Aşırı sıcaklarla vücudun ısı ayarı bozuldu

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sıcaklarla vücudun ısı ayarı bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2010 09:42

Mevsim normallerinin üzerinde hissedilen sıcaklığın tüm ülkede bunaltıcı bir boyut aldığı bugünlerde uzmanlardan uyarı geldi: Sıcakların 40 derece ve üzerine çıkması ile birlikte vücuttaki savunma mekanizmasının işlevini yitirdi.

Haberin Devamı

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

Sıcak hava tüm Türkiye’yi etkisi altına aldı. Özellikle İstanbul’da sıcaklık ve nem vatandaşlara zor anlar yaşattı. Türkiye’de küresel iklim değişikliğinin işaretleri, “aşırı sıcak, nem, ani yağışlar, karlı gün sayısında düşüş” olarak kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. Uzmanlar bu ekstrem hava olaylarının yaşandığı gün sayısının önümüzdeki yıllarda artacağına, karlı gün sayısının düşeceğine dikkat çekerek yurttaşları değişen hava koşullarına uyum sağlaması konusunda uyardı.
İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bu tür sıcak havaların ileriki yıllarda daha da artacağına işaret etti. Kadıoğlu “İklim değişikliğinin iki karakteristik özelliği vardır. Birisi kısa süreli yağışlardır. İkincisi de sıcak ve kurak günler. Bunları sık sık yaşıyoruz. Bu tür hava şartları ileriki yıllarda daha sık ve daha şiddetli olacak” dedi.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ OLAN BİZİM NASIL YAŞADIĞIMIZ

Rusya’da yaşanan aşırı sıcaklara da değinen Prof. Kadıoğlu, “Meteoroloji atlet gibidir. İki yönde rekor kırar bazen en düşük bazen en yüksek olur. 70 yaşında bir insan ömrü boyunca 5 kez ‘bu kadar sıcak/soğuk görmedim’ der. Rekor kırma meteorolojinin karakteridir. Dünyanın her tarafında her gün farklı bir hava olayı meydana gelebilir. Önemli olan bizim nasıl yaşadığımız. ‘Gölgede ve beyaz kalın, hafif, yavaş ve sulu bir yaşam sürün’ benim bugünlerdeki sloganım bu” diye konuştu.

VÜCUDUN ISI AYARI BOZULDU

Sıcakların 40 derece ve üzerine çıkması ile birlikte vücuttaki savunma mekanizmasının işlevini yitirdiği belirtiliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen insan vücudunun yalnızca 1.5 derecelik ısı artışına dayanabileceğini belirterek “Özellikle klimalı ortamlardan çıkıp aniden aşırı sıcakla karşılaşanların yanı sıra, sıcak ve aşırı nemli ortamlarda bulunmak zorunda kalanlarda tehlike daha fazla. Çünkü vücudun ısı ayarı bozuluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dr. Şirin Parkan da, “Sıvı kaybı, şeker koması, ishal, aşırı kusma ve kan kaybına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Sıvı kaybının zamanında giderilememesi durumunda böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek yetmezlik oluşmasına yol açabilir” dedi.

Memorial Şişli Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gürkan Yurteri ise tarım, inşaat, yol işçileri gibi direkt güneş altında çalışan insanlar daha fazla ısıya maruz kaldıklarından ısının etkilerinin bu şartlarda çalışan insanlarda çok daha fazla görülebileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!