Aşırı sağcılar belki hala cinayet işliyor

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağcılar belki hala cinayet işliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 11:19

Almanya’nın Ren Vestfalya (KRV) Meclisi NSU Araştırma Komisyonu, iki yıllık çalışma sonunda 800 sayfalık rapor hazırladı ve çalışmasını sona erdirdi. Raporda partilerin üzerinde uzlaştığı konular yer alırken, uzlaşma sağlanamayan konular ‘partilerin görüşü’ olarak ekte yer aldı. Komisyonun Yeşiller Partili üyesi Arif Ünal ise güvenlik birimleriyle başta Başbakan Merkel olmak üzere politikacılara ağır eleştiriler yöneltti.

Haberin Devamı

KOMİSYONUN ortak raporunda yer aldığı gibi NSU’nun üç üyesinin arkasındaki ağın varlığını kanıtlayamadıklarını belirten Ünal, bunun sebeplerinin arasında güvenlik ve istihbarat birimlerinin komisyona belge vermemesi olduğunu söyledi. Bu konuda Başbakan Angela Merkel’i eleştiren Ünal, Merkel’in kurban ailelerine verdiği “Bu cinayetler mutlaka aydınlatılacak” sözünü yerine getiremediğini söyledi.

BELGELERİN ÇOĞU KARARTILMIŞTI

NSU cinayetlerinin ve üçlü çetenin arkasındaki ağı ortaya çıkarabilecek birçok belgeyi Federal Anayasa Koruma Dairesi ile Federal Güvenlik Dairesi’nin (BKA) komisyona türlü bahanelerle vermediğini belirten Arif Ünal, “Politik irade isteseydi bu belgeler bize verilirdi” dedi. KRV Anayasa Koruma Dairesi’nden de istedikleri belgeleri alamadıklarını, izin verilmediği için bazı önemli tanıkların ifadelerini de alamadıklarını söyledi. Ünal, komisyona gönderilen belgelerinin çoğunun da karartılmış belgeler olduğunu, karartılmamış verilerin de işlerine yaramadığını anlattı.

Haberin Devamı

AŞIRI SAĞ DİKKATE ALINMADI

Güvenlik birimlerinin NSU cinayetlerinde aşırı sağ boyutunu göz önüne almadıklarını hatırlatan Ünal, bunun yanı sıra kovuşturmanın uzman olmayan kişilere verilmiş olduğunu gördüklerini söyledi. Ünal, “Cinayetlerden birini soruşturan bir güvenlik görevlisini ifadeye çağırmıştık. Bu alanda ne kadar yetersiz olduğunu gördük ve çok şaşırdık. O kadar yetersizdi ki, ifadesini bile alamadık, çünkü titremeye ve ağlamaya başladı” dedi.

BELGE BİR KÖŞEYE ATILIYOR

Almanya’daki aşırı sağcıların başka ülkelerdeki aşırı sağcılardan saldırı ve bomba teknikleri konularında destek aldığını hatırlatan Ünal, güvenlik birimlerinin bu noktayı da ihmal ettiklerini söyledi. Ünal, “İngiltere’de de Köln Keup Caddesi’nde olduğu gibi çivili bombalı bir saldırı oluyor. İngiltere’den bu konuda güvenlik birimlerine bir belge geliyor. ‘İngilizce bilmiyoruz’ diye bu belge bir köşeye atılıyor” dedi.

YABANCI OLDUKLARI İÇİN CİDDİYE ALINMADILAR

Arif Ünal’a göre öldürülenler yabancı olduğu için güvenlik birimleri cinayetleri ciddiye almadı, soruşturmaları ısrarla tek yönlü olarak yürüttü ve olayın mağdurlarını suçlu göstermek için olağanüstü çaba harcadı. Ünal, toplumun bir yansıması olan polisin içinde de sağcı eğilimlerin var olduğunu ve bu bakış açısının da olayın aydınlatılmasını engellediğini söyledi.

Haberin Devamı

AŞIRI SAĞ CİNAYETLER TEKRAR EDEBİLİR

Ünal, NSU benzeri cinayetlerin Almanya’da tekrar edebileceğini, belki şu anda tekrar ettiği görüşünü ifade etti. Aydınlatılmamış çok sayıda cinayet olduğunu hatırlatan Ünal, bunların arasında NSU benzeri sağ terör örgütlerinin işlediği cinayetlerin olabileceğine dikkat çekti. Alman güvenlik birimlerinin NSU’dan ders çıkarmadığını belirten Ünal, “Aşırı sağcılar, örgütleniyor, silahlanıyor. Bunlar demokrasi için çok büyük bir tehlike oluşturuyor” görüşünü ifade etti. Ünal, bu örgütlere örnek olarak aşırı sağcı Reichsbürger örgütünü verdi.

BAKMADAN GEÇME!