Aşırı sağcılara karşı Türkiye’yi kullanacaklar

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağcılara karşı Türkiye’yi kullanacaklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2016 11:28

Almanya, Fransa ve Hollanda’da gelecek yıl seçimler yapılacak. Avusturya ve İtalya’da erken seçim görünüyor. Bu beş ülkede de sağ popülist partiler, AB, İslam ve göçmen karşıtı söylemlerle yükselişte. Avusturya’da merkez partiler, aşırı sağı durdurmak için ‘orta yol popülizmi’, yani Türkiye ve sosyal sorunları siyasi malzeme olarak kullanmak istiyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da AfD, Euro, İslam ve göçmen karşıtlığıyla yükseliyor. Fransa’da Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen cumhurbaşkanı olmaya hazırlanıyor. Avusturya’da “Viyana İstanbul olmayacak” söylemiyle seçim kazanan Özgürlükler Partisi’nin (FPÖ) birinci parti çıkmasından, İtalya’da AB karşıtı Beş Yıldız hareketinin kazanmasından korkuluyor. Yerleşik partiler, AB’yi tehdit eden sağ popülist partilerin yükselişini dizginleyemiyor. Anket sonuçları yerleşik partilerdeki panik havasını daha çok körüklüyor.

SPÖ İLE ÖVP ANLAŞTI MI?

Avusturya’da 4 Aralık’ta cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Koalisyon ortağı partiler, adayları ikinci tura bile kalamadığı için, seçimi seyirci konumunda izledi. Yarış, aşırı sağcı FPÖ’nün adayı Norbert Hofer ve Yeşillerli Alexander Van der Bellen arasında geçti. Aşırı sağın adayı Hofer seçimi yüzde 48.3 oyla kılpayı kaybetti. Yeşillerli Van der Bellen kazandı. Avusturya, en geç gelecek yıl mayıs ayında bir erken seçime hazırlanıyor. Sandıktan AB ve İslam karşıtı aşırı sağ FPÖ’nün birinci parti çıkması bekleniyor. Avusturya’da koalisyon ortağı Sosyal Demokratlarla (SPÖ) muhafazakar Halk Partisi (ÖVP), sağ popülizmin karşısına bir orta yol popülizmle çıkmayı kararlaştırmış bulunuyor. Konuları ise Türkiye ve sosyal sorunlar.

Haberin Devamı

Aşırı sağcılara karşı Türkiye’yi kullanacaklar

BAKANA SERT ÇIKMADI!

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un, Brüksel’de AB Dışişleri Bakanları zirvesinde Türkiye ile müzakerelerin dondurulması için direnmesinin altında bu orta yol popülizm stratejisi yatıyor. SPÖ de aynı planı izleyecek. Sosyal Demokrat Başbakan Christian Kern’in, Türkiye konusunda 27 AB ülkesinin kararını veto eden ve Avusturya’yı yalnız bırakan Dışişleri Bakanı’na sert çıkması bekleniyordu. Ancak bu olmadı. Tam tersine Başbakan Kern, “Hükümet Dışişleri Bakanı’nın çizgisini destekliyor. Türkiye AB üyesi olamaz” dedi.
Gelecek seçimlerden sonra da koalisyonu devam ettirmek isteyen iki parti, cumhurbaşkanlığı seçiminden ders çıkarmış görünüyor. Ancak Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı seçim kampanyaları Avrupa’da bugüne kadar İslam ve AB karşıtı partileri güçlendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!