Asimetrik memeye mahkum değilsiniz

Güncelleme Tarihi:

Asimetrik memeye mahkum değilsiniz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 00:00

Memenin kadın için bedeninin bir parçası, organı olmasınn çok ötesinde anlamı var. Meme kadınlık, doğurganlık, estetik, seks sembolü aynı zamanda. Tam da bu nedenlerle memeyle ilgili herhangi bir sorun ciddi rahatsızlık yaratabiliyor. Özgüveni sarsıyor, sosyal sorunlara, davranışsal değişimlere bile zemin hazırlayabiliyor. Memedeki şekil bozuklukları içinde simetrik sorunlar en sık rastlananlardan. İstanbul Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ufuk Emekli, meme asimetrilerinin cerrahiyle düzeltilebileceğini hatırlatıyor.

Bütün kadınlar dik, diri ve dolgun memelere sahip olmak ister. Ve tabii ki simetrik olmasını. Ancak tüm memeler doğal olarak asimetrik. Bu asimetriler, sadece uzmanların fark edebileceği kadar küçük olabileceği gibi, kişinin uygun giysi bulmasını güçleştirecek ve sosyal yaşamını etkileyecek kadar büyük de olabiliyor.

Meme büyütme ameliyatı için başvuran kadınlar arasında yapılan yurtdışı kaynaklı bir araştırmada, bu kadınların yaklaşık yüzde 90’ında doğal asimetri saptanmış. Yüzde 70 kadında da bu asimetriler birden fazla bulunmuş. Prof. Dr. Emekli, "Modern estetik cerrahi yöntemlerle hemen her türlü meme asimetrisine müdahale etmek ve asimetriyi kabul edilir boyuta indirgemek mümkün. Bu operasyonlar kadınlara özgüvenlerini yeniden kazandırıyor" diyor.

ERGENLİK ÇAĞINDA FARK EDİLİR EDİLMEZ UZMANA BAŞVURULMALI

Bazı ciddi asimetrilerin ameliyat zamanlaması önemli. Ergenlik çağında, asimetri fark edilir edilmez ameliyat edilmesi gerekebilir. Prof. Dr. Emekli, "Özellikle ergenlik çağında asimetri fark edilir edilmez, henüz çocukta bu yüzden yaşanacak duygusal olumsuzluklar başlamadan, plastik cerraha başvurulmalı. Asimetrinin çözümünün olduğu açıklanmalı. Uygun zamanda (meme gelişimi tamamlandığında) ve tercihen uzunca bir tatil döneminin öncesinde sorun çözülmelidir" diyor.

GÖĞÜS DUVARININ YAPISI MEME SİMETRİSİNİ ETKİLER

Asimetrinin bulunduğu kısım göğüs duvarından başlayabilir. Göğüs duvarının içe çökük (kunduracı göğsü) veya orta bölümünün dışa çıkık (güvercin göğsü) olması doğal olarak memelerin simetrisini de etkiler. Doğumsal asimetrilerin tümünün modern plastik cerrahi yöntemleriyle giderilmesi veya kabul edilebilir boyutlara getirilmesi mümkün. Örneğin memenin bulunmadığı hallerde protezler yardımıyla, Poland Sendromu’nda sırt kası ve protez ile meme yapılıyor. Meme başı yokluğunda vücudun başka bölümlerinden alınan dokularla meme başı oluşturuluyor. Meme veya meme başı fazlaysa ameliyatla çıkarılıyor. Göğüs duvarı şekil bozukluklarında kaburgalar ve iman tahtası kemiği üzerinde oynanarak simetri sağlanabiliyor.

Gelişimsel meme asimetrileri ergenlikle fark edilir

Duygusal olarak büyük değişikliklerin yaşandığı ergenlikte yeni gelişmeye başlayan vücut bölümündeki asimetriler büyük duygusal fırtınalara neden olabiliyor. Ergenlik döneminin atlatılmasını zorlaştırabiliyor. Bu asimetriler arasında memelerden birinin az gelişmesi (küçük kalması) veya fazla gelişmesi,(büyük ve sarkık olması), meme başları arasında büyüklük/şekil ve veya renk farkı olması gibi durumlar da gelişimsel meme asimetrilerinden. Eğer memelerden biri az gelişmişse protez yardımıyla büyütülmesi, fazla gelişmişse küçültülmesi gerekebilir. Çoğu kez memelerden birine büyütme işlemi ve diğerine küçültme ve dikleştirme işlemi gerekir. Her iki memenin küçük ve asimetrik olduğu hallerde ise değişik boyutlarda protez konarak sorun çözülebilir. Meme başı etrafındaki renkli bölümlerdeyse asimetrisi büyük olan bölümün cerrahi olarak çıkarılması, küçük olan bölüme dövme veya kalıcı makyaj uygulanması sorunu çözmeye yeterli.

Kadının kendi dokusu onarımda kullanılıyor

Asimetriler yıllar sonra ortaya çıkabilir. Tümör nedeniyle memenin bir kısmının veya tamamının alınmasıyla, kaza veya yanık nedeniyle de asimetriler gelişebilir. Tümör tedavilerinden sonra memeyi onarmak mümkün. Bu onarımlarda karın ön duvarının dik kası ve göbek altında bulunan karın derisiyle yapılan yöntemle iyi sonuç alınıyor. Karın kası ve derisi dışında sırt kası ve derisi ile onarım da mümkün. Yine kadının kendi dokusuyla yapılan onarımlar arasında popo bölgesinden veya uyluğun dış kısmından alınan dokularla da karmaşık onarımlar gündeme gelebiliyor. Aynı amaçla protezler de kullanılır. Kaza veya yanık nedeniyle oluşan meme asimetrilerinin onarımında da doku genişletme yöntemleri, protezler veya vücudun diğer bölümlerinden alınan dokular kullanılıyor.

EMZİRME MEMEYİ BOZABİLİR

Lohusalık sonrası memelerde oluşan büyüklük/şekil ve kıvam değişiklikleri de asimetri olarak değerlendiriliyor çoğu uzman. Gerçekten de lohusalık döneminde memelerde belirgin asimetri gelişebilir. Bu nedenle emzirmekten kaçınmaya gerek yok. Süt verme sonrası memelerin büyük kalması, içinin boşalmış gibi görünmesi veya sarkması gibi yakınmalar, protezle veya dikleştirme ameliyatlarıyla düzeltilebilir.

SUTYEN TAKIN

Kadın memesi, kemik veya bir destek dokusunun yardımı olmadan yerçekimine karşı duracak şekilde konumlanmış. Zamanla sarkması doğal. Adet dönemlerinde yaşanan meme değişiklikleri, süt verme, kilo alıp-verme gibi durumlar, zaman ve yaşlanma etkileriyle de birleşince kıvam, boyut ve hacim değişiklikleri kaçınılmaz oluyor. Memenizi korumak için:

Vücut ağırlığınızı mümkün olduğunca koruyun, sık sık kilo alıp vermeyin.

Lohusalık döneminde, meme derisine yağlı ve özellikle nem koruyucu kremlerle masaj yapın.

Sutyen takın.

SÖZLÜK

Amasti: Memelerden birinin veya ikisinin bulunmaması

Athelia: Meme başının bulunmaması

Pectoralis major: Göğüs kasının bulunmaması

Poland Sendromu: Göğüs kası üzerindeki memenin küçük olması

Polimasti: İkiden fazla meme olması

Tüberöz meme: Memelerin birinin veya ikisinin şişeyi andırır biçimde olması

Polithelia: Süt çizgileri üzerinde ikiden fazla sayıda memebaşı bulunması
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!