Aşırı sağcı parti, 145 üyeliğin tamamını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağcı parti, 145 üyeliğin tamamını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2017 12:32

Birleşik Krallık’ta yapılan yerel seçimlerin resmi olmayan kesin sonuçlarına göre, iktidardaki Muhafazakar Parti belediye meclis üye sayısını önemli ölçüde artırdı, ana muhalefet ise çok sayıda meclis üyeliğini kaybetti.

Haberin Devamı

İNGİLTERE, Galler ve İskoçya’da seçmenler, önceki bazı belediye meclisleri ile aralarında Manchester, Liverpool ve Cambridge’in de bulunduğu sekiz bölgede belediye başkanlarını seçmek üzere oy kullandı. Seçmenlerin sandık başına gittiği sekiz bölgenin tamamında oy sayımı tamamlandı. Resmi olmayan kesin sonuçlara göre, iktidardaki Muhafazakar Parti belediye meclis üyesi sayısını dikkat çekici oranda artırdı. Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise büyük gerileme yaşadı. Muhafazakar Parti meclislerdeki üye sayısını 563 artırdı, İşçi Partisi ise 382 meclis üyeliğini yitirdi.

ELİNDE BİR TANE BİLE KALMADI

Seçimin en büyük mağlubu, aşırı sağdaki Avrupa Birliği (AB) ve göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) oldu. Sadece bir meclis üyesi çıkarabilen UKIP, daha önce sahip olduğu 145 meclis üyeliğini kaybederek siyasi haritadan silindi.
Galler’de milliyetçi Plaid Cymru Partisi meclis üyesi sayısını 33 artırdı, İskoçya’daki İskoç Ulusal Partisi (SNP) 7 meclis üyeliğini kaybetti.
Seçime büyük ümitlerle giren Liberal Demokrat Parti de beklediği başarıyı yakalayamadı. Partinin, daha önce sahip olduğu 42 meclis üyeliğini kaybettiği görüldü.

Haberin Devamı

BAŞKANLIKLAR İKİYE BÖLÜNDÜ

Belediye başkanlığı seçiminin yapıldığı sekiz bölgeden 4’ünü İşçi Partisi, 4’ünü ise Muhafazakar Parti kazandı. Muhafazakar Partinin kazandığı yerler arasında İngiltere’nin ikinci büyük kenti Birmingham’ı da kapsayan West Midland bölgesi de yer aldı. İşçi Partisi ise Manchester ve Liverpool’da yarışı önde bitirdi.

Aşırı sağcı parti, 145 üyeliğin tamamını kaybetti

BREXIT Mİ ETKİLİ OLDU?

Siyasi gözlemciler, İngiltere Başbakanı Theresa May liderliğindeki Muhafazakar Partinin, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması (Brexit) konusunda aldığı sert tutumun Brexit’i temel politika olarak benimseyen aşırı sağcı UKIP’in oylarını erittiğini savunuyor.
Ana muhalefetteki İşçi Partisinin ise Jeremy Corbyn’in liderliği etrafındaki iç çekişmeden zarar gördüğü belirtiliyor.
İşçi Partisi belediye meclis üyeliklerini bağımsız adaylara ve Muhafazakar Partiye kaptırdı. Parti, önceki seçimde UKIP’e kaptırdığı seçmenleri geri kazanmayı da başaramadı.

BAKMADAN GEÇME!