bir iki günlük dinlenme süreci hasta için yeterli olur. Komplikasyon oranı yok denecek kadar azdır. Kalıcı aşırı terleme tedavisi hastaların yaşam kalitesinin yükselmesini sağlayan tavsiye edilebilir bir operasyondur.

 

Haberin Devamı

Aşırı terleme iş ve sosyal hayatı kötü etkiliyor

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

BAKMADAN GEÇME!