Aşırı sağcı NPD’den kışkırtan seçim afişi

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağcı NPD’den kışkırtan seçim afişi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2016 12:45

Almanya’da mart ayında üç eyaletteki seçimler, ülkede siyasi manzarayı altüst etti. Eylül'de başkent Berlin’de ve Mecklenburg Vorpommern eyaletlerinde seçimler var. Aşırı sağcılar bu iki eyalette de siyasi havayı değiştirmeye aday.

Haberin Devamı

Berlin’de 18 Eylül’de yapılacak seçimler için aşırı sağcı Almanya Milliyetçi Partisi (NPD), kampanyasını Türk karşıtı afişlerle başlattı. NPD’nin Berlin’de her tarafa astığı seçim afişlerinde üstte Almanca, “Almanya biz Almanlarındır”, altta ise Türkçe, “Türkiye Türklerindir”, hemen yanı başında ise parantez içinde Almancası yazıyor.

Seçim kampanyasını bu afişlerle başlatan NPD'nin afişle ilgili basın açıklaması ise şöyle: “Berlin'in tüm semtleri artık tanınmayacak durumda. Birçok semt Türk ve Arap çetelerin elinde. Müslüman paralel toplum kentin görüntüsüne hakim. Berlin'de birçok okulda Alman çocukları azınlıkta. Bu afiş kampanyasıyla NPD çok açıkça şunu vurgulamak istiyor: Eğer siyasi durum kısa bir zaman zarfında değişmezse, 10 yıl kadar bir zaman sonra başkent artık Alman şehri olarak kalmayacak. Biz, Türkiye iç politikasının Almanya'ya ithalini istemiyoruz. Türklerle Kürtler, Erdoğan yanlılarıyla karşıtları arasındaki çatışma zaten çoktandır Berlin'de bir güvenlik riski. NPD Berlin teşkilatı, her milleti kendi vatanında arzu ediyor, ama her millete bir parça Almanya değil.”

Haberin Devamı

KOALİSYON DÜŞEBİLİR

Almanya'nın doğu Eyaleti Mecklenburg Vorpommern’de de 4 Eylül'de seçimler var. NPD, Eyalet Meclisi'nde 5 milletvekiliyle temsil ediliyor. 2012'de eyalet meclisinde neonazi terör örgütü NSU'nun seri cinayetlerde öldürdüğü kurbanları anmak için yapılan saygı duruşunda NPD milletvekilleri topluca meclisi terk etti. Hem Berlin hem Mecklenburg Vorpommern eyaletlerinde Sosyal Demokratlarla (SPD) Hıristiyan Demokratlardan (CDU) oluşan büyük koalisyon iktidarda. Ancak anketler bu iki eyalette de koalisyonların düşeceğini, hükümet kurmanın çok zorlaşacağını gösteriyor.

AfD OY PATLAMASI YAPMIŞTI

Aşırı sağcı parti Almanya için Alternatif (AfD) ise Mecklenburg Vorpommern'de yüzde 19, Berlin'de yüzde 8 oy alacağı tahmin ediliyor.
13 Mart'ta üç eyalette yapılan seçimlerde de AfD tam bir oy patlaması yapmış, mevcut koalisyon hükümetleri düşmüştü. Baden Württemberg Eyaleti’nde Yeşiller Hıristiyan Demokratlarla, Rheinland Pfalz ve Aşağı Saksonya'da ise üçlü koalisyon kurulmak zorunda kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!