Aşırı kilolarınızdan kurtulabilirsiniz
!

Güncelleme Tarihi:

Aşırı kilolarınızdan kurtulabilirsiniz

Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 22:37

Diyet, egzersiz, ameliyatsız obezite tedavilerinin hiçbirisinden fayda görmeyenler ne yapmalı?

Haberin Devamı

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş, obezite tedavilerini anlatıyor. 

BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Obezite en temel fiziksel hareketleri bile zorlaştıran çok ciddi bir sağlık sorunudur. Morbit obez olanlar diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), safra taşı, osteoartrit, kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere birçok hastalıkların risk grupları arasındadır. Morbit obezite vücut kitle indeksi hesaplaması ile teşhis edilir. Vücut kitle indeksi kişinin kilosunun boyuna oranla normal olup olmadığını gösterir. Bu orana göre normal vücut ağırlığının 45 kg üstünde olan veya vücut kitle endeksi değeri 40’ın üzerinde olan kişilere morbit obezite teşhisi konulur. Kısacası vücut ağırlığı 100 kg’ın üstünde olanlar morbit obezite riski taşımaktadır.

Haberin Devamı

Aşırı kilolarınızdan kurtulabilirsiniz


AMELİYATSIZ OBEZİTE TEDAVİSİ

Genellikle obezitenin ilaçlar ve ameliyatsız teknikler ile tedavisi kilo kaybını başlatsa da, tam olarak bir zayıflama sağlayamıyor. Bunun dışında düşük kalorili diyetler ve arttırılan fiziksel aktivitelerle kilo verme yöntemi uygulanabilir. Ameliyatsız yöntemler ile haftada 1­2 kilo verilebilir, yani fazla kilonun tamamının verilebilmesi için tedavinin ortalama beş yıl boyunca hiç ara verilmeden devam ettirilmesi gerekir. Ama tüm dünyada bu konuda diyetle başarı oranı sadece %5 oranında kalmaktadır. ”

Aşırı kilolarınızdan kurtulabilirsiniz


CERRAHİ TEKNİKLER İLE OBEZİTE TEDAVİLERİ

Obezitenin cerrahi tedavisi bariatrik cerrahi olarak adlandırılır. Obezite tedavisinde uygulanan birçok cerrahi yöntem vardır. En sık uygulanan teknikler, hacim kısıtlayıcı yöntemlerdir. Örneğin gastrik bypass prosedürü midenin bölünmesi ve küçük bir mide oluşturulmasını içerir. Böylece gıda kısıtlaması yapılabilir. Ayrıca besinler bağırsağın sadece bir kısmından geçeceği için emilim de azalır. Sleeve gastrektomi denilen tüp mide ameliyatı ise midenin en azından %75’inin alınmasını içerir. Bu midenin hacim kapasitesini azaltır. Emilim yüzeyi değişmediği için vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral eksiklikleri çok az olur. Bu operasyonlar arasından hangisinin hasta için daha uygun olduğuna hastanın beslenme alışkanlıklarına göre cerrah tarafından karar verilir.

Haberin Devamı

Aşırı kilolarınızdan kurtulabilirsiniz


TÜP MİDE AMELİYATININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Laparoskopik cerrahi teknik yani kapalı teknik ile gerçekleştirilen tüp mide ameliyat sonrası ağrı daha az olur. Hastanede kalış süresi ve iyileşme süreci çok daha kısadır. Hasta iş ya da gündelik hayatına daha çabuk dönebilir. Tüp mide ameliyatı için uygun olup olmadığınıza karar vermek için; doktorunuzun ayrıntılı muayene, endoskopi, ultrasonagrafi, kan tahlilleri ve metabolik değerlendirme testler yapması gerekir.

Morbit obezite tedavisinde tüp mide operasyonu ile kilo kaybı, gastroplasti ya da gastrik bantlamaya göre daha yüksektir. Araştırmalar bir yıl içinde %50 kilo kaybını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Ameliyattan sonra ortalama 24 ay boyunca kilo kaybı devam eder. Morbit obez hastalarında uzun süreli kilo vermede bariyatrik cerrahinin en etkili yöntem olduğu kabul edilmektedir. Cerrahi tedavinin ardından uyku apnesi, diyabet, tansiyon ve yüksek kolesterol gibi hastalıklarda da iyileşme olduğu saptanmıştır.

Aşırı kilolarınızdan kurtulabilirsiniz


 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!